Sanitat insisteix en la importància d’usar mesures de protecció en les relacions sexuals per evitar el VIH

Informació i Foto: http://www.gva.es

La consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Carmen Montón, ha assistit a la concentració organitzada per CALCSICOVA amb motiu de la celebració del Dia Mundial contra el VIH i la sida, que se celebra aquest 1 de desembre, i que ha tingut lloc a la plaça de la Mare de Déu de València.

Durant l’acte, la consellera de Sanitat ha explicat la campanya informativa i de conscienciació que ha llançat el departament de Sanitat per fer front a la infecció per VIH i sida. Aquesta campanya “Coneixem el problema. Posem-condó” té com a finalitat prevenir i evitar l’aparició de nous casos d’infecció per VIH, fomentar la realització de la prova de detecció ràpida d’aquesta malaltia en els grups de risc i llançar missatges de conscienciació per fer davant l’estigma social que encara pateixen les persones amb VIH / sida.

En aquest sentit, Carmen Montón ha destacat que “un 85% dels nous casos diagnosticats a la Comunitat Valenciana amb infecció de VIH es produeixen en homes”. A més, s’ha detectat que el 95% dels casos deriven de relacions sexuals en què no s’ha utilitzat protecció, per això la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública ha llançat una campanya informativa a través de la qual s’insisteix en la improtancia d’utilitzar el preservatiu en les relacions sexuals com a mesura de prevenció per evitar contagis d’infecció de VIH.

Cal assenyalar que, durant l’any 2016, es van registrar a la Comunitat Valenciana 379 casos nous d’infecció per VIH (als quals se sumen 76 casos que van contraure la infecció fora de la Comunitat Valenciana), de manera que s’ha produït un increment front als 317 casos detectats a l’any 2015. La taxa d’incidència actual és de 7,6 casos per cada 100.000 habitants.

16.000 persones amb VIH / sida

D’altra banda, la consellera ha assenyalat que “a la Comunitat Valenciana hi ha unes 16.000 persones amb VIH / sida i el 25% ho desconeix”. Per això, Munt ha volgut recordar que “la sanitat pública valenciana posa a disposició de la ciutadania, a través d’atenció primària i dels CIPS, la realització de la prova ràpida del VIH per tal de realitzar una detecció precoç i poder començar amb tractaments antiretrovirals “.

A més, la consellera de Sanitat ha ressaltat “que a la Comunitat Valenciana estem fent un esforç molt gran per frenar els contagis per VIH” i ha recordat “la decisió que es va anunciar ahir durant la revisió del Pacte Autonòmic del VIH sobre la posada en marxa d’un pla pilot que es va a dur a terme gràcies a un grup de treball de l’hospital general de València per valorar el circuit d’utilització de la PREP en grups d’alt risc, persones treballadores del sexe “.

Cal destacar que durant l’any 2016 en els hospitals públics de la Comunitat Valenciana es van realitzar 245.847 proves de VIH, fet que suposa una taxa de 49 proves per 1000 habitants, sent positives el 9,1%. Aquestes proves inclouen proves diagnòstiques i proves de seguiment o control de casos ja diagnosticats.

D’altra banda, hi ha tres Centres d’Informació i Prevenció de la sida (CIPS), enquadrats en els centres de salut pública d’Alacant, Castelló i València. Durant l’any passat, els CIPS van registrar 3.800 primeres visites, en concret 1.424 al CIPS d’Alacant, 302 noves visites al CIPS de Castelló i 2.074 a l’CIPS de València. Cal destacar que en total es van realitzar durant l’any passat 7.035 proves de VIH en aquests centres.

Campanya ‘Coneixem el problema. Posem-condó ‘

Finalment, la consellera de Sanitat ha volgut recordar que “els avenços científics i els tractaments actuals estan permetent millorar la qualitat de vida de les persones que pateixen infecció de VIH, però actualment encara continua existint l’estigmatització pel que hem de treballar per desterrar l’estigma social cap al VIH i la sida, per això estem llançant missatges a través d’aquesta campanya amb la finalitat de lluitar contra aquesta estigmatització “.

Els missatges de la campanya són “Els homes representen el 85% dels nous diagnòstics de VIH”, “Les transmissions de VIH / sida per via sexual han tornat a pujar”, “La sensació de risc de transmissió del VIH entre joves baixa” “Hi ha unes 16.000 persones amb VIH / sida a la Comunitat Valenciana”.

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: