Sanitat inclourà a la nova Estratègia de Dany Cerebral un pla específic per a la població infantil

La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública inclourà un Pla específic de Dany Cerebral per a la població infantil a la nova Estratègia de Dany Cerebral Adquirit (DCA) de la Comunitat Valenciana.

Aquest pla té per objecte donar resposta, des del punt de vista assistencial, al tractament d’aquesta lesió o dany cerebral amb equitat a tots els departaments de salut, de la mateixa manera que, des de la posada en marxa el 2017, s’ha desenvolupat l’Estratègia de Dany Cerebral Adquirit, desplegant xarxes assistencials als departaments de salut de la Comunitat Valenciana.

Es tracta de millorar l’atenció que es presta a pacients i les seves famílies, de manera que s’ofereixi una atenció sanitària i sociosanitària integral, integrada i individualitzada que aconsegueixi el màxim nivell possible de qualitat de vida i autonomia dels infants amb dany cerebral i que garanteixi la continuïtat i la coordinació assistencial en els diferents nivells i al llarg del creixement.

Cada 26 d’octubre, se celebra el Dia Nacional del DCA, a fi de posar el focus en aquesta lesió sobtada al cervell que produeix diverses seqüeles de caràcter físic, cognitiu, conductual i sensorial. En aquest sentit, no és pròpiament una malaltia, sinó un conjunt de seqüeles en múltiples àrees funcionals, des de la mobilitat als aspectes cognitius, com a conseqüència de lesions cerebrals. Les causes de lesió cerebral són diverses, entre d’altres l’ictus, els traumatismes cranoencefàlics, els tumors i el càncer cerebral, les infeccions del sistema nerviós central i l’anòxia.

Salut cerebral

La nova estratègia també incorporarà un aspecte nou denominat salut cerebral, que reuneix iniciatives per millorar aspectes com la nutrició, l’exercici i el son, dirigides a millorar la reserva cognitiva de la població, de manera que quan es produeixi un dany cerebral impacte daquest sigui menor.

Altres poblacions que es consideraran en la nova estratègia de DCA són les persones amb DCA greu (estats alterats de consciència i estats de mínima consciència) i les persones amb DCA en situació datenció pal·liativa.

La revisió i l’elaboració de la nova estratègia de DCA comptarà amb la participació de sectors com el de la diversitat funcional de la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives (CIPI), la Federació Valenciana d’Associacions de DCA (Fevadace), així com amb la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP), a fi de potenciar els aspectes socials i comunitaris. Així mateix, per a l’elaboració del Pla de Dany Cerebral Infantil comptarà amb la col·laboració de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport.

D’aquesta manera, el que es pretén és donar continuïtat a pacients i famílies quan han de transitar des dels recursos assistencials sanitaris a l’adaptació al seu entorn (habitatge familiar, barri, ajuts etc).

D’altra banda, es continuarà treballant per trobar una solució a la identificació de persones amb DCA, mitjançant la creació d’un codi DCA per poder fer una planificació de recursos basada en dades reals i no només en estimacions poblacionals, per dissenyar una solució que permeti valorar i quantificar les necessitats de les persones afectades, així com poder valorar amb això els resultats de latenció prestada.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: