Sanitat abordarà la prevenció i el tractament de l’obesitat amb una estratègia integral i ambiciosa

La consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, ha avançat el desenvolupament d’un pla estratègic de prevenció i tractament de l’obesitat, “un problema que a la nostra comunitat llança xifres preocupants i que no se solucionaran amb mesures arbitràries ni simplistes, sinó amb una veritable estratègia integral i ambiciosa “.

Així ho ha recordat durant la inauguració a València del I Fòrum CEV ‘Compromesos amb l’alimentació saludable’, celebrat a la seu de la Confederació Empresarial Valenciana, en què ha apostat per “continuar avançant cap a un model de sanitat que té en la prevenció i en la conscienciació social dos dels seus principals pilars “.

Acompanyada del president de la CEV, Salvador Navarro, i el president de la Comissió Cadena Agroalimentària de la institució, Rafael Juan, Barceló ha recordat que la Conselleria de Sanitat té en la promoció de la salut un dels seus eixos principals de treball.

“Amb el Pla Bé, per exemple, hem promogut hàbits de vida, entre d’altres alimentaris, que redunden en un major benestar tant a curt com a llarg termini. Hem estès la Xarxa Xarxa Salut en col·laboració amb els municipis de la Comunitat Valenciana, per que les administracions col·laborem en aquest objectiu comú.

Barceló ha assegurat que “juntament amb la Conselleria d’Educació, Recerca, Cultura i Esport, hem establert una guia perquè els menjadors escolars eduquin també en la salut a través d’una alimentació saludable i contribueixin així al creixement equilibrat dels nostres nens i joves” .

La Comunitat Valenciana, ha subratllat la consellera, és una terra privilegiada, i així ho va reconèixer la Unesco fa ja gairebé una dècada, a l’incloure la dieta mediterrània com a patrimoni cultural immaterial de la Humanitat.

“No és només el patró alimentari amb més evidències científiques pel que fa a efectes beneficiosos per a les persones, sinó que suposa també una manera de cuinar i consumir determinats aliments, unes determinades pràctiques agrícoles, la cria d’animals o la pesca, i una extraordinària cultura alimentària lligada a la socialització, a la trobada entre persones i l’enfortiment de vincles socials “, ha indicat.

Barceló ha assegurat que el Consell treballa perquè la salut sigui considerada un bé personal i social: “Volem deixar de pensar en un sistema que pivota sobre el concepte de malaltia i de curació, per proposar un marc social en què la salut sigui una variable a contemplar per tota la ciutadania, un valor que protegir i una oportunitat per al desenvolupament personal “.

En aquesta línia, la titular de Sanitat ha destacat el fet que els ciutadans estiguin cada vegada més interessats en els productes que consumeixen en diferents aspectes, des de la seva qualitat gastronòmica, el seu origen o la seva comercialització, fins als efectes que tenen sobre la seva salut. Un creixent interès que es deu, principalment, “a la consciència que com a societat hem desenvolupat sobre el model d’alimentació, però també sobre models econòmics i, per descomptat, estils de vida saludable”.

Segons la seva opinió, també ha crescut exponencialment l’interès de la ciutadania pel benestar personal, en general, i l’alimentació sana, en particular, el que ha fet sorgir empreses i col·lectius d’agricultura ecològica i de proximitat i ha diversificat la indústria de la nutrició.

Al seu torn, els ciutadans i ciutadanes van optant per comerços de venda i promoció de productes saludables, i fins i tot tota l’activitat derivada de la combinació entre alimentació i informàtica han experimentat un impuls extraordinari, segons la consellera.

Durant la trobada s’ha posat de manifest el compromís de les empreses agroalimentàries valencianes a l’hora de participar, juntament amb les autoritats, en la posada en marxa d’estratègies de nutrició i prevenció de l’obesitat com l’anunciada per la consellera.

Així, des de la confederació s’ha posat l’accent en la millora de la composició dels aliments i begudes i en les alternatives a l’ús d’additius, oa les regles ètiques per a la difusió de missatges publicitaris sobre aliments i begudes, sobretot pensant en la població infantil.

“Convertir-nos una societat més sana i conscient ens beneficia a tots, però també ens correspon a tots fomentar iniciatives que ens permetin aconseguir-ho”, ha conclòs la consellera

 

 

 

 

Informació i Foto: Geenralitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: