Turisme insta l’ICTE i a el Govern central a aprovar els protocols de seguretat de les platges que permetin concretar les mesures a aplicar

Turisme Comunitat Valenciana ha organitzat un seminari web per traslladar a tots els municipis amb platges de la Comunitat Valenciana el treball que s’està realitzant des de l’Institut per a la Qualitat Turística Espanyola (ICTE) i la Generalitat per garantir la seguretat de les platges durant aquest estiu .

En aquesta sessió informativa han participat el secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, el president de l’ICTE, Miguel Mirones, les tècniques de servei de Planificació i Estratègia Turística de Turisme CV Laura Pascual i Eva Beltrán i el tècnic de Platges de Turisme Comunitat Valenciana Amadeu Cardona.

Francesc Colomer ha apressat a l’ICTE i a el Ministeri de Sanitat “a aprovar el més aviat possible el document amb aquests protocols per poder compartir com més aviat aquests coneixements i recomanacions amb els ens gestors de les platges, que són els que han d’implementar mesures pràctiques”.

“Com més aviat estigui aquest document aprovat, que està elaborat per a tot Espanya, abans podrem distribuir la guia que hem preparat amb recomanacions adaptades a la singularitat de la Comunitat Valenciana, per oferir la major garantia de seguretat”, ha recalcat Colomer.

A més, ha recordat que “Turisme CV està col·laborant amb l’ICTE en l’elaboració dels protocols de seguretat per a platges, compartint el nostre coneixement i experiència”.

De fet, aquest protocol de seguretat, que es preveu que el Ministeri de Sanitat s’aprovi en els propers dies, serà un document de suport i recomanacions per als ens gestors i servirà per prendre les decisions oportunes sobre la realitat de cada platja. Turisme Comunitat Valenciana té previst completar aquest document amb una guia pràctica i adaptada a la singularitat de l’litoral valencià que ja està preparada per a la seva distribució.

Francesc Colomer ha remarcat que “una vegada es donin a conèixer aquests protocols, tots hem de fer un esforç de divulgació d’aquestes mesures, tant cap al sector com cap a residents i visitants” i que “estem tancant una campanya de comunicació en aquest sentit, per implementar la informació i difusió, sense la qual serà impossible traslladar la necessitat de conscienciació a l’usuari “.

Per la seva banda, el president de l’ICTE, Miguel Mirones, ha assegurat que “donada la urgència transmesa per les comunitats autònomes, ja està consensuat el document que enviaran als ministeris de Sanitat i de Turisme per a la seva validació definitiva i poder fer-ho públic com més aviat millor “.

Així mateix, Mirones ha reconegut “l’activa participació dels tècnics de la Generalitat, que han enriquit el contingut, que tindrà dues premisses fonamentals: hi ha d’haver un ens gestor, que és el que ha de conformar el grup de gestió dels recursos, i cada ens establirà un pla de contingència específic donada la singularitat de cada platja “.

Protocols de seguretat amb tres premisses

La tècnica de Qualitat de Turisme CV ha ressaltat que els protocols s’han elaborat sobre tres premisses: seguretat sanitària, on l’important és reforçar la distància social, la neteja i desinfecció i la comunicació; que la platja no és un element aïllat, sinó integrat en un paisatge i pertany a una destinació turística, i la sostenibilitat, a tots els nivells.

En aquest sentit, s’ha referit a la sostenibilitat econòmica, perquè aquestes adaptacions requeriran un cost addicional; a la social, perquè no van dirigides únicament als turistes sinó també als residents, i a l’ambiental, perquè hi ha platges naturals, urbanes i semiurbanes.

Un cop estiguin aprovats els protocols pel Govern, Turisme organitzarà tres jornades pràctiques, una a cada província, per presentar el seu document, atendre qüestions concretes i respondre als dubtes que els i les responsables municipals vulguin traslladar.

Recomanacions als municipis

Al seminari també s’ha analitzat la situació actual de les platges de la Comunitat per oferir recomanacions als municipis amb platges.

Així, es recomanarà als ens gestors de platges, que seran els ajuntaments, elaborar un pla de contingència per a una platja segura centrat en el distanciament social, la neteja i higienització, i la comunicació i informació, per al que s’han de tenir en compte les caracteritzes físiques de cada platja, especialment la seva mida, accessos i zonificació.

En aquest sentit, el tècnic responsable de la secció de platges de Turisme Comunitat Valenciana Amadeo Cardona ha demanat als ajuntaments que vagin avançant qüestions com les característiques d’ocupació detectades fins al moment, elaboració de perfils d’usuaris i usurias i necessitats específiques, així com sobre els canvis que puguin experimentar-per l’activitat de el sector existent voltant.

 

 

 

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: