Transició Ecològica convoca reunions obertes a el conjunt de municipis de la Comunitat per explicar el paper ambiental en el desplegament de renovables

La Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica ha mantingut reunions informatives obertes a el conjunt de municipis de la Comunitat Valenciana, per explicar el paper ambiental a la instal·lació d’energies renovables associades a la transició energètica.

Distribuïdes en tres sessions (una per província) aquests seminaris web han coincidit amb l’anunci de la Comissió Europea d’elevar fins al 55% els objectius de reducció d’emissions per a 2030, en línia amb els compromisos de l’Pacte Verd Europeu.

La consellera d’Agricultura, Mireia Mollà, la secretària autonòmica d’Agricultura, Paula Tuzón, i el director general de Transició Ecològica, Pere Fresc, han participat en la presentació que posa l’accent en la transformació de l’actual model i en les novetats que incorpora el decret llei autonòmic.

Mollà ha assenyalat que aquest increment en les exigències europees “reforça les línies estratègiques de la Conselleria en matèria de lluita contra el canvi climàtic, des de l’impuls de la Declaració d’Emergència Climàtica el 6 de setembre de 2019”.

La consellera ha recordat que el decret llei parteix de l’obligació de donar un impuls a la producció d’energia renovable de forma àgil i garantista ambientalment. En un context d’emergència climàtica, això requereix multiplicar la producció d’energia eòlica i fotovoltaica actual fins els 4.000 MW i els 6.000 MW, respectivament, segons els objectius fixats en el Pla Nacional Integrat d’Energia i Clima (PNIEC).

“La transformació energètica és un dels pilars de l’avantprojecte de la Llei Valenciana de Canvi Climàtic i Transició Ecològica a dos vessants, tant el de el foment de l’autoconsum i les comunitats energètiques locals com el de la producció d’energia verda en plantes de generació”, ha indicat Mollà.

Pel que fa a el primer d’ells, la Conselleria ha posat en marxa diferents polítiques d’incentiu com les ajudes als municipis adherits a el Pla d’Acció per al Clima i l’Energia Sostenible (PAUS) o el Pla Municipis en Xarxa que busca implantar de forma generalitzada comunitats energètiques locals municipals i al qual s’han sumat 250 municipis. En aquest sentit, el director general Pedro Fresc, ha explicat que la capacitat de producció d’energia solar fotovoltaica a través de les teulades pot arribar fins a un 25% de l’total.

En aquest apartat s’enquadra també l’Oficina Valenciana de Transició Energètica i Acompanyament, un servei públic d’atenció ciutadana amb seu permanent i itinerant orientat a afavorir l’optimització de l’consum, l’estalvi i la democratització de l’mercat energètic.

Decret garantista i criteris d’avaluació

En el camp de la producció, el Decret Llei 14/2020 de el 7 d’agost elimina les duplicitats a través d’una finestreta única, redueix a zero la taxa a l’autoconsum. obliga a la implantació en teulades d’edificis nous o de més de 1.000 metres quadrats de superfície i prioritza superfícies urbanitzades i degradades, per nomenar algunes novetats que va introduir la nova regulació.

Així mateix, el decret llei estableix uns criteris ambientals plasmats en un mapa, que s’avaluen en una primera instància segons els nivells de protecció ambiental i en una segona instància segons qüestions més específiques dins de l’procés d’avaluació ambiental. A aquests se’ls sumen els de caràcter territorial i paisatgístic, que també compten amb una anàlisi prèvia i un posterior informe vinculant per la conselleria competent.

Paula Tuzón ha explicat les fases i l’aplicació de la norma, assenyalant els aspectes ambientals i els detalls de l’procés d’avaluació ambiental. A més, ha assenyalat que en el procés d’autorització de les plantes, hi ha tres conselleries que participen directament, la Conselleria d’Energia com a òrgan substantiu, la Conselleria de Transició Ecològica, i la Conselleria de Territori, que és qui dóna compte dels aspectes de ordenació del territori, urbanisme, paisatge i característiques de terra, entre d’altres.

En matèria estatal, el Ministeri de Transició Ecològica ha anunciat la creació d’una comissió per coordinar la instal·lació de centrals fotovoltaiques d’energia renovable amb una potència superior als 50 MW, la competència recau en el Ministeri, amb les comunitats autònomes.

Més d’un centenar de municipis han participat en aquestes sessions telemàtiques i han agraït la disposició de la Conselleria d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica que a l’acabament de la presentació ha obert un torn de preguntes sense límit de temps.

Aquestes reunions obertes en matèria energètica continuaran la setmana que amb una dedicada a la creació de comunitats energètiques locals a les quals podran sumar-se també particulars i empreses radicades al municipi.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: