Transició Ecològica actualitza el Pla de Prevenció d’Incendis de l’Albufera

La Conselleria d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica actualitza el Pla de Prevenció d’Incendis de l’Albufera i renova l’estratègia integral davant del foc sobre una superfície de 21.015 hectàrees.

La revisió. que parteix de l’anàlisi i el diagnòstic de l’anterior planificació, inclou dos blocs dedicats a l’actuació sobre les causes i la prevenció de la propagació, amb un pressupost global de 484.552 euros.

La secretària autonòmica d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Paula Tuzón, ha destacat que l’actualització reflecteix la realitat actual del parc i dissenya una planificació adaptada a la singularitat de l’Albufera. Els programes de prevenció són fonamentals per avaluar els riscos potencials i anticipar-se a la gestió”.

El bloc relatiu a les causes es divideix en set àmbits dactuació que inclou jornades informatives, control de vegetació de les cunetes i vials, elaboració i instal·lació de cartelleria, així com millora de la vigilància i detecció dincendis. Aquesta darrera actuació es veurà completada a través del programa de voluntariat forestal.

L’actuació sobre les causes que originen el foc manté el foment i l’adequació de les línies elèctriques i el suport perquè els municipis vinculats al parc natural disposin de plans locals de prevenció d’incendis forestals.

En els darrers dos anys la Conselleria ha aprovat els plans d’Albalat de la Ribera, Algemesí, Cullera, Massanassa i València, cinc dels termes municipals que formen part del parc natural. l’Albufera, a més, ha estat una de les zones preferents d’actuació en matèria de correcció de línies elèctriques. Durant el període 2019-2021 s’han adaptat un miler de suports, fent de l’ecosistema un espai significativament més segur.

El pla d’actuacions per a la prevenció de la propagació inclou tres apartats de control sobre la vegetació, millora a les àrees d’ús públic i estudi de zones punts estratègics de gestió: aquells enclavaments on el comportament del foc canvia significativament i en dificulta l’extinció.

El director general de prevenció dincendis forestals, Diego Marín, ha explicat la vital importància daquests plans per a la protecció dels Parcs Naturals. “La planificació consensuada amb els tècnics del parc ens permet conèixer en quina situació es troba l’espai, definir les infraestructures de prevenció necessàries i prioritzar-ne l’execució per millorar la vigilància, detecció i resposta”, ha explicat Marín.

L’Estratègia Mosaic de prevenció d’incendis està fent un ampli treball d’actualització i desenvolupament dels plans dels Parcs Naturals. Concretament, avui s’han publicat els de Serra Gelada i Sot de Chera. El 2021 es van aprovar els de Font Roja, el Fondo, Hoces del Cabriel i Salines de Santa Pola, que s’afegeixen als 7 de 2020 ia l’impuls d’altres com el del Parc Natural del Túria que ara mateix ultima la redacció.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: