Transició Ecològica aprova la revisió del Pla de Prevenció d’Incendis del parc natural Serra Gelada

La Conselleria d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica ha aprovat la revisió del Pla de Prevenció d’Incendis Forestals del parc natural de la Serra Gelada, actualitzant així el document de prevenció de les 1.114 hectàrees d’aquest espai natural.

El director general de Prevenció d’Incendis Forestals, Diego Marín, ha assenyalat que els plans de prevenció “són fonamentals per tenir els parcs naturals més protegits davant dels incendis forestals perquè amb el pla coneixem la situació del parc en concret, quines infraestructures de prevenció de hi ha incendis, i fem una planificació consensuada amb el parc, incorporant l’aportació dels seus tècnics”.

A més, Marín ha afegit que, amb aquests documents, s’aconsegueix planificar quines infraestructures de prevenció d’incendis són necessàries a la zona i prioritzar-les a l’hora d’executar-les i, sobretot, en cas d’incendi, les tenim identificades, en sabem l’estat i això ens permet consultar o donar aquesta informació al personal d’emergències.

La planificació per al parc natural de la Serra Gelada, amb una vigència de 10 anys, inclou una bateria d’actuacions per import de 563.179 euros per a la prevenció del parc natural d’acord amb les característiques demogràfiques, d’orografia del terreny, causes del foc, vegetació o relleu, entre d’altres.

L’actualització parteix d’una anàlisi i el diagnòstic del període 2008-2017 per articular una planificació integral a través de 15 punts d’actuació: 8 destinades a la prevenció de les causes i 7 en el marc del pla d’infraestructures.

El primer bloc se centra en la vigilància i la detecció, així com en la resposta a les causes estructurals com el control de vegetació a 35 km de vies de comunicació, el condicionament de línies elèctriques o la instal·lació de cartelleria informativa.

Així mateix, inclou la formació i informació a la població de les properes urbanitzacions, l’impuls a la redacció i execució dels Plans Locals de Prevenció, la revisió dels plans locals de cremes, el voluntariat ambiental o l’actualització d’anàlisi del risc d’incendis .

El pla d’infraestructures inclou les actuacions relatives als punts estratègics de gestió, enclavaments crítics per a la prevenció, per reduir la vulnerabilitat i augmentar la resiliència de les masses forestals.

L’adequació d’accessos, punts d’aigua i el foment de la recuperació i el manteniment de les parcel·les agrícola són altres mesures, juntament amb la redacció d’un Pla d’Evacuació del parc natural, complementari.

Entre el 2020 i el 2021 la Conselleria ha aprovat la revisió de 13 plans de prevenció d’incendis forestals de parcs naturals.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: