Transició Ecològica reforça la protecció de la posidònia amb un decret que regula els usos i redueix les amenaces sobre les praderies

La Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica reforça la protecció de les praderies de Posidònia Oceànica amb un decret que redueix les amenaces i regula i compatibilitza les activitats amb la seva conservació.

La consellera d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà, ha presentat el decret en un acte a l’Oceanogràfic en què també han participat el director de Control i Gestió de centre, Francisco Torner; l’alcalde de Xàbia, José Chulvi; el conseller de Medi Ambient i Territori de les Illes Balears, Miquel Mir, i la secretària autonòmica d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Paula Tuzón.

“Les praderies de Posidònia són veritables boscos mediterranis i extraordinàries aliades contra el canvi climàtic”, ha assegurat Mollà, que ha repassat alguns dels beneficis d’aquestes fanerògames marines: captadores de CO2, bioindicadores de la bona qualitat de l’aigua, barrera natural enfront de l’erosió i regressió de la costa i font de biodiversitat marina que dóna aixopluc a més de 1000 espècies de fauna i 400 plantes aquàtiques.

La consellera ha anunciat una partida en els propers pressupostos per millorar les poblacions de Posidònia i la creació de el Servei de Vigilància Marina que té entre els seus objectius l’acompanyament, la divulgació i l’efecte dissuasori de males pràctiques per vetllar per l’estat de el fons marí i el seguiment de les espècies protegides.

Valors mediambientals en els quals també ha incidit Francisco Toner, que ha indicat que la Comunitat Valenciana és la segona a nivell estatal en superfície de Posidònia, només per darrere de les Illes Balears. El director de Control de Gestió de l’Oceanogràfic ha avalat tota iniciativa de protecció d’una espècie endèmica i vulnerable amb una progressió molt lenta d’expansió.

Tuzón ha desgranat les principals línies d’el nou marc regulador sobre la Posidònia, una espècie reconeguda i protegida per la Directiva Europea d’Hàbitats, que necessita d’un enfocament més concret i adaptat a la realitat de la costa valenciana. El decret contempla en primer lloc mapejar la presència de praderies de Posidònia amb una cartografia actualitzada i sobre aquesta base controlar els fondejos incontrolats i la pesca d’arrossegament, així com elevar la vigilància sobre les amenaces com les fonts de contaminació o els canvis de salinitat.

“Resulta prioritari conèixer quin és l’estat de les praderies a les nostres costes per aplicar les mesures de forma eficient i precisa. Volem fer compatible, no prohibir si no cal”, ha argumentat.

La secretària autonòmica ha explicat la necessitat d’un pronunciament sobre l’impacte d’infraestructures projectades sobre praderies de Posidonia com ara els emissaris, així com la definició de l’ancoratge de baix impacte, un ús compatible amb la conservació.

El Govern de les Illes Balears ha participat en la presentació pel seu paper pioner en l’elaboració d’un marc autonòmic de protecció aprovat en 2018. Miquel Mir ha agraït la invitació i celebrat el nou decret que permetrà desplegar una aliança entre territoris per la conservació de la posidònia i de la mar Mediterrània.

Per la seva banda l’alcalde de Xàbia, José Chulvi, ha defensat el model de gestió aplicat al municipi, fonamentat en la conscienciació i el suport dels diferents sectors vinculats amb el mar, que ha conjugat “un model de negoci sense comprometre una manera de vida “.

La nova normativa també ordena què fer amb les restes de Posidonia que arriben a les platges. La recomanació, amb caràcter general, és reincorporarla a el substrat perquè actuï de barrera natural contra l’erosió, amb especial èmfasi en aquelles platges afectades greument per la regressió o els temporals.

En el cas de retirada autoritzada s’aposta per l’economia circular destinant el seu ús a l’compostatge, alimentació animal o fins i tot trasllat per a la seva reutilització en altres platges.

L’educació ambiental és un ressort per al potenciar la lluita contra el canvi climàtic en totes les seves vessants, així que es planteja sensibilitzar la població i a la resta de personal que treballa a la platja sobre la importància de la Posidònia.

La consellera ha assenyalat que el decret és una mostra de la “feina d’harmonització i actualització que estem desenvolupant en la gestió de el Medi Natural. Una política conjunta que deixa de veure el nostre patrimoni natural com una suma d’elements aïllats per dissenyar una planificació integral”.

Finalment, ha conclòs que “conservar la Posidònia és assegurar la continuïtat de la Mediterrània, afavorir la protecció de les nostres costes i mitigar el canvi climàtic fent-nos més resilients amb la natura i el Planeta”.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: