Soler: «La reforma del finançament autonòmic és una prioritat màxima per a la Comunitat Valenciana»

El conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, ha subratllat que «per a la Comunitat Valenciana, la reforma del sistema de finançament autonòmic és una qüestió de prioritat màxima, que ha d’abordar-se com més aviat millor». «Si el president Mariano Rajoy i el PP no haguessin incomplert totes les seves promeses que per 2017 hi hauria un nou model de finançament, ara els valencians no seguirien patint una insuficiència de recursos inadmissible per sostenir les competències de l’Estat de Benestar», ha recalcat el conseller.

Per això, «la reforma del finançament és un assumpte de màxima prioritat per als valencians i valencianes. Són massa anys en els quals hem tingut un tracte discriminatori, inacceptable, injust i que és, fins i tot, anticonstitucional». Soler ha indicat que «benvingudes siguin totes les millores parcials que el Govern de Sánchez pugui fer», unes millores «que amb el govern Rajoy ni tan sols es van plantejar», però els valencians «no podem acceptar una situació que no pot continuar».

Vicent Soler ha fet aquestes manifestacions en relació a les informacions que apunten que, segons alguns experts de les comunitats, la modificació del model ja no és urgent per a les autonomies a causa de que la millora de l’economia ha incrementat els ingressos. «No és de cap manera el cas de la Comunitat Valenciana, que reclama ara exactament igual que fa uns mesos una solució al problema del finançament de les comunitats i, en particular, la dels valencians», ha asseverat.

«Abans s’al·legava la crisi per mantenir injustament que no tocava debatre aquest assumpte, quan després sí hi havia recursos per a altres qüestions, i ara alguns esgrimeixen la recuperació econòmica per no abordar el problema. No valen les excuses ni pretextos», ha assenyalat el conseller .

Soler ha afegit: «No cal caure en la miopia política, ni en una visió a curt termini. Totes les comunitats estan infrafinanciaciadas, com han acreditat els experts a nivell nacional, que han determinat que la bretxa entre els recursos que van rebre i les necessitats financeres per mantenir la sanitat, l’educació i la protecció social és de 16.000 milions. Cal procedir a una redistribució dels recursos en funció de les competències que té cada nivell de l’administració «.

Per Soler, aquest debat cal abordar-lo de una vegada. «El que no pot ser és que les que, dins de l’infrafinançament global, estan millor que altres tirin la tovallola pel respir en els ingressos com a conseqüència de la recuperació», ha alertat.

A més, en el cas de la Comunitat Valenciana, ha emfatitzat que «no queda ja cap fòrum acadèmic i científic que no hi hagi avalat la insuficiència de recursos que pateix. Els valencians no són ciutadans de segona. No tenim per què tenir pitjors serveis que altres comunitats que compten amb fins a 500 euros més per càpita que els valencians «.

«Els valencians es juguen molt amb els PGE»

El responsable d’Hisenda ha destacat també la voluntat del Govern de presentar al gener els pressupostos generals de l’Estat per a 2019, «en què els valencians ens juguem molt». Entre altres qüestions, ha destacat la promesa del president del Govern, Pedro Sánchez, el president de la Generalitat, Ximo Puig, que per primera vegada en la història es consignarà el 10% de la inversió territorialitzada per a la Comununitat Valenciana, d’acord amb la seva pes poblacional a Espanya. «Amb Rajoy vam perdre els valencians més de 2.000 milions pel constant maltractament inversor amb la Comunitat», ha assenyalat.

A més, ha destacat que el Govern hagi tornat a aprovar la senda del dèficit flexibilitzada, el que inclouria el que la Comunitat Valenciana disposés de 240 milions addicionals per reforçar els drets socials dels valencians, en preveure un dèficit per a les comunitats del 0,3 % del PIB per al pròxim any, en lloc del 0,1%.

No obstant això, aquesta mesura no té garantida l’aprovació pel vot en contra d’algunes formacions a les que Soler va advertir que, «amb la seva posició, el que estan fent és danyar drets de les nostres persones grans, dels nostres escolars que mereixen la millor educació i dels aturats valencians, als quals estan furtant oportunitats «.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

Deja un comentario

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

A %d blogueros les gusta esto: