Soler: “El principal esforç inversor a Castelló es dirigeix a actuacions transversals en matèria de lluita contra la despoblació”

El conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, ha anunciat que els Pressupostos de la Generalitat de l’any que, dotats amb 146 milions d’euros per a la província de Castelló, “contemplen el major esforç inversor dirigit especialment a actuacions que permetin donar una resposta contundent a les necessitats dels municipis en risc de despoblament “.

En aquest sentit, Soler ha assegurat que els pressupostos “preveuen actuacions transversals contra la despoblació en tots els àmbits, amb especial èmfasi en l’aposta per la digitalització, el reforç dels serveis públics bàsics com la sanitat i l’educació, així com la dinamització dels sectors econòmics, com el turístic, que estan patint especialment els efectes de la pandèmia “.

D’aquesta manera, Soler ha destacat que les inversions territorialitzades a la província de Castelló per a 2021 suposen un increment de l’7,3% respecte de les inversions del 2020.

A més, aquesta quantia arriba al 13,94% de la inversió territorialitzada dels capítols VI i VII dels pressupostos de la Generalitat, el que representa un 2,5% per sobre de l’pes poblacional de la província de Castelló respecte a la Comunitat Valenciana .

Durant la seva intervenció, el conseller també ha assegurat que la inversió de la Generalitat el 2021 a Castelló serà molt superior ja que la quantia sense territorialitzar dels capítols VI i VII de l’Pressupost superen els 1.081 milions d’euros, dels quals una part important també aniran destinades a aquesta província.

Pressupostos extraordinaris per a un nou inici

Durant la seva intervenció, el conseller ha qualificat els Pressupostos de la Generalitat 2021 com “extraordinaris ja que donen resposta a una conjuntura totalment marcada per la pandèmia que estem patint”. Així mateix, ha assegurat que “es tracta dels pressupostos per a un nou inici, dissenyats per combatre els efectes de la COVID-19, i per impulsar la reactivació econòmica i la cohesió social de la Comunitat Valenciana”.

Soler també ha destacat que els Pressupostos de la Generalitat per 2021, la dotació econòmica arriba als 25.627,6 milions d’euros, “són expansius però rigorosos, ja que reflecteixen els compromisos dels Acords social, polític i institucional per a la Recuperació (Alcem- ens); inclouen les mesures de govern espanyol davant la pandèmia, amb un increment del finançament i amb ingressos addicionals per garantir la suficiència financera per fer front a la crisi; contemplen la partida reivindicativa de 1.336 milions d’euros, i canalitzen l’ajuda de la Unió Europea a través de el programa Next Generation EU “.

Obres de reforma de l’edifici Borrull

Entre les principals inversions a Castelló, Soler ha assenyalat que els pressupostos contemplen la primera anualitat de les obres de reforma de l’edifici administratiu de la Plaça Jutge Borrull a Castelló de la Plana (3,27 milions), la licitació, recentment publicada, arriba a un valor total de 18 milions d’euros.

El conseller ha recordat que les obres de reforma “constitueixen la inversió de la Generalitat més important de les últimes dècades a Castelló a l’tractar-se d’un projecte emblemàtic que permetrà millorar l’atenció a la ciutadania, ja que albergarà serveis administratius vinculats amb l’atenció social, en un emplaçament privilegiat i amb millors condicions d’accessibilitat i eficiència energètica “.

Millora infraestructures educatives i tecnològiques

Entre les inversions més significatives destaquen les destinades a la millora de les infraestructures educatives tant d’Educació Primària com Secundària. En concret, es preveu destinar 50,9 milions d’euros per a actuacions de millora i construcció de centres educatius de 41 municipis. De el total de les inversions, 30,7 es destinaran als centres de Primària i 20,2 a centres de Secundària.

Entre les actuacions cal destacar el CEIP Herrero de Castelló de la Plana, amb 2,6 milions d’euros; CEIP Palmerar de Benicàssim, amb 115.967 euros; l’IES José Vilaplana de Benicarló, amb 3.290.000 d’euros; i l’IES Álvaro Falomir d’Almassora, amb 325.000 euros per a 2021, d’un total de 10,6 milions d’euros.

A més, cal destacar la construcció dels nous aularis dels Col·legis Rurals Agrupats (CRA) El Trescaire i Penyagolosa, que comptaran amb 2,2 i 2 milions d’euros respectivament; i la rehabilitació de el Centre Integrat de Tecnificació Esportiva Penyeta Roja, amb 1,5 milions d’euros.

Entre altres actuacions previstes per la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport, també es destinarà 1,5 milions d’euros per a la construcció i modernització d’instal·lacions esportives, a través d’un conveni amb la Diputació de Castelló; i la rehabilitació de el Santuari de Sant Joan de Penyagolosa, amb 700.000 euros.

El pressupost de 2021 preveu realitzar un esforç sense precedents en matèria de digitalització, tant de l’àmbit educatiu com judicial i administratiu. En concret, a través de la Conselleria d’Hisenda i Model Econòmic es destinarà 1,1 milions d’euros per a adquisició d’infraestructures de comunicacions i ordinadors en centres educatius de la província de Castelló.

D’altra banda, s’ha previst l’ampliació de la Xarxa d’Emergències Comdes a Castelló i la renovació tecnològica de la xarxa de difusió de l’Multiplex autonòmic, així com la reforma de les infraestructures dels centres de telecomunicacions, tot això dotat amb més d’1 , 7 milions d’euros.

Impuls econòmic i aposta per la innovació

Entre les actuacions destinades a impulsar el teixit econòmic valencià, cal destacar el suport a sectors estratègics com el turístic o el ceràmic, així com la col·laboració amb els centres tecnològics o la creació de el Centre d’Excel·lència Científica a Castelló, que permetran incidir en la innovació i la retenció de talent investigador.

Així, els pressupostos contemplen més de 1,5 milions d’euros per impulsar el sector turístic, mitjançant plans de dinamització turística en municipis de l’Penyagolosa, Terres de l’Maestrat, Plana de l’Arc, Plana Baixa, els Ports, Espadà-Millars, l’Alt Palància i Alt Maestrat, que comptaran amb 660.000 euros; 420.000 euros per al Centre de Turisme Morella-Els Ports; 340.000 euros per a accions de promoció i màrqueting del producte turístic de Castelló de la Plana, Montanejos i, en general, de la província de Castelló; i 100.000 euros per promocionar Peníscola, Ciutat de l’Cinema, dins el Pla de Promoció de l’Producte Cinematogràfic de Turisme de Peníscola i de la Comunitat Valenciana.

Un altre dels sectors productius amb important presència a la província de Castelló, el sector ceràmic, rebrà 1 milió d’euros a través de l’conveni amb l’Associació Espanyola de Fabricants de Taulells i Paviments Ceràmics (Ascer) per al desenvolupament d’activitats formatives i divulgatives amb l’objecte d’impulsar la transformació modernitzadora de l’estructura productiva.

De la mateixa manera, es destinarà 2.620.000 d’euros per continuar apostant per la generació de coneixement i tecnologia a través dels Centres Tecnològics de Castelló de la Plana; i 350.000 euros per al CEEI Castelló, dins el programa d’ajuts a entitats de suport a l’emprenedoria innovador.

A més, els pressupostos contemplen la creació de el Centre d’Excel·lència Científica, que tindrà la seva seu a Castelló, i per al qual es destinaran 1,3 milions d’euros en 2021. Aquest centre contribuirà a incorporar i retenir talent investigador d’excel·lència internacional en el sistema valencià.

Atenció social i sanitària

Pel que fa a l’atenció social, es preveu destinar 10,4 milions d’euros en atenció primària de caràcter bàsic en un total de 37 municipis i 9 mancomunitats; així com 2,75 milions per a atenció primària de caràcter específic de competència local en 19 municipis i 4 mancomunitats.

A més, s’ha previst destinar 5,8 milions per a atenció primària de caràcter específic de competència de la Generalitat a 18 municipis i 12 milions d’euros per a atenció secundària en 9 municipis de Castelló.

En matèria d’inversions en Sanitat, la major part es destinen a la reforma i ampliació de diferents hospitals i centres de salut de la província, que permetran entre altres actuacions essencials la reforma i equipament de l’Hospital Provincial de Castelló, amb 4,7 milions d’ euros; la reforma de l’Hospital General, amb 4,1 milions d’euros; així com la construcció d’el nou centre de salut Constitució de Castelló de la Plana, l’ampliació de centre de salut de la Vall d’Uixó, l’ampliació de l’Hospital de la Plana a Vila-real, o la construcció de Centre de Salut Vinaròs II.

D’altra banda, cal destacar els 4,5 milions d’euros que es destinen de l’pressupost al finançament de les obres de construcció de la nova Facultat de Ciències de la Salut de la Universitat Jaume I, i els 1,6 milions d’euros per la reforma del Palau de Justícia de Vinaròs.

Pel que fa a les actuacions en matèria d’habitatge, s’ha previst destinar 2,58 milions d’euros en actuacions urbanes en un total de 21 municipis, 1,95 milions d’euros en la rehabilitació de 35 habitatges a Castelló de la Plana, així com 358.000 euros en actuacions de regeneració urbana incloses en el Pla d’Habitatge de Onda i Olocau.

En matèria de municipalisme, el Pressupost contempla 5,7 milions d’euros de Fons de Cooperació Municipal, que serà complementat per la Diputació de Castelló, i 1,3 milions d’euros procedents de Fons de Cooperació Municipal per a la Lluita contra la Despoblació.

Millora de les infraestructures

Pel que fa a infraestructures, el pressupost contempla 16 milions d’euros per a conservació, reparació i adequació de carreteres a la província de Castelló; a més de 2,6 milions d’euros per a la rehabilitació de l’ferm en la CV-151 i CV-16; 2,5 milions d’euros per a la Ronda Sud Oest de Vila-real, entre la CV-20 i la N-340, i 1,2 milions per a la millora de l’accessibilitat a el nou pont de vianants de Ribesalbes sobre el riu Millars, a la CV-191.

Els Pressupostos per a 2021 també contemplen 8.650.000 d’euros per a l’impuls de la diversificació de l’activitat industrial, logística i turística de l’Aeroport de Castelló.

Finalment, el Pressupost destina 1,5 milions d’euros per a la modernització d’infraestructures de regadiu i obres hídriques en municipis com Almedijar, Ares de Maestre, Xèrica, Santa Magdalena de Polpis, Canet lo Roig, Traiguera, la Jana, Xilxes, i altura, entre d’altres.

A més, la Conselleria d’Agricultura destinarà 3 milions d’euros per a les obres de connexió de l’Estació Depuradora d’Aigües Residuals Vora Riu a l’EDAR Ona i l’EDAR Almassora, i 400.000 euros per a les obres de connexió entre el nucli urbà d’Alcalà de Xivert i la nova EDAR.

 

 

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: