Transició Ecològica reforça les brigades que treballen per a la conservació d’espais de la Xarxa Ecològica Europea Natura 2000

La Conselleria de Transició Ecològica ha elevat a 15 el nombre de brigades Natura 2000 i 71 persones, que treballen per a la conservació dels espais de la Xarxa Ecològica Europea Natura 2000 de la Comunitat Valenciana i altres espais d’alt valor per a la biodiversitat.

El director general de Medi Natural i Avaluació Ambiental, Julio Gómez Vivo, ha visitat a Xeresa, amb motiu del 20è aniversari del naixement d’aquest cos, diverses brigades Natura 2000 que fan una actuació a una zona forestal de la Safor.

En aquest sentit, Julio Gómez Vivo ha destacat que la Conselleria destinarà gairebé 8,3 milions d’euros per als propers 36 mesos a reforçar la tasca d’aquestes brigades, més de 3,5 milions d’euros dels quals es dediquen a tasques de desbrossament, ressalveig i podes. A més a més, es destinen 2,2 milions d’euros a control de flora i fauna invasora.

Gómez Vivo ha assenyalat que les Brigades Natura 2000 són un element clau per dur a terme mesures de conservació del patrimoni natural valencià i incideixen directament sobre el terreny, desenvolupen tasques de gestió molt diverses i posen en pràctica tècniques i accions sovint pioneres i adaptades a la nostra realitat territorial, ambiental i social.

Així, les tasques concretes consistiran en treballs silvícoles amb l’objectiu de millorar i restaurar aquests hàbitats.

A més, aquestes brigades es dedicaran al control i eradicació d’espècies invasores de flora i fauna exòtica, per a la restauració de riberes, eliminació de canyars i espècies invasores de Carpobrotus, Cylindropuntia spp, Opuntia spp, Agave spp i Yucca spp. També realitzaran trampes en medis aquàtics per a captura de mamífers exòtics, galàpags, mol·luscs, crustacis i peixos exòtics.

Altres facetes que duen a terme les brigades de la Xarxa Natura 2000 estan orientades al control de l’erosió, mitjançant la construcció de faixines i albarrades i restauració de murs de pedra en sec, per exemple.

Igualment fan treballs de recuperació d’espècies de flora i fauna silvestre, a través de plantacions, regs de suport i instal·lació de talanqueres per a protecció de fauna.

També exerceixen altres funcions com l’adequació de punts d’aigua, la impermeabilització i reparació de cubetes, la instal·lació i la recuperació d’estructures d’escapament de fauna, així com treballs de senyalització, tancaments, tanca i retirada de residus inerts.

Aquestes accions es duen a terme en terrenys públics inclosos a la Xarxa Natura 2000, àrees de connectivitat i zones perifèriques de protecció; en xarxes de microreserves i reserves de fauna; àrees de conservació i recuperació dels plans de recuperació d’espècies de flora i de fauna amenaçades.

Natura 2000

Natura 2000 és una xarxa ecològica europea d’àrees de conservació de la biodiversitat, que inclou aquelles àrees – Llocs d’Interès Comunitari (LIC), Zones Especials de Conservació (ZEC) i Zones d’Especial Protecció per a les Aus (ZEPA) – que en conjunt allotgen una representació rellevant dels hàbitats i les espècies d’interès comunitari protegits per la Directiva Hàbitat de la Unió Europea, així com les espècies protegides a través de la Directiva Aus.

La seva finalitat és aturar la pèrdua de biodiversitat que afecta el territori de la Unió Europea i assegurar la supervivència a llarg termini de les espècies i els hàbitats naturals més amenaçats.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: