DestacatSanitat

Sanitat facilita que més de 1.400 persones malaltes cròniques recullin els seus tractaments a l’oficina de farmàcia sense haver de desplaçar-se a l’hospital

El dia 25 de setembre es commemora el Dia Mundial del Farmacèutic i la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública se suma a aquesta celebració per posar en relleu la intensa tasca que es porta a terme des dels serveis farmacèutics de la Comunitat Valenciana.

En l’àmbit de les persones que requereixen medicaments de dispensació hospitalària, des de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública s’ha elaborat el Pla Assistencial d’Atenció Farmacèutica Telemàtica (PAT), que té com a finalitat potenciar els serveis telemàtics, que facilitin l’atenció de pacients externs en les unitats d’atenció farmacèutica hospitalària, així com apropar la dispensació de medicaments en zones pròximes a les persones malaltes cròniques, com centres sanitaris o en les mateixes oficines de farmàcia.

Segons ha explicat el director general de Farmàcia, José Manuel Ventura “el nostre objectiu és facilitar i apropar l’atenció farmacèutica a pacients. De fet, els serveis de farmàcia hospitalària s’han anat adaptant a la situació actual, i durant la pandèmia han realitzat lliuraments de tractaments fins i tot en els propis domicilis dels pacients “. Actualment, i des del passat mes de març, gràcies a un acord amb els Col·legis de Farmacèutics, el lliurament es realitza també a les oficines de farmàcia properes a la persones malaltes cròniques.

En aquest sentit, des de la seva posada en marxa ja s’han realitzat 3.948 lliuraments de tractaments en oficines de farmàcia properes a 1.449 persones malaltes cròniques diferents, que compleixen amb uns criteris específics, i que són atesos per les Unitats d’Atenció Farmacèutica a Pacients Externs ( UFPE) dels hospitals i encarregades de gestionar aquest procés.

José Manuel Ventura ha assenyalat que “la finalitat és evitar el desplaçament dels pacients a centre hospitalari, i més ara en època de pandèmia, ja que, en general, es tracta de persones que pateixen patologies d’alta complexitat i de risc” i ha destacat que “aquesta reorganització dels serveis d’atenció farmacèutica hospitalària ha posat de manifest la professionalitat i capacitat de el personal especialista en farmàcia hospitalària per adaptar-se a les necessitats assistencials de moment”, ha indicat.

A més, “actualment, estem treballant en la implantació d’un sistema de ‘Telefarmàcia’ que vindria a complementar-se amb el servei de dispensació de medicaments en punts de proximitat a l’pacient, amb l’objectiu de millorar i facilitar la seva atenció” ha assenyalat Ventura.

Pla d’Atenció Farmacèutica Telemàtica (Pat)

El Pla d’Atenció Farmacèutica Telemàtica (Pat) s’emmarca en el Programa d’Optimització i Integració Terapèutica de la Conselleria de Sanitat.

Els objectius se centren en adaptar l’atenció farmacèutica a les necessitats individuals de pacients, millorar l’accessibilitat als professionals sanitaris i reduir la dependència de les persones malaltes cròniques que fa a al centre hospitalari.

A més, es pretén fomentar l’autonomia, responsabilitat i la participació de les persones en les decisions que els afecten, tant en l’oferta d’opcions per a la modalitat de seguiment farmacoterapèutic telemàtic com per al lliurament dels medicaments.

D’altra banda, en l’aspecte assistencial, aquest Pla suposa una ampliació de la cartera de serveis de les UFPE, així com implementar procediments d’Atenció Farmacèutica i seguiment farmacoterapèutic telemàtic (telefarmàcia).

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Descobriu-ne més des de Notícies Dígitals

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continua llegint