Transició Ecològica presenta l’Inventari d’Emissions de Gasos d’Efecte Hivernacle

La Conselleria de Transició Ecològica ha presentat l’Inventari d’Emissions de Gasos d’Efecte Hivernacle, una eina per a la presa de decisions que quantifica i identifica les emissions dels municipis de la Comunitat Valenciana.

La consellera d‟Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà, acompanyada de la directora general de Canvi Climàtic, Celsa Monrós, ha destacat les principals conclusions d‟aquest inventari; un dels instruments que inclou la nova Llei Valenciana de Canvi Climàtic i Transició Ecològica per definir els objectius sectorials i coordinar una estratègia centrada en els sectors que generen un impacte més gran.

“Un total de 22 municipis de llarg a llarg de la Comunitat Valenciana, i concentrat a les grans ciutats, són responsables de més del 50% de les emissions totals de tot el territori. Per sectors, sobretot el tema del transport i energètic seran els nostres camps de batalla per poder fer una tasca eficient d’adaptació i mitigació davant del canvi climàtic”, ha indicat Mollà.

L’Inventari s’ha desenvolupat amb la Universitat Politècnica de València i l’empresa Gemini Tools, que ha dissenyat una metodologia eficient per obtenir una eina de decisió contra el Canvi Climàtic. Es basa en la quantificació estandarditzada, la identificació d’oportunitats i el seguiment d’indicadors per reforçar o reorientar les mesures aplicades.

El tècnic superior de l’Institut Universitari de Tecnologies d’Informació i Comunicacions Edgar Lorenzo ha estat l’encarregat d’explicar el model, alineat amb els indicadors de l’IPCC, que fa una primera foto de les emissions dels municipis.

“La Comunitat Valenciana és la primera comunitat autònoma que compta amb un inventari d’emissions d’alta resolució i magnitud municipal”, ha subratllat l’investigador. El model utilitzat calcula 163 indicadors a 541 municipis, per tal d’assenyalar els “focus d’emissió d’actuació prioritària per obtenir una reducció significativa de les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle”.

La instantània recull que les emissions netes a l’àmbit autonòmic són de 23,3 milions de tones de CO2 equivalents, que es tradueixen en 4,68 tones d’emissions per habitant. L’energia lidera el percentatge d’emissions seguit del transport i els processos industrials.

La consellera ha posat de manifest que el mapa permet conèixer quins sectors productius “han de concentrar l’esforç per fer una transició ecològica eficient, sense oblidar la part individual i col·lectiva social, com ara el transport privat”, que apareix com un dels principals sectors responsables de les emissions.

La directora general de Canvi Climàtic ha presentat la jornada posant l’accent a l’últim informe de l’IPCC i al caràcter crític del territori mediterrani, així com a l’articulat de la norma de la Conselleria que emplaça fer plans de lluita contra el Canvi Climàtic partint d’un inventari per traçar un full de ruta efectiu.

La titular de Transició Ecològica, en la seva intervenció, ha conclòs que aquests indicadors “es presenten a la lògica de la Llei de Canvi Climàtic i Transició que crea les figures impositives de política fiscal verda i un fons finalista per a polítiques ambientals, on el nostre objectiu és que serveixi per a pagaments per serveis ambientals”.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: