Soler: “El projecte pilot vSOC ajudarà els ajuntaments de la província de València a reforçar les seves defenses davant de ciberatacs”

El conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, ha assegurat que “el projecte pilot vSOC ajudarà en la seva primera fase a deu ajuntaments de la província de València a detectar amenaces i a reforçar les seves defenses davant de ciberatacs”.

Soler ho ha anunciat durant l’acte de llançament de el projecte, que ha tingut lloc a València i ha reunit als alcaldes, alcaldesses i responsables dels departaments de tecnologies de la informació i la comunicació de cada un dels ajuntaments participants.

A l’acte han acudit, també, la diputada de Modernització i Informàtica de la Diputació de València, Mentxu Balaguer, el director general de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions, José Manuel García Duarte i la directora de Centre de Seguretat TIC de la Comunitat Valenciana , Lourdes Herrero.

El conseller d’Hisenda ha presentat els detalls de la iniciativa, posada en marxa per la Generalitat i la Diputació de València per a “servir d’ajuda a les entitats locals en dues qüestions fonamentals relatives a la seguretat de la informació, com són el compliment de les obligacions legals derivades de l’Esquema Nacional de seguretat (ENS) i la detecció d’incidents de seguretat informàtica “.

“El nostre objectiu és aconseguir una major seguretat en els sistemes d’informació de les entitats locals, especialment en el context actual provocat per l’epidèmia de la COVID-19. Aquesta crisi ha evidenciat la nostra dependència, com a gestors públics, dels sistemes d’informació i comunicacions i això, unit a la feina en remot, ens ha fet més vulnerables, si cap, als ciberatacs “, ha explicat Soler.

Pel que fa a el teletreball, Soler ha destacat que “és importantíssim mantenir una adequada ciberhigiene i un sòlid sistema de protecció perquè no cal oblidar que a major dispersió de treballadors augmenta l’exposició davant els ciberdelinqüents”.

Per això, el responsable d’Hisenda ha cridat a tots els ajuntaments i entitats locals a “desenvolupar la ciberresiliencia, per evitar o superar els ciberatacs ràpidament i continuar oferint els serveis públics com més aviat millor, un cop superats els incidents de seguretat”.

Per la seva banda, la diputada de Modernització, Mentxu Balaguer, ha assenyalat que “el projecte vSOC està dissenyat per ajudar en el compliment de l’Esquema Nacional de Seguretat, especialment amb mesures que impliquen la vigilància de seguretat en la seva infraestructura, així com la recol·lecció, anàlisi i emmagatzematge de registres i de l’activitat de la seva xarxa i actius crítics “.

projecte vSOC

La Direcció General de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions (DGTIC) de la Generalitat i la Diputació de València lideren aquest projecte, que ha estat possible gràcies a l’estreta col·laboració existent entre el Centre de Seguretat TIC de la Comunitat Valenciana (CSIRT-CV ) i el Centre Criptològic Nacional (CCN-CERT), amb qui la DGTIC té conveni des de 2008.

El projecte vSOC per a entitats locals de l’CCN-CERT permet gestionar la seguretat dels ajuntaments des d’un únic Centre d’Operacions de Ciberseguretat (SOC) virtual. A més, per a la seva posada en marxa, les entitats comptaran amb l’ajuda dels experts de CSIRT-CV, que fa anys que treballen amb aquesta mateixa solució tecnològica al centre autonòmic de ciberseguretat.

En aquest sentit, el conseller ha volgut recordar “el gran avantatge que suposa per a la Comunitat Valenciana poder comptar amb el seu propi CSIRT, alguna cosa en el que vam ser pioners a Espanya, i amb els seus tècnics experts, amb més de 13 anys d’experiència monitoritzant la xarxa i els actius TIC de la Generalitat “.

Vicent Soler ha destacat, també, que “el SOC virtual GLÒRIA, que utilitza CSIRT-CV per a la Generalitat i que es va a utilitzar també en aquest projecte, és tecnologia valenciana, ja que, encara que sigui propietat de el Centre Criptològic Nacional, ha estat desenvolupada per S2 Grup, una empresa 100% valenciana que, a més, treballa braç a braç i proveeix d’experts a CSIRT-CV “.

Deu ajuntaments per començar

El projecte consta de dues fases. En aquesta primera, s’han seleccionat deu ajuntaments per la seva grandària, mitjans o petits, i per les característiques tècniques de les seves infraestructures per dur a terme el projecte pilot. En una segona fase i amb els resultats obtinguts, es persegueix poder ampliar l’abast a altres ajuntaments de la província i, si fos possible, de la Comunitat Valenciana.

Els consistoris participants en el projecte pilot són els d’Albaida, Almàssera, Aiora, Bonrepòs i Mirambell, Canet d’en Berenguer, Corbera, Favara, Foios, Guadassuar i Villar de l’Arquebisbe.

Amb el projecte pilot, “aquests ajuntaments veuran millorades les línies de defensa de la seva seguretat però el nostre objectiu final, com a Administració autonòmica, és créixer i escalar la solució per poder oferir-lo a ajuntaments més grans de la província i a la resta de províncies també, amb l’ajuda de la Diputació de València “.

Finalment, el conseller ha que la DGTIC ha previst la inclusió de personal en el Pla Valencià de Capacitació en Ciberseguretat que desenvolupa CSIRTCV, a fi d’oferir la formació necessària a les persones treballadores dels ajuntaments i la Diputació.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: