Tres centres de Borriana finalitzen la formació en coeducació i l’assessorament per realitzar els seus Plans coeducatius

El CEIP Josep Iturbi, el col·legi Illes Columbretes i l’IES Jaume I han finalitzat la formació en coeducació i l’assessorament per a realitzar els seus Plans coeducatius impulsats per l’Ajuntament de Borriana a través de les regidories d’Igualtat i Educació.

Aquests tres centres educatius se sumen així a altres que ja han elaborat el treball en anys precedents, com els CEIP Penyagolosa, Cardenal Tarancón, Pare Vilallonga, Novenes de Calatrava, Francesc Roca i Alcaide i el CMA Rafel Martí de Viciana.

La regidora d’Igualtat, Maria Romero, ha anunciat que el pròxim curs “ja són dos els centres que han manifestat el seu interès per dur a terme la formació i la redacció de Pla, incloent-lo en el Pla Anual de Formació, i esperem que siguin més “.

Segons ha explicat Romero, per a la realització d’un Pla coeducatiu de centre resulta necessària “la capacitació per part de professorat en una sèrie de conceptes sobre sexisme, diferència sexe-gènere, androcentrisme, igualtat real / igualtat formal, equitat, etc.” .

En aquesta línia ha insistit que per a la seva aplicació efectiva “és de vital importància dotar de formació a el professorat dels centres i als l’equip directiu, i donar-los l’assessorament oportú en la redacció del seu propi Pla”.

Per aquest motiu, ha aclarit el regidor d’Educació, J. Ramon Monferrer, a l’objecte de facilitar que tots els centres puguin elaborar el seu Pla “amb les majors garanties i probabilitats d’èxit”, les regidories d’Igualtat i Educació, porten tres anys unint esforços amb l’aportació de l’experta en aquest tema Sandra Molines i per sufragar les despeses derivades de la implementació dels plans en els centres.

Per elaborar els plans educació compartida, els claustres dels centres que ho sol·liciten a l’Ajuntament reben formació en sensibilització i en el seu disseny, el que permet, segons el parer de Monferrer, “desenvolupar de manera consensuada un seguit d’actuacions i reflexions al voltant de la inclusió de la perspectiva de gènere en diferents àrees de treball “.

A més d’aquestes 13 hores de formació, ha manifestat Maria Romero, els centres reben assessorament en el diagnòstic de centre, “analitzant la convivència de l’alumnat tant en les aules com al pati i el menjador escolar”. Igualment, atès que la pretensió és que tota la comunitat educativa participi en el Pla coeducatiu, es realitza també una jornada adreçada a les famílies.

La responsable municipal d’Igualtat ha recordat que la coeducació “suposa un imperatiu legal per a tots els centres”, però per fer-ho realitat, ha assegurat, “en ocasions els centres educatius no disposen dels suficients recursos econòmics i formatius, i és per aquest motiu pel que des de l’Ajuntament s’ha optat per donar suport als centres que volen implementar el Pla coeducatiu de centre “.

Convé assenyalar que tots els centres educatius compten amb una persona responsable de la Coordinació d’Igualtat i Convivència (CIC) per a donar suport a iniciatives dirigides a l’eliminació de el sexisme en tots els espais educatius de centre, des de 2015, segons instrucció de la Conselleria d’Educació.

Des de la regidoria d’Igualtat es realitzen reunions trimestrals amb aquestes persones per coordinar les accions d’igualtat i coeducació amb tots els centres de la localitat. Fruit d’aquesta col·laboració són les campanyes anuals de el 8 de març i el 25 de novembre, i altres accions que també es fan en coordinació amb la regidoria d’Educació com el projecte “Maletes coeducatives”.

Cal destacar també que aquestes accions se sumen a les iniciades aquest any per la Conselleria d’Educació amb el programa pilot Coeducacentres que ha comptat amb la participació de tan sols 16 centres de tota la Comunitat, sent un d’ells l’IES Jaume I. A més, el proper any serà el CEIP Penyagolosa, el segon centre a sumar-se a el programa, el que per a Maria Romero “és una bona notícia tenint en compte els pocs centres que a dia d’avui participen de la proposta”.

La inclusió de la perspectiva de gènere, l’eliminació de l’sexisme i la implantació de la coeducació dins l’àmbit educatiu suposa, segons el parer de l’edil d’Igualtat, “una de les grans preocupacions que tots els governs han mostrat a nivell legal” i ha afegit que fruit d’això és la redacció d’una sèrie de normes i lleis que “van disseccionant i promovent que el principi d’igualtat d’oportunitats entre dones i homes es pugui fer realitat a les aules de les nostres escoles avui dia”.

Informació i Foto: Ajuntament de Borriana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: