Sanitat inicia aquest dimecres la vacunació antigripal de 700.000 persones més grans de 70 anys juntament amb una dosi de reforç davant la COVID-19

La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública començarà demà dimecres a vacunar contra la grip les persones més grans de 70 anys per fer coincidir l’arrencada de la campanya antigripal amb l’administració a aquesta franja etària de la tercera dosi de vacuna contra la COVID-19 . Aquest any hi ha previst destinar a la campanya de la grip un total de 1.285.000 dosis, 8.900 més que la temporada anterior.

La vacunació es realitzarà als centres de salut, amb cita prèvia per evitar aglomeracions que comprometin la seguretat de persones usuàries i professionals, i prioritzant els grups més vulnerables.

Segons ha manifestat la consellera de Sanitat, Ana Barceló “aquest any ens enfrontem a una campanya especial que simultaniejarà la vacuna de la grip amb les dosis de reforç de la vacuna anticovid, però l’experiència adquirida durant aquests mesos de vacunació contra el coronavirus ens servirà per afrontar aquesta campanya amb l’objectiu de seguir protegint i cuidant les persones amb més risc”.

Els col·lectius per a les quals està indicada la vacuna de la grip són quatre: majors de 65 anys, persones de risc de complicacions derivades de la grip (com és el cas de dones embarassades o que acaben de donar a llum), personal sociosanitari i de serveis públics essencials.

Així, Barceló ha indicat que “està previst que les primeres a immunitzar-se siguin les persones de 70 anys, unes 700.000 a la Comunitat Valenciana, que rebran la vacuna de la grip juntament amb una dosi de reforç davant la COVID-19”. Aquesta dosi de record serà d’ARN-m (vacunes de Pfizer i Moderna) i es punxarà juntament amb la vacuna de la grip (preferentment, una injecció a cada braç) als centres d’Atenció Primària. Per poder-la rebre, hauran d’haver passat almenys sis mesos des de la segona dosi.

Alhora, en aquesta primera fase, es vacunarà les dones embarassades; als residents i treballadors de centres de gent gran o amb diversitat funcional, i als professionals sanitaris. L’objectiu és que aquests col·lectius estiguin vacunats les dues primeres setmanes de la campanya.

D’aquesta manera, un cop finalitzats aquests grups, s’iniciarà la vacunació de la resta de grups de risc: persones entre 65 i 69 anys, persones de 64 anys i menys amb patologia de risc i personal de serveis essencials.

Tots ells podran demanar hora per vacunar-se trucant al centre de salut oa través de l’APP GVA+Salut (només s’activarà la possibilitat de cita per a la vacuna de la grip a aquelles persones que pertanyin a un grup de risc).

Els objectius que s’han marcat per a aquesta temporada són el 75% de cobertura en persones més grans de 65 anys i personal sanitari i sociosanitari, així com el 70% en embarassades i el 60% en grups de risc per patologies.

En aquest sentit, l’eslògan elegit per a la campanya de vacunació davant de la grip és “Tornarem a picar l’espatlla”, que tal com ha assenyalat la titular de Sanitat “és una crida a seguir aportant, a continuar lluitant després de la vacuna contra la COVID ia seguir sumant esforços per protegir-nos i també protegir els que ens envolten”.

La grip és un procés banal en persones sense patologia, però pot provocar complicacions en persones amb malalties prèvies o en embarassades, i els que es vacunen tenen menys risc de patir complicacions. En aquest sentit, la vacuna davant de la grip ha demostrat durant molts anys que és segura i eficaç.

Importància de la vacuna per fer front al coronavirus

D’altra banda, Barceló ha recalcat durant la seva intervenció que “la pandèmia no s’ha acabat” i ha apel·lat a la responsabilitat social per seguir lluitant contra el coronavirus.

Alhora, ha recordat que “encara queda un 10% de població sense vacunar”, a qui ha indicat la importància de protegir-se contra el virus. De fet, des de Sanitat seguim posant totes les facilitats amb punts de vacunació mòbils a universitats, concerts i altres esdeveniments” ha manifestat.

Vacuna de la grip i coronavirus

L’administració de les vacunes davant de la grip, d’acord amb les darreres evidències científiques, és segura en persones que han superat o pateixen la COVID-19. Els qui ja l’han passat o la pateixen de forma lleu o asimptomàtica, es poden vacunar contra la grip quan acabin els dies d’aïllament recomanats.

En pacients hospitalitzats per COVID-19, el personal sanitari establirà el moment adequat per administrar la vacunació antigripal tenint en compte la condició clínica.

D’altra banda, els contactes estrets d’un cas confirmat que pertanyin als grups en què es recomana la vacunació davant de la grip es poden vacunar una vegada hagin superat el període de quarantena sense haver desenvolupat símptomes.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: