Política

Soler defensa una reforma del model de finançament que garanteixi que totes les comunitats autònomes se’n vegin beneficiades i augmentin els seus recursos

El conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, ha defensat davant els consellers d’Hisenda d’Extremadura, Galícia i Castella i Lleó que la reforma del sistema de finançament autonòmic “és urgent i inajornable” i ha incidit que s’han d’abordar sense dramatismes “la inequitat horitzontal entre comunitats autònomes i la insuficiència global del sistema, amb més recursos a repartir perquè totes les autonomies puguem sostenir el nostre Estat del Benestar”.

En aquest sentit, Vicent Soler ha incidit en la importància d'”exigir la suficiència dels recursos com a base de la reforma, ja que això permetria l’acostament progressiu a la despesa mitjana de les autonomies pitjor finançades com la Comunitat Valenciana; acabar amb la discriminació de els ciutadans i ciutadanes en funció del territori on resideixin i, alhora, que la resta de les comunitats autònomes es veiessin també beneficiades”.

“La reforma no pot ser de suma zero, no volem més recursos a costa que els perdin altres territoris”, ha assegurat abans d’instar únicament que es compleixi “el principi bàsic d’equitat a la distribució dels recursos, garantint la igualtat entre els territoris”.

Per aquest motiu, el titular d’Hisenda ha exposat que el nou model “ha de proporcionar a les comunitats els recursos necessaris per a la prestació dels serveis públics fonamentals en condicions de qualitat similars i, especialment, després de la pandèmia, atès que hem de fer front a unes despeses més grans en Sanitat, Educació i Serveis Socials”. Alhora, Soler ha incidit que “també seria desitjable un sistema que ens doti d’una coresponsabilitat fiscal més gran i autonomia financera”.

Així, el conseller ha afirmat que a la Comunitat Valenciana “estem oberts al diàleg institucional que permeti estendre ponts entre nosaltres i definir el constitucionalisme financer a partir de la solidaritat i la igualtat”. “Des de l’enfrontament i els blocs no podrem arribar a un acord i avançar a la reforma”, ha asseverat.

El conseller ha realitzat aquestes declaracions durant la seva participació a la taula rodona ‘La reforma pendent: sobre urgències i pegats’, juntament amb la vicepresidenta primera i consellera d’Hisenda i Administració Pública de la Junta d’Extremadura, Pilar Blanco-Morales; el conseller d’Hisenda i Administració Pública de la Xunta de Galícia, Miguel Corgos; i el conseller d’Economia i Hisenda de la Junta de Castella i Lleó, Carlos Fernández.

Aquest fòrum de debat s’ha desenvolupat en el marc de les jornades ‘Finances autonòmiques: els assumptes pendents’, organitzades per la Xarxa d’investigadors en Finançament Autonòmic i Descentralització Financera a Espanya (RIFDE), que s’estan celebrant fins aquest dijous a Santiago de Compostel·la.

Inequitat i insuficiència financera

El titular d’Hisenda ha subratllat que el problema del finançament autonòmic “no és valencià, sinó que és un problema d’Estat” ja que “el funcionament de l’actual sistema fa que s’incompleixin aspectes relacionats amb l’equitat i la suficiència financera que es recullen a la Constitució ia la Llei Orgànica de Finançament de les Comunitats Autònomes”.

Així, -ha continuat el conseller-, “tres dels quatre pilars de l’Estat de Benestar com són la Sanitat, Educació i Serveis Socials depenen de la prestació autonòmica que, en el cas valencià, ens obliga a realitzar-lo al límit de les nostres capacitats” .

Segons el responsable d’Hisenda, pel que fa a la inequitat horitzontal, “la distribució dels recursos entre comunitats s’ha de fer atenent principalment criteris poblacionals”, i ha subratllat que el concepte de població ajustada “permet que es consideri l’efecte d’altres variables que tenen impacte sobre el cost dels serveis, segons les característiques i els segments d’edat de la població dels territoris, així com la seva dispersió o concentració”.

Soler ha explicat que la manca de recursos que rep de manera injustificada la Comunitat Valenciana, pel que fa a les autonomies millor finançades, “s’ha de destinar de manera gairebé íntegra a la cobertura dels serveis públics fonamentals, sense que quedi gairebé marge per a polítiques que impulsin el creixement i la recuperació, cosa que evidencia diferències significatives de la despesa en polítiques de desenvolupament regional entre comunitats”.

“Això no fa sinó retroalimentar les desigualtats territorials i s’ha agreujat encara més en aquest context de recuperació econòmica en què les comunitats han estat la sustentació i el suport de ciutadans i empreses, destinant recursos extraordinaris a la sanitat, a garantir el dret a la educació oa la solvència de les nostres empreses”, ha manifestat el titular d’Hisenda.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Descobriu-ne més des de Notícies Dígitals

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continua llegint