Turisme impulsa un projecte pilot centrat en l’anàlisi de comportaments en competicions esportives

Turisme Comunitat Valenciana, en col·laboració amb Telefónica i l’Ajuntament de la Nucia, ha impulsat un projecte pilot per a la gestió de dades i sensorització en Destinacions Turístiques Intel·ligents, amb l’objectiu d’iniciar el camí a formar part de la xarxa nacional de Destinacions Turístiques Intel·ligents .

Es tracta d’un projecte pilot de Telefónica, empresa adherida a la Xarxa de Destinacions Turístiques Intel·ligents de la Comunitat Valenciana (Xarxa DTI-CV), coordinada des de l’Institut Valencià de Tecnologies Turístiques (INVAT · tur).

Aquesta iniciativa té l’objectiu d’oferir a les empreses tecnològiques, la possibilitat de testar la seva tecnologia en destinacions turístiques que es troben en una fase avançada en termes de gestió en clau intel·ligent.

El director general de Turisme, Herick Campos, ha participat juntament amb l’alcalde de la Nucia, Bernabé Cano i el gerent territorial de Telefónica a la Comunitat, José Manuel Plaza, en la presentació d’aquest projecte pilot que ha dissenyat l’Institut Valencià de Tecnologies turístiques (INVAT · tur) al costat de Telefónica, qui s’ha encarregat de digitalitzar la destinació.

Herick Campos ha destacat que la Nucia “serà el primer Destinació Turística Intel·ligent que basi la seva estratègia en l’esport i col·locarà a la Comunitat Valenciana com a referent en aquest enfocament”, pel que ha assenyalat que aquest projecte pilot “contribuirà a predir comportaments davant competicions esportives d’alt nivell a la ciutat esportiva a través del monitoratge de diferents paràmetres per obtenir dades “.

Per la seva banda, el gerent territorial de Telefónica a la Comunitat, José Manuel Plaza, ha explicat la tecnologia que s’utilitzarà per aconseguir aquest objectiu. “La informació s’integrarà en una eina digital desenvolupada per Telefónica que processarà les dades obtingudes dels sensors instal·lats al municipi i es completarà amb xifres obtingudes de bases de dades o fonts d’informació públiques, entre d’altres”.

“Aquesta tecnologia optimitza la rapidesa de resposta dels serveis públics i millora la qualitat de vida dels ciutadans i els turistes”, ha afegit.

El projecte pilot per a la gestió de dades i sensorització en Destinacions Turístiques Intel·ligents està basat en la Plataforma Thinking Cities de Telefònica, una plataforma horitzontal i oberta que proporciona totes les capacitats necessàries per poder realitzar una gestió integral dels diferents serveis que es desenvolupen des del Ajuntament de la Nucia i altres municipis, i en especial dels serveis relacionats amb el turisme.

Objectius de el projecte

Es tracta d’un sistema transversal que permet la integració de múltiples serveis intel·ligents (Smart) de diferents fonts de dades (sensors, bases de dades, o fonts d’informació públiques). A més, està basat en la plataforma Thinking Cities de Telefònica i en l’eina de business intel·ligent (dashboard) Urbo de Telefónica.

Cal destacar que compta amb certificació ‘Powered by Fiware’ que compleix amb els estàndards impulsats per la Comissió Europea i que estan garantits per la fundació Fiware. A més, compleix amb la norma UNE 178.104 de Ciutats Intel·ligents.

Aquest projecte té entre els seus objectius desenvolupar línies d’actuació en R + D + I adaptades a les a les necessitats de el sector turístic i de cada territori; afavorir la col·laboració d’institucions públiques i privades; desenvolupar una intel·ligència de mercats útil per a la presa de decisions en l’àmbit de la gestió turística; facilitar l’anticipació de l’oferta turística valenciana a les tendències de mercat turístic; a més de generar i transferir coneixement a les empreses i organitzacions turístiques.

També pretén fomentar i fer més senzilla la col·laboració entre les diferents ciutats i municipis que componen un territori i, de la mateixa manera, traçar una estratègia comuna alineada amb l’estratègia turística nacional; a més de la transformació digital de la ciutadania i el turista.

Àmbits d’actuació

El projecte pilot treballa en cinc àmbits pilot d’actuació: Gestió de la Qualitat Mediambiental, Residus, Gestió de l’Aparcament de Mobilitat Reduïda i de places de Vehicles Elèctrics; control d’aforament de vehicles a la Ciutat Esportiva; i Afluència de turistes.

Així, a través de l’pilot dut a terme de Gestió Mediambiental s’ha instal·lat una Estació Meteorològica de Control de Qualitat Mediambiental a la Ciutat Esportiva Camilo Cano per garantir la qualitat mediambiental dels serveis de la Nucia i així conèixer si les condicions mediambientals són òptimes per a la pràctica de l’esport.

Pel que fa a la gestió de residus, s’han instal·lat sensors volumètrics d’ompliment en els voltants de la Ciutat Esportiva Camilo Cano i al casc històric de la Nucia per a comprovar si el servei de recollida de residus és eficient en les zones clau relacionades amb el turisme cultural i esportiu.

A més, s’ha sensorizado i monitoritzat 86 places de Pàrquing de Mobilitat Reduïda i 16 de recàrrega de Vehicles Elèctrics amb l’objectiu de donar un servei afegit a turistes i residents, i facilitant informació útil a l’ajuntament sobre estadístiques d’ús, ocupació o rotacions.

També s’ha instal·lat un control d’aforament de vehicles que informa de les places lliures i ocupades a la Ciutat Esportiva, amb l’objectiu de proporcionar informació útil per establir alarmes i avisos.

Finalment, el projecte treballa també en l’ús d’eines d’anàlisi de dades o Big Data per realitzar estudi d’afluència a la Nucia i comparar-lo amb diferents dates escollides de forma disgregada per comprovar el comportament turístic d’un esdeveniment concret. L’esdeveniment escollit per realitzar la primera anàlisi ha estat la Costa Blanca Cup que es va celebrar de l’4 a l’10 de juliol a la localitat.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: