Sanitat dissenya un projecte pilot per liderar la transició verda sanitària

La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública ha dissenyat un projecte pilot per liderar la transició verda sanitària.

En aquest sentit, una jornada de treball amb els departaments de salut aborda el repte d’una sanitat sostenible, els efectes del canvi climàtic sobre la salut i la necessitat imminent d’abordar accions per reduir la petjada de carboni a la Sanitat.

La jornada, que tindrà lloc a València el proper dia 24, forma part del programa pilot de mentoring per tutoritzar onze hospitals de la sanitat pública valenciana que ja han calculat la seva empremta de CO2.

Aquest programa pilot ha estat impulsat des de l‟àrea d‟Innovació que la Fundació Fisabio manté al Departament de Salut Xàtiva-Ontinyent i que és referent en sostenibilitat sanitària. Així, ha aconseguit diversos guardons d’àmbit europeu pel seu lideratge a impulsar accions per reduir les emissions de GEH i sensibilitzar la resta d’institucions sanitàries sobre aquesta necessitat i en la lluita contra els efectes del canvi climàtic.

Aquest departament organitzador compta amb el suport i la col·laboració de l’organització internacional Health Care Without Harm (HCWC Europe) (Salut sense Dany) a la qual pertany des del 2028. Aquest organisme facilita eines i recursos perquè les institucions sanitàries treballin sobre l’impacte que té la Sanitat sobre el medi ambient i el canvi climàtic.

HCWH Europe, en coordinació amb l’equip impulsor d’aquest programa pilot, ha facilitat les eines i la metodologia necessàries durant els darrers dos mesos perquè onze hospitals públics valencians calculin la seua empremta de carboni.

En acabar la jornada, es donaran a conèixer els resultats d’aquest càlcul com a peça fonamental abans d’abordar accions que redueixin les emissions de GEH. Aquest treball previ serveix també per dirigir les accions cap als punts on cada hospital necessiti més a l’hora d’establir la seva pròpia reducció d’emissions de GEH.

La primera part d‟aquesta jornada està dedicada a reunir al màxim de responsables de centres sanitaris i explicar-los la importància d‟abordar l‟impacte que la Sanitat té sobre el medi ambient i sobre els efectes del canvi climàtic.

Per fer-ho, l’organització ha previst diverses taules i conferències amb responsables administratius, polítics i tècnics tant d’institucions valencianes, estatals i internacionals, públiques i privades.

Durant aquesta primera part, se sensibilitzarà sobre l’impacte del canvi climàtic sobre la salut, l’adaptació i la mitigació dels seus efectes sobre les persones i la urgència, i necessitat d’implantar polítiques de sostenibilitat als centres sanitaris.

També es pretén que la sanitat pública valenciana generi innovació en allò que han anomenat “la transició verda sanitària”, per a això s’exposarà diversos exemples d’èxit en la sanitat pública anglesa en el camp de la sostenibilitat.

La idea final és sensibilitzar la sanitat pública valenciana sobre la importància d’emprendre iniciatives per reduir la petjada de carboni i dur a terme accions de sostenibilitat.

A la tarda, es mostrarà l’anomenada empremta: el càlcul de la seva empremta de CO2 dels hospitals de Sant Vicent del Raspeig, Sagunt, Elx, Marina Baixa, Requena, Sant Joan, Alcoi, Castelló, Elda, Doctor Peset i Gandia; els onze que han participat en aquest programa pilot.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: