Sanitat

Sanitat insisteix en la importància de la diagnosi precoç per continuar reduint els nous casos de VIH

La Comunitat Valenciana va comptabilitzar 386 casos nous d’infecció per VIH durant l’any passat, majoritàriament homes que havien mantingut relacions sexuals sense protecció. Es tracta de xifres que representen una reducció de l’6,3% respecte a 2018 i que situen la taxa d’incidència en nivells propers als del conjunt d’Espanya. Per continuar amb aquesta tendència a la baixa, i aprofitant la commemoració del Dia Mundial de la Sida, les persones expertes insisteixen en la importància de la prevenció i de el diagnòstic precoç.

La distribució per províncies dels nous diagnòstics d’infecció per VIH és: 132 a Alacant; 24 a Castelló i 230 a la província de València; majoritàriament homes (336 homes enfront de 50 dones) d’entre 25 i 44 anys. L’edat es retarda per a les dones (el 68% dels casos de 2019 es va concentrar entre els 30 i els 49 anys).

Pel que fa a el mecanisme de transmissió més freqüent, si es descarta l’ús de drogues per via parenteral i la via materna (pràcticament inexistent), el contagi sexual representa més de l’95% de l’total dels nous diagnòstics.

Per aquest motiu, les persones expertes insisteixen en la importància, d’una banda, de la prevenció i, de l’altra, de la diagnosi precoç: Advoquen per l’ús de l’preservatiu en qualsevol relació sexual i per detectar com més aviat els casos per ajudar a trencar les cadenes de transmissió i perquè la teràpia antiretroviral primerenca alenteix el deteriorament de el sistema immunitari i contribueix a la prevenció a l’disminuir la càrrega viral, arribant a ser indetectable i reduint la probabilitat de transmissió a altres persones.

En aquest sentit, els / les especialistes destaquen que el retard diagnòstic és molt més gran en les dones que en els homes (53,4% en les dones enfront de l’37,4% en els homes); i atribueixen aquesta circumstància a una baixa percepció de risc individual i al fet que conforme ha augmentat l’efectivitat dels tractaments antiretrovirals, ha anat baixant l’interès social que suscita el virus. El que no ha variat és l’estigmatització i la discriminació associades a VIH, i que també influeixen negativament en la disposició individual a fer-se la prova diagnòstica.

Tractaments que milloren la qualitat de vida

Un 4,6% dels nous diagnòstics de VIH a 2019 corresponia a casos que complien algun criteri de cas de sida, amb diferències significatives entre homes i dones (el 82,8% dels casos eren homes i el 17,2% dones ). Amb ells, un total de 14.169 persones amb VIH van rebre tractament antiretroviral en els hospitals de la Comunitat Valenciana l’any passat. A dia d’avui, els tractaments no són curatius, però milloren substancialment la qualitat de vida de les persones afectades.

En aquest sentit, la mortalitat atribuïda a la malaltia ha anat disminuint de forma progressiva a la Comunitat Valenciana des de meitat de la dècada dels noranta.

“La malaltia té tractaments cada vegada més efectius que la cronifiquen i milloren la qualitat de vida i la supervivència de les persones afectades, però cal seguir treballant contra la discriminació. Estigmatitzar no protegeix enfront de VIH, només causa sofriment”, apunta la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló.

Prop de 20.000 visites i gairebé 6.000 proves de VIH

En matèria de prevenció, la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública disposa de tres Centres d’Informació i Prevenció de VIH / sida i ITS enquadrats en els centres de salut pública d’Alacant, Castelló i València. En ells, es van atendre prop de 20.000 visites presencials a 2019 (entre primeres visites; visites successives i altres visites) i unes 2.300 atencions telefòniques. A més, els CIPS valencians van realitzar l’any passat gairebé 6.000 proves de VIH.

D’altra banda, es van concedir ajudes per un import total de 485.500 euros (entre fons propis i a càrrec de l’IRPF que gestiona la Comunitat Valenciana) a entitats amb projectes en l’àmbit de VIH.

La campanyes dirigides a públics diana, les intervencions educatives en centres escolars (més públics que privats o concertats, el 71% enfront de 29%) i la formació dels professionals sanitaris completen el ventall d’activitats preventives desenvolupades per la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública a 2019.

 

 

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Descobriu-ne més des de Notícies Dígitals

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continua llegint