Sanitat inicia la creació de 6.000 noves places per incorporar els nous i noves professionals des de l’1 de maig

La Generalitat ha iniciat el procés de creació d’un total de 6.000 noves places a la plantilla estructural de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública.

Aquesta xifra suposa un augment del 12% respecte a les places actuals, i és, com ha assenyalat en una roda de premsa la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, “el major increment de plantilla que s’hagi realitzat mai a la història del sistema valencià de salut des de la seua creació”. En una primera etapa es contractarà 5.040 places, es començaran a cobrir a partir de l’1 de maig.

La creació d’aquestes 6.000 noves places és, com ha explicat Ana Barceló “una aposta sense precedents per la sanitat pública valenciana i pels seus professionals i suposa, a la pràctica, transformar els actuals contractes de reforç COVID, conjunturals i temporals, en places estructurals i indefinides. És a dir, mantenim el nombre de contractes de reforç, però amb nous perfils i amb ocupació pública de qualitat”.

L’ampliació de plantilla es farà en dues fases. La primera es desenvoluparà durant les properes setmanes i cristal·litzarà en la creació de 5.040 places que podran anar ocupant-se a partir del primer de maig. Es tracta majoritàriament de contractacions per a Infermeria i Medicina (al voltant de 3.000).

De fet, aquest total es desagrega, entre altres categories, en 1.889 places d’infermeria, 979 de metges, 453 TCAE, 397 auxiliars administratius, 272 zeladors, 178 fisioterapeutes, 114 treballadors socials, 109 psicòlegs clínics, 150 informàtic , 45 farmacèutics i 30 enginyers. Per tant, tal com ha puntualitzat Barceló, “en aquesta primera etapa, hem prioritzat Atenció Primària, Salut Mental, Salut Pública, així com urgències i emergències”.

Per nivells assistencials, aquest primer grup es concreta en 2.691 reforços a les plantilles dels hospitals (611 per a facultatius i 1.215 per a infermeria, entre altres categories). D’aquests, 24 facultatius i 62 infermeres s’assignaran al SAMU; 209 facultatius a les urgències hospitalàries; i 20 metges i 45 infermeres a les unitats dhospitalització domiciliària.

A més, hi haurà 1.613 places més per a Atenció Primària i Comunitària (310 seran ocupades per metges de família, 599 es destinaran a infermeria, 316 a auxiliars administratius i 64 per a professionals de treball social).

Es crearan així mateix 259 places per a Salut Mental (42 psiquiatres, 100 psicòlegs clínics, 44 infermeres, 33 treballadores socials i 24 terapeutes ocupacionals, entre d’altres) i 157 per a Salut Pública (30 per infermeria, 12 veterinaris, 16 farmacèutics de salut pública, 13 per a tècnics documentalistes i 10 per a tècnics de salut ambiental).

Per províncies, es crearan 606 places a la província de Castelló (el 12%); 1.751 a Alacant (el 34,7%) i 2.683 a València (el 53,3%). Cal tenir en compte que part de les places assignades a València no es destinaran als departaments sinó als serveis centrals de Salut Pública i la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública.

Trucades per a l’ocupació de places començaran el 20 d’abril

Per tancar les contractacions i començar a incorporar professionals des de l’1 de maig, els departaments de salut començaran a contactar amb els professionals inscrits a la borsa de salut a partir del 20 d’abril, tal com ha avançat Barceló: “M’agradaria traslladar a els professionals que estiguin inscrits a la borsa que estiguin especialment atents durant aquests dies per ajudar-nos a agilitzar al màxim les gestions de l’ocupació de les places”.

Després d’aquesta fase inicial, a partir del setembre, es farà una segona amb les restants places. Aquesta altra etapa se centrarà gairebé exclusivament a finalitzar el procés d’increment de places als centres hospitalaris i, amb un traç més fi, respondre a les necessitats més específiques dels diferents serveis.

En paral·lel a l’augment de places estructurals, s’estan desenvolupant els exàmens dels processos selectius corresponents a les ofertes públiques d’ocupació dels anys 2017, 2018 i estabilització del 2019, els exàmens dels quals es van endarrerir a causa de la pandèmia. Es tracta de més de 110 convocatòries per a més de 11.500 places en què s’han inscrit més de 165.000 persones.

Aquestes dues iniciatives es completen, a més, amb el desenvolupament del Marc Estratègic d’Atenció Primària, que incorpora una inversió de 326 milions d’euros en dos anys que dotarà aquest nivell assistencial de més recursos, un nou model assistencial amb més capacitat resolutiva i un nou model organitzatiu, així com amb el decret per ocupar les places de difícil cobertura.

“Adaptem i reforcem les estructures, els recursos i el personal del sistema sanitari perquè pugui respondre millor als reptes actuals i als emergents, tant relatius a l’Atenció Primària, com la Salut Mental, la Salut Pública, les urgències i emergències, així com la atenció hospitalària i especialitzada”, ha conclòs Barceló.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: