Sanitat desenvolupa un sistema intel·ligent de reciclatge de residus plàstics hospitalaris que permet fabricar nous envasos i EPIs

La directora general de Recerca i Innovació, Mariola Penadés, ha destacat la iniciativa innovadora del Departament de Salut Xàtiva-Ontinyent en el desenvolupament del projecte Epivalora, un sistema per a la gestió intel·ligent i descontaminació dels equips de protecció individual (EPIs) i residus plàstics hospitalaris capaç de garantir-ne la traçabilitat, la desinfecció i la posterior transformació en productes d’alt valor afegit.

Penadés ha indicat que aquest projecte, finançat per la Generalitat Valenciana, a través de l’Agència Valenciana d’Innovació, “pretén trobar una solució a l’àmbit de l’economia circular per a l’aprofitament de fins a 700 tones d’aquest tipus de productes a l’any”.

En aquest sentit, ha posat en valor la important tasca científica i investigadora que es desenvolupa a la Comunitat Valenciana, així com la importància d’unir esforços entre els diferents agents implicats en la innovació i el desenvolupament científic i tecnològic, i ha afegit que Epivalora “ és un exemple clar d’aquesta necessària col·laboració”.

Els resultats d’aquest projecte de recerca, que compta amb una inversió de 645.000 euros, han estat presentats avui en un acte en què també hi ha participat el gerent del departament de Salut Xàtiva-Ontinyent, Juan Manuel Campos.

Durant el pilot d’aquest projecte s’han recollit al voltant de 580 kg de residus segregats, dels quals s’han pogut obtenir 290 kg d’ecometanol. Per cada quilogram de residu, es produeix 1/2kg d’ecometanol, fet que es tradueix en un potencial de generació d’unes 4.945 noves màscares quirúrgiques.

Pel que fa a la seva empremta de carboni, el nou sistema de gestió de residus ha provat que, si s’implanta als departaments de salut, podria arribar a reduir fins a un 43% les emissions de CO2 del sistema sanitari durant el procés de gestió de residus i la producció de nous materials mitjançant l’ús de metanol.

El consorci que executa aquesta iniciativa, batejada com a EPIVALORA, està coordinat pel Departament de Salut Xàtiva-Ontinyent, amb la col·laboració de Fisabio, i es desenvolupa en cooperació amb les empreses Global Tech Strategies (GTS) i Blueplasma Power. És un projecte estratègic recolzat per l’Agència Valenciana de la competitivitat, que compta amb finançament de la Unió Europea a través del Programa Comunitat Valenciana Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) 2021-2027.

Per fer front a aquest repte, els tècnics han dividit lactuació en tres etapes diferenciades. En primer lloc, s’ha desenvolupat un sistema per a la gestió dels EPIs (com guants o màscares, entre d’altres) i residus plàstics dins dels centres sanitaris, que inclou l’ús de contenidors específics, el marcatge i la identificació intel·ligent, la recollida optimitzada , la traçabilitat en el transport, així com el pesatge i processament de les dades.

Aquest protocol es recolza en una plataforma intel·ligent, que constitueix la segona línia de treball, i que permet garantir la traçabilitat total dels residus al llarg de les diferents etapes de gestió dins de l’hospital, des de la recollida, el transport i l’emmagatzematge fins a la seva retirada per part del centre gestor.

La tercera fase d’EPIVALORA consisteix en el desenvolupament i l’optimització de les tecnologies específiques per a la descontaminació d’aquestes deixalles i el transport a instal·lacions de valorització, on se sotmetrà a un procés de reciclatge termoquímic mitjançant el qual s’obtindrà ecometanol. Aquest compost químic es pot fer servir en la fabricació de plàstics amb aplicacions d’alt valor afegit com envasos o nous equips de protecció individual, de manera que es tancaria totalment el cercle.

Dues proves pilot

Aquest projecte d‟innovació es troba a la fase final d‟execució i, de fet, ja s‟han completat dues proves pilot al‟Hospital Lluís Alcanyís de Xàtiva, que han permès validar els processos, tant tecnològics com de procediment i formació, que es van establir inicialment.

Gràcies a aquests assajos s’ha aconseguit desenvolupar amb èxit el programari de gestió que garanteix la traçabilitat completa de cada residu generat a cadascun dels serveis de l’hospital, i el procés de reciclatge termoquímic, que possibilita l’aprofitament d’aquests residus i la seva transformació en matèria primera per als altres productes.

Com a coordinador de la iniciativa, el Departament de Salut Xàtiva Ontinyent s’ha encarregat d’analitzar la tipologia i el volum de deixalles generades al centre hospitalari, ha proposat noves tecnologies per assegurar la traçabilitat i la descontaminació i ha analitzat l’eficiència d’aquests processos i el cost que en suposaria la implantació.

El desenvolupament de la plataforma tecnològica de tractament i gestió de residus ha estat dut a terme per l’empresa Global Tech Strategies, que ha definit també el sistema de contenerització i el de marcatge i identificació intel·ligent més adequat i compatible amb la tipologia de restes a tractar .

Per part seva, l’empresa Blueplasma Power és la responsable del disseny i construcció del procés de valorització que permetrà la transformació d’aquestes deixalles en material altament valoritzable.

Els tres socis d’EPIVALORA tenen, a més, la col·laboració dels centres tecnològics Itene i Ainia. El primer ha executat l‟anàlisi de residus i circuits de gestió eficients i el segon ha realitzat proves de descontaminació per assegurar que els residus que surten de l‟hospital cap a la planta de valorització no són perillosos.

La iniciativa s’alinea amb les conclusions del Comitè Estratègic d’Innovació Especialitzat (CEIE) a Economia Circular, un òrgan assessor de l’AVI compost per representants de la comunitat científica, tecnològica i empresarial, que guia l’Agència en la determinació dels reptes i solucions prioritàries de R+D+i. En aquest sentit, el grup de treball és urgent avançar en noves vies per a la valorització de residus per fer així davant aquest desafiament mediambiental.

Així mateix, el projecte també connecta amb els entorns d’especialització i prioritats de l’Estratègia d’Especialització Intel·ligent de la Comunitat Valenciana, coneguda com a S3, que coordina la Conselleria d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d