Transparència obri a la participació ciutadana l’Estratègia de Dades Obertes de la Generalitat

La Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica ha obert un procés participatiu perquè la ciutadania puga fer propostes i aportacions per a la posada en marxa de l’Estratègia de Dades Obertes de la Generalitat, instrument que es troba en tramitació.

La ciutadania podrà fer aportacions i propostes fins al proper 17 de desembre perquè siguen incloses en la nova estratègia, “eina indispensable per a la transparència, l’obertura institucional i la rendició de comptes”, ha explicat la consellera Pérez Garijo.

Per a la consellera de Participació, “es tracta d’una iniciativa ambiciosa per aconseguir una transparència completa i efectiva, que possibilite una gestió basada en resultats i la seua rendició de comptes, així com per generar una xarxa de relacions amb diferents segments de reutilitzadors que puguen donar valor social a les dades”.

La Direcció General de Transparència, Atenció a la Ciutadania i Bon Govern està duent a terme un procés d’obertura en aquesta matèria que es va iniciar el 2016 amb la posada en marxa del Portal de Dades Obertes.

Per poder consultar la documentació en relació a la nova ‘Estratègia de Dades Obertes’ i realitzar propostes i comentaris cal accedir a l’apartat ‘Elaboració normativa’ al portal GVA Participa: (https://gvaparticipa.gva.es/legislation/processes/16/proposals?filter=random&page=1). Així mateix, també es poden fer propostes al correu servicio_transparencia@gva.es.

L’elaboració i la implantació d’una estratègia valenciana de dades obertes és un dels compromisos de la Generalitat Valenciana inclosos en el IV Pla de Govern Obert d’Espanya.

Adhesió a la Carta Internacional de Dades Obertes

La Generalitat va manifestar la seua adhesió a la Carta Internacional de Dades Obertes el mes de març passat, una iniciativa que promou la xarxa internacional Open Data Charter en què ja col·laboren més de 150 governs i organitzacions per obrir les dades a partir d’uns principis compartits. Aquesta carta va ser adoptada per primera vegada el 2015 per dèsset governs a la Cimera Global de l’Aliança per al Govern Obert celebrada a Mèxic.

L’adhesió a la Carta Internacional de Dades Obertes implica adoptar una sèrie d’objectius que han d’inspirar el compromís i la política de dades de la Generalitat i crear un marc de col·laboració estable en aquesta matèria entre ciutats, regions i països de tot el món.

Els principis que reivindica la carta i que el Govern valencià s’ha compromès a implementar-hi són: obrir per defecte totes les dades; que siguen oportunes i exhaustives; que es presenten en formats accessibles i reutilitzables; que siguen comparables i interoperables; que servisquen per millorar la governança i la participació ciutadana; i que promoguen un desenvolupament inclusiu i per la innovació.

Les bases d’aquesta estratègia són l’ampliació de datasets del portal de dades obertes, la governança de les dades i la millora de la qualitat d’aquestes des del disseny, el foment de l’ús i la reutilització de dades per part de la ciutadania i les empreses; a més a més de la col·laboració amb la resta d’administracions i institucions públiques valencianes.

La Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, a través de la Direcció General de Transparència, Atenció a la Ciutadania i Bon Govern, és l’òrgan encarregat d’implementar els compromisos recollits a la Carta, amb la col·laboració de la Direcció General de Tecnologies de la informació (DGTIC) i les comunicacions i dels òrgans del conjunt de l’administració autonòmica.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: