Sanitat

Sanitat inicia l’estratègia per implementar el catàleg de biomarcadors en genètica i genòmica per a tots els pacients del sistema sanitari

La Conselleria de Sanitat ha iniciat la posada en marxa de l’estratègia per a la implementació del catàleg de biomarcadors en genètica i genòmica del Sistema Nacional de Salut (SNS) a la Comunitat Valenciana.

Per això, el grup de treball de la Conselleria de Sanitat que es farà càrrec d’aquesta estratègia ha mantingut una primera reunió aquest dimarts per establir els objectius i les línies d’actuació que es duran a terme per posar-la en marxa. Aquest grup està compost per 24 experts en anàlisis clíniques, biologia molecular, anatomia patològica, genètica, hematologia, medicina interna, farmàcia, salut pública i oncologia, entre d’altres àmbits.

Es tracta d’un grup d’especialistes que estaran coordinats a través de l’Oficina Autonòmica de Medicina Predictiva, Personalitzada i Teràpies Avançades de la Conselleria de Sanitat, el responsable de la qual és Juan Eduardo Megías.

L’objectiu inicial és abordar la implementació a la Comunitat Valenciana del catàleg de biomarcadors en genètica i genòmica establert pel Ministeri de Sanitat; una mesura que busca afavorir l’accés equitatiu al millor i més ràpid diagnòstic de tots els pacients potencials.

En aquest sentit, aquest grup d’experts assessorarà la Conselleria de Sanitat en diferents aspectes, com ara l’establiment dels hospitals de referència que s’encarregaran d’analitzar els biomarcadors esmentats.

“La idea és que qualsevol pacient de la Comunitat Valenciana pugui accedir a aquests diagnòstics i que no sigui el pacient el que es traslladi, sinó la mostra. Volem que la mostra que es demani a cada pacient per a un biomarcador concret sigui remesa al centre de referència on s’analitzarà”, ha assenyalat el responsable de l’oficina, Juan Eduardo Megías.

A més, els especialistes també analitzaran quins nous dispositius tecnològics són necessaris adquirir, a quins centres sanitaris ubicar-los o establir els mecanismes perquè tota la informació que es generi sigui accessible.

“La intenció és que qualsevol metge que tracti un pacient a qualsevol lloc de la Comunitat Valenciana pugui accedir en temps real a aquestes dades genètiques, que s’emmagatzemaran perquè, davant d’una altra patologia o potencial diagnòstic, sigui possible que es puguin tornar a analitzar ”, ha detallat Megías.

Així mateix, “aquest grup cercarà homogeneïtzar el diagnòstic molecular fonamental en patologies oncohematològiques”, ha manifestat Carlos Camps, responsable de l’Estratègia del Càncer i de la Medicina de Precisió en Oncologia de la Comunitat Valenciana.

Primera trobada

Aquesta primera reunió ha servit per presentar els membres del grup i establir els principals objectius i funcions, com ara proposar la normativa necessària per al desenvolupament adequat d’aquestes tasques.

Així mateix, s’ha tractat de com establir amb cada hospital la cartera comuna de proves genètiques i genòmiques. A més, s’han abordat aspectes com ara el circuit de derivació de mostres entre centres, la situació de cada laboratori hospitalari i s’han avaluat les sol·licituds de noves proves diagnòstiques no incloses prèviament.

El grup compta amb especialistes d’hospitals valencians com La Fe, Doctor Balmis, Clínic de València, General de Castelló, General d’Elx, General de València, Arnau de Vilanova i Doctor Peset, així com de la Fundació Institut Valencià d’Oncologia (IVO) , Salut Pública i altres direccions generals de la Conselleria de Sanitat.

Informació i Foto: generalitat Valenciana

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Descobriu-ne més des de Notícies Dígitals

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continua llegint