Transició Ecològica presenta un pla de control de la població de porc senglar a la Comunitat Valenciana

La Conselleria de Transició Ecològica ha presentat l’esborrany del Pla de Gestió de les Poblacions de porc senglar a la Comunitat Valenciana. Una estratègia que preveu nous mecanismes per determinar els llocs on cal augmentar els controls sobre aquesta espècie, davant la sobreabundància de les poblacions i els problemes que genera.

La proposta ha estat presentada, entre altres qüestions relacionades amb actualitzacions de normatives, al Consell Valencià de Caça per la consellera de Transició Ecològica, Isaura Navarro, i pel director general de Gestió del Medi Natural, Julio Gómez.

En aquest òrgan consultiu hi ha representades les associacions de caça, l’Administració, els grups científics i conservacionistes, el SEPRONA de la Guàrdia Civil i la Policia Autonòmica, entre altres organismes i institucions.

L’objectiu principal, segons ha assenyalat la consellera Isaura Navarro, és “continuar implementant mesures per fer front a una situació que està causant molts problemes al nostre territori, fonamentalment als cultius i l’agricultura, però també a la seguretat a les carreteres ia la biodiversitat del nostre medi ambient”.

A més, ha destacat que des de la Conselleria de Transició Ecològica “dirigirem un pla de comunicació destinat específicament als ajuntaments, dedicat a detallar l´abast de les noves mesures i perquè siguin coneixedors de totes les eines i possibilitats que tenen per al control cinegètic” .

Per centrar les estratègies d‟actuació, el pla ampliarà criteris per aclarir què s‟entén per sobrepoblació en una zona determinada. D’aquesta manera, ara s’analitzaran també com a criteris de control les zones on es registra una densitat de senglars més gran, la proximitat a cultius agrícoles, l’índex d’accidents de trànsit que provoquen aquests animals i la seva possible afecció a la biodiversitat de les zones humides .

Augment de les captures

La tendència de captures de porc senglar a la Comunitat Valenciana constata una línia poblacional significativament ascendent, segons determina el pla, aconseguint actualment un volum de captures que multiplica per dues vegades i mitja les de deu anys enrere, i més de vint vegades la de vint anys enrere.

L’activitat cinegètica, juntament amb els dispositius de captura remot, són els principals sistemes de control de les poblacions.

L’elaboració d’aquest Pla complementa les actuacions que la Conselleria de Transició Ecològica desenvolupa sobre això, i la norma respon al requeriment de la legislació europea i espanyol davant dels riscos i problemes que està generant el porc senglar, tant a la sanitat animal, com també la seva afecció a altres sectors com la seguretat viària o l’agricultura.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: