Transició Ecològica i Cultura milloraran l’estat de conservació de les caves de l’Habitació i del Voltor al Parc Natural de la Serra de Mariola

El director general de Medi Natural i Avaluació Ambiental, Julio Gómez, i la directora general de Cultura i Patrimoni, Carmen Amoraga, han presentat el projecte de consolidació de les caves de l’Habitació i del Voltor, que millorarà el seu estat de conservació.

Aquestes dues cavitats, dins del parc natural de la Serra de Mariola i al terme municipal d’Agres, formen el conjunt de geleres o pous de neu més emblemàtics de la Serra de Mariola i de la província d’Alacant, juntament amb la Cava Gran i la Cava de Don Miguel.

A l’Inventari General del Patrimoni Cultural Valencià, totes dues estan catalogades com a BRL (Bé de Rellevància Local). La Cava de l’Habitació està qualificada com a monument d’interès local i la Cava del Voltor com a espai etnològic d’interès local.

La iniciativa per a l’actuació va sorgir al si de la Junta Rectora del Parc Natural i part d’un treball efectuat per la Conselleria de Transició Ecològica de recopilació i estudi documental de la història, la geografia, la cultura i els costums de la zona i el seu població en relació amb les neveres; estudiant-se ambdues construccions, l’entorn en el qual se situen, l’estat de conservació, realitzant-se una anàlisi i diagnòstic de les patologies detectades i una proposta d’intervenció per tal de consolidar les estructures i evitar un deteriorament més gran.

Les actuacions que es duran a terme consistiran en la rehabilitació de les cobertes, una intervenció als murs interiors i exteriors, la rehabilitació de les galeries daccés a les caves i millores al sòl interior i exterior daccés a les caves. Així mateix, s’engegarà un projecte d’interpretació d’aquest patrimoni natural. Aquests treballs es licitaran per 714.000 euros.

Descripció de les caves

La cava de l’Habitació és un dipòsit de planta circular d’uns 9 metres de diàmetre exterior, excavat parcialment a la vessant i sobreelevat un terç de la superfície al costat nord-oest, envoltat per un gruixut mur de contenció que permet una plataforma d’accés a les boques superiors.

L’interior arriba a un diàmetre de 7 metres i la profunditat del pou des del nivell de les boques superiors no sobrepassa els 10 metres, estant el seu interior molt ple de pedres i escombraries.

Conserva la seva coberta original de falsa cúpula de maçoneria i morter, d’escàs gruix i tendència hemisfèrica aplatada i al començament es disposen tres boques o finestres, les quals presenten una deficitària conservació. La seva capacitat es calcula en 320 m3.

Per la seva banda, la cava del Voltor és un dipòsit de planta circular que no supera els 11 metres de diàmetre exterior. L´interior té 8,20 metres de diàmetre. La profunditat fins al nivell de les obertures superiors és de 6,80 metres. La coberta és una cúpula hemisfèrica, al punt d’arrencada de la qual es disposen tres petites finestres o boques superiors. La seva capacitat demmagatzematge sestima en 350 metres cúbics.

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: