Sanitat obté un premi per les iniciatives per millorar l’adherència al tractament en pacients crònics no-Covid durant la pandèmia

La Direcció General de Farmàcia i Productes Sanitaris de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública ha obtingut el premi Adherència a la categoria de Conselleria de Salut de Comunitats Autònomes atorgat pel grup OAT Observatori de la Salut per les iniciatives realitzades durant l’any 2020 dins del territori espanyol, amb la finalitat de millorar l’adherència al tractament en pacients crònics no-COVID durant la pandèmia.

D’aquesta manera, en el context sanitari generat amb les mesures excepcionals establertes pel reial decret pel qual es va declarar l’estat d’alarma per a la gestió de la situació de crisi sanitària ocasionada pel COVID19, la direcció general de Farmàcia i Productes Sanitaris va establir una sèrie de mesures, algunes de caràcter excepcional, per tal de facilitar als pacients les mesures de limitació de circulació de les persones i per tal de reduir l’assistència a centres sanitaris i, amb això, el risc de contagi tant a pacients com a professionals sanitaris.

Així mateix, també s’han establert altres mesures de caràcter definitiu, que s’han mantingut després de la primera fase de la pandèmia, per haver demostrat el seu paper essencial quant a la continuïtat assistencial i afavorir els processos de teleassistència, tant mèdica com farmacèutica.

Les iniciatives impliquen tots els professionals del sistema públic de salut, encara que algunes es van estendre a l’àmbit privat i han comptat amb la col·laboració de les direccions generals relacionades amb cadascuna i amb els Col·legis Oficials de Farmacèutics de la Comunitat Valenciana.

Finalment, també es va accelerar la implementació d’una eina per conèixer la taxa de dispensació de cada medicament com a filtre previ a l’anàlisi de la taxa d’adherència a la medicació del pacient, prevista a l’Estratègia per adequar prescripcions a pacients polimedicats.

Algunes d’aquestes mesures o iniciatives impliquen tots els pacients, incloent-hi situacions cròniques i agudes. D’altres són aplicables específicament per a col·lectius de pacients crònics. Totes s’han anat desenvolupant amb la visió de la prescripció, la dispensació i l’administració, tant en l’àmbit ambulatori com en l’ordre mèdica.

Iniciatives per a tots els pacients

Entre les mesures implementades al mes de març de 2020 hi ha la prescripció electrònica, tant d’inici com de modificació o de continuació, de forma no presencial per a tots els pacients, o la implementació del nou PIN 1111, que permet la dispensació a oficines de farmàcia sense la necessitat d’aportar un full de tractaments vigents, independentment que continua operativa la dispensació vinculada a aquest full oa l’App Gva+Salut.

També per a tots els pacients es va adoptar el mes de maig del passat any la iniciativa d’ampliar la limitació de durada de tractaments a les prescripcions efectuades per perfil de facultatius, passant de 90 a 180 i 365 dies, segons l’àmbit del pacient i del prescriptor.

Pel grup de ciutadans confinats que, bé per la vulnerabilitat o per situació de contacte amb un cas COVID-19, es va adoptar una mesura al mes d’abril per sol·licitar medicaments a domicili mitjançant contacte telefònic (telèfon 900 centralitzat), amb la col·laboració de les oficines de farmàcia. Es van tramitar 3.747 sol·licituds. En concret, fins al 21 de juny de 2020, es van realitzar 25.236 assistències no presencials amb dispensació i entrega als domicilis dels pacients a la Comunitat Valenciana.

Altres mesures adoptades el mes d’abril de l’any passat són l’habilitació de la prescripció electrònica a pacients amb assistència sanitària pública de les mutualitats de l’Estat (Muface, ISFAS; i Mugeju).

Mesures per a pacients crònics que van evitar un milió de contactes

Coincidint amb els becs de les onades de la pandèmia, s’ha prolongat de manera automàtica per dos mesos addicionals el període de validesa de tractaments crònics (prescrits per a més de 180 dies). D’aquesta manera, s’han procedit a tres prolongacions automàtiques de tractaments crònics. La primera, al març, va permetre prolongar 576.742 tractaments a 321.203 pacients. La segona, al maig, ha perllongat 1.362.528 tractaments a 665.989 pacients diferents. Evitant, en total, prop d’1 milió de contactes amb els facultatius en aquest període.

Adherència al tractament

L’adherència al tractament és una altra de les iniciatives per a tots els pacients amb medicació crònica, que ha consistit a desenvolupar al sistema d’informació (al mòdul de prescripció de tractaments MPRE) una eina que permet mostrar per a cada tractament el percentatge de registre de dispensacions, a fi d’utilitzar aquesta dada com a mesura parcial de l’adherència al tractament.

El càlcul consisteix a agrupar tots els tractaments del pacient per principi actiu, independentment de la seva posologia i de la presentació farmacèutica o del producte dispensat, i obtenir la relació entre les receptes/envasos dispensats en els darrers 12 mesos davant del total d’envasos que es han de dispensar per cobrir el tractament prescrit.

Per això, es tenen en compte tant els tractaments amb receptes d’oficina de farmàcia com els tractaments a recollir a les Unitats de Pacients Externs (UFPE) dels serveis de Farmàcia dels hospitals.

Aquesta relació o percentatge d’adherència per a cada tractament es mostra amb unes icones en forma de comprimit amb color diferent segons la taxa d’adherència del pacient al visor del Mòdul de Prescripció. Aquesta visibilitat ràpida de la inadequació quant a l’adherència d’un pacient determinat permet al professional sanitari (tant facultatiu com d’infermeria) cribar aquells pacients susceptibles d’intervenció quant a la seva adherència.

Aquesta nova eina d’ajuda a la prescripció permet valorar no només l’adherència als tractaments de nous pacients per aconseguir així els objectius terapèutics, sinó que a més s’ha convertit en una important eina per a la seguretat del pacient en recollir també els casos de sobretractament i poder assenyalar els casos d’abús de substàncies, especialment les que tenen capacitat d’addicció.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: