Transició Ecològica participa a la presentació estatal del nou Reial Decret d’Envasos

El Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic ha escollit la Generalitat, a través de la Conselleria de Transició Ecològica, com a única representació autonòmica en la presentació estatal del nou Reial decret d’envasos i residus d’envasos, celebrada a Madrid.

D’aquesta manera, el Miteco distingeix la Comunitat Valenciana pel seu impuls en la millora continuada en la gestió de residus municipals. Dins aquests objectius, l‟administració valenciana és una de les quatre comunitats autònomes que han complert amb els objectius de reciclatge de residus, d‟acord amb la normativa estatal i europea.

Nou models de gestió d’envasos

El director general de Qualitat i Educació Ambiental, Joan Piquer, que ha participat en aquesta presentació, ha destacat que “la Comunitat Valenciana serà novament un escenari territorial d’importants avenços ràpids, en els nous models de gestió d’envasos. El nou Reial decret suposa un impuls per als sistemes que ja estem aplicant des de la Generalitat, que ara són potenciats i reconeguts com a necessaris a nivell estatal”.

Piquer ha insistit que “no tenim més temps per perdre i hem de posar tots els esforços de la nostra part per a la implantació de la nova normativa. Hem d’accelerar la transició d’aquesta gestió cap a una veritable i completa economia circular”.

Bones pràctiques

El Ministeri ha inclòs diversos projectes demostratius de la Conselleria de Transició Ecològica al Catàleg de Bones Pràctiques en Economia Circular. Entre ells destaca el reciclatge d’alumini i acer lleugers, o la superació de la mitjana estatal al reciclatge de vidre el 2022.

Dins d’aquests reconeixements del Ministeri, València ha estat distingida com la millor de les grans ciutats d’Espanya a la recollida separada d’envasos i paper-cartró, gràcies a un projecte impulsat per la Generalitat i l’Ajuntament de la capital valenciana. Una iniciativa que recull, entre d’altres, el nou reial decret que ha estat presentat conjuntament pel Miteco i la Conselleria de Transició Ecològica.

A la jornada de presentació, s’han abordat les novetats del nou reial decret, tant en relació amb els residus comercials, industrials com domèstics. La norma estableix noves obligacions per a productors, envasadors i administracions públiques en general així com les noves oportunitats de gestió i necessitats de millora.

Així mateix, al text legal destaquen les noves condicions econòmiques a favor de les administracions locals, que entraran en vigor a partir de l’1 de gener de 2024. L’objectiu és continuar millorant la recollida separada d’envasos, especialment a través de sistemes de recollida d’alta eficiència.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: