Sales: “Marco segueix gastant diners en una Sala d’Emergències que des del 2017 no ha unificat serveis, incompleix l’objecte de el contracte”

El regidor i representant de Grup Municipal Popular a la Comissió d’Investigació de la Sala d’Emergències de la Policia Local, Vicent Sales, ha denunciat en roda de premsa -al costat de l’portaveu adjunt i també representant de Grup Municipal Popular a la mateixa Comissió d’Investigació , Sergio Toledo- el ‘bloqueig’ de el govern municipal a la feina de la Comissió d’Investigació per aclarir les adjudicacions de la reforma d’una Sala d’Emergències “que ens costa a tots els castellonencs ni més ni menys de 1,5 milions d’euros i no funciona correctament, incompleix de manera flagrant l’objecte de el contracte per a la qual va ser concedida. Avui l’Ajuntament està executant un segon contracte per valor de 600.000 euros a fi d’implantar un segon programari, diners que se suma als 900.000 euros de l’contracte inicial que ja contemplava un programari o cervell informàtic per a la Sala d’Emergències “, explica.

Sales deixa clar que si el govern municipal està buscant que prescriguin els presumptes delictes serà la justícia la que actuï. “Vam demanar la reactivació immediata de la Comissió d’Investigació de la Sala d’Emergències, amb el lliurament de la documentació endarrerida i col·laboració màxima per part de govern socialista”, anuncia.

Per a l’edil Popular “encara són moltes les sospites i presumptes irregularitats en el procés de licitació que es va seguir per renovar la Sala d’Emergències de la Policia Local. Malgrat els múltiples incompliments de el contracte, va ser recepcionada com si tot estigués en ordre i no és així. Ni tan sols comptava amb càmeres que haguessin posat cara als assaltants de l’Ajuntament el 30 de setembre de 2017, en la vigília de l’referèndum il·legal de Catalunya, el que va portar a haver de treure dos contractes menors addicionals per a suplir aquesta mancança “.

Recentment ha sortit a licitació el nou contracte de les 80 càmeres de videovigilància en instal·lacions municipals, pendent de licitar des el 25 d’octubre de 2016, que era quan s’executava la nova Sala d’Emergències, “pel que enteníem que aquesta ja ho contemplava i, per si fos poc, es posa en marxa un sistema de videovigilància de trànsit al centre amb altres 14 càmeres, gestionat de manera externa “, exposa Sales.

L’última sessió de la Comissió d’Investigació de la Sala d’Emergències de la Policia Local va ser el 4 de desembre de 2020. Es compliran tres mesos i no hi ha notícies d’aquesta, segons el parer de l’edil Popular, “sembla que el que pretén el govern d’esquerres és refredar un assumpte de què no ha de tenir molt interès en que es conegui la veritat, tot i que deuen a la ciutadania moltes explicacions que no han donat “.

Passen els dies i l’edil Popular lamenta que “l’alcaldessa Amparo Marco segueixi gastant diners de tots els castellonencs al voltant d’aquesta polèmica instal·lació, que segueix sense prestar el servei amb el qual va ser concebuda, perquè no s’ha complert l’objecte de el contracte que recordem era la unificació de les tres sales: Policia, Bombers i control de l’Trànsit en una sola a través d’un contracte licitat en 900.000 euros “.

Després de saber que no estaven instal·lades les càmeres de seguretat en el Palau Municipal que, però, sí s’havien rebut el 17 d’abril de 2017, els Populars continuen buscant respostes. “L’equip de govern ens va mentir fent-nos creure que les càmeres que hi havia estaven obsoletes, quan les úniques que hi havia eren les d’un circuit alternatiu controlat per enginyeria. No hi havia les càmeres contractades “, recorda Vicent Sales i afegeix:” Se’ns va dir llavors, en 2017, que calia treure un altre contracte a més del de 600.000 € per al programari de la Sala, cosa que en absolut era cert quan es va licitar en el primer contracte, per a això es va contractar a una empresa amb aparença de ser fantasma (Alt 165), sense personal ni activitat econòmica coneguda, situada al mateix municipi, Sant Llorenç de l’Escorial, que l’empresa que va acabar emportant-se el contracte (Eurocop ) “.

És llavors quan s’executa un segon contracte, el de el programari, que no estava contemplat en el contracte inicial i que després ha estat objecte per dues vegades de resolucions contràries a l’acció de govern municipal en els tribunals d’arbitratge contractual. Al principi se li va adjudicar a la mateixa empresa que inicialment s’havia portat els 4 lots de el contracte inicial (Eurocop), tot i que a causa d’un recurs, va perdre un dels lots. I aquest segon contracte que també se li va adjudicar, va ser recorregut per una altra empresa, que va guanyar el recurs en els tribunals; l’Ajuntament va decidir suspendre llavors el concurs. I finalment i davant un nou recurs, se li ha hagut d’adjudicar a una empresa diferent.

Sospites i més sospites

Per als populars és imprescindible aclarir per què avui en dia no hi ha una única sala d’Emergències, si tal com assenyala l’Informe de Necessitat que va ser origen de l’contracte i que va ser signat pel 2n Tinent d’Alcalde, és a dir, Antonio Lorenzo, número dos de l’PSOE a la ciutat de Castelló i mà dreta de l’alcaldessa Amparo Marco, i per l’Intendent Julián Sánchez, “s’ha generat la necessitat de fusionar totes les sales en una (sala de coordinació d’emergències, la de bombers, la de PLCS i la sala de gestió i control de trànsit) per donar una resposta coordinada “.

Tampoc hi ha resposta a per què les càmeres corresponents a l’Lot 4 de l’contracte recepcionades el 17 d’abril de 2017 no estaven instal·lades i en funcionament el 30 de setembre durant l’assalt al terrat.

“No entenem per què es va signar una acta de conformitat el 20 de desembre si el contracte no s’havia complert correctament i el que és més greu, per què la Junta de Govern Local accedeix a liquidar i pagar íntegrament el contracte i els diferents LOTS si aquest no ha complert ni amb la necessitat de l’contracte que era la unificació en una única sala d’Emergències, ni amb les prestacions de la mateixa, ja que no hi havia càmeres el 30 de setembre i va caldre fer dos contractes menors al novembre de 2017 “, reitera Sales.

Per tot l’anteriorment exposat, els Populars demanen la reactivació immediata de la Comissió d’Investigació; el lliurament de tot el material documental pendent i demanen col·laboració màxima per part de l’equip de govern socialista.

CRONOLOGIA

– Origen del primer contracte: expedient 30916/2016. Informe de necessitat d’equipament de la sala d’Emergències, firmna signat pel 2n Tinent d’Alcalde, és a dir, Antonio Lorenzo, número dos de l’PSOE a la ciutat de Castelló i mà dreta de l’alcaldessa Amparo Marco, i per l’Intendent Julián Sánchez , “s’ha generat la necessitat de fusionar totes les sales en una (sala de coordinació d’emergències, la de bombers, la de PLCS i la sala de gestió i control de trànsit) per donar una resposta coordinada”. S’anuncia que la redacció de el plec de condicions tècniques s’externalitza i s’encarrega a l’empresa ALT 165.

– Desembre de 2016: S’adjudica el contracte d’equipament integral de la Sala d’Emergències. El preu inicial per valor de 899.030 € (iva inclòs) i es va acabar adjudicant en 4 lots per un valor proper als 791.105 €. És a dir, ens va costar a tots els castellonencs gairebé 800.000 euros.

Els quatre lots van ser adjudicats inicialment a l’empresa Eurocop, amb seu a Sant Llorenç de l’Escorial, igual que ALT 165, si bé una de les empreses va recórrer el procediment de selecció i adjudicació de el lot 2, i va acabar guanyant-ho en els tribunals, demostrant que , al menys, hi havia un interès especial en que els quatre contractes recaiguin en la mateixa signatura.

Lot quatre: En l’objecte de el contracte, el dia 26 de setembre de 2016, figura en la clàusula primera, que el Lot 4 té per objecte el “Subministrament, instal·lació i posada en servei d’un nou equipament de Cambres de Seguretat CCTV amb anàlisi de vídeo en diferents seus municipals amb connexió a la Sala CECOP de l’Àrea de Seguretat Pública i Emergències ”

L’import màxim d’aquest Lot 4 era de 136.000 euros més 28.560 euros en concepte d’IVA.

– 2 de desembre de 2016: a la taula de contractació de 2 de Desembre de 2016, es va donar compte dels informes tècnics de ALT165 amb la conformitat de l’Sr Carque, proposant l’adjudicació a aquesta societat.

– 23 desembre de 2016: A proposta de el regidor de Seguretat Ciutadana, Antonio Lorenzo, número 2 de PSOE i mà dreta de l’alcaldessa Amparo Marco, es porta a la Junta de Govern Local, que presideix l’esmentada Amparo Marco, en sessió celebrada el dia 23 de Desembre de 2.016, un acord que tira endavant amb l’adjudicació d’aquest Lot 4 a la mercantil EUROCOP, igual que els lots 1, 2 i 3.

– 23 març de 2017: l’Intendent General, José Luis Carque, envia un escrit a la Cap de Patrimoni i Contractació, Pilar Simó, proposant una MODIFICACIÓ DEL CONTRACTE.

– 7 abril 2017: la Cap de Contractació respon que tal com diu la Llei “la modificació de l’contracte no podrà alterar les condicions essencials de la licitació”. I que “el contrari equivaldria a un nou contracte”.

– 17 d’abril de 2017: l’Intendent Cap José Luis Carque recepciona els Lots 1, 3 i 4 de part de Eurocop Security Systems.

– 30 setembre de 2017: assalt al terrat de les dependències del Palau Municipal d’l’Ajuntament de Castelló. La versió oficial de l’equip de govern d’Amparo Marco va ser que les càmeres no funcionaven. Cap. Algunes, a el parer des del 13 de setembre, altres, segons la versió de al número 2 del PSOE a l’Ajuntament de Castelló, responsable de la seguretat ciutadana a la ciutat i impulsor de el projecte, que va costar 800.000 euros, LES CÀMERES DE VÍDEO no funcionaven .

– 21 novembre de 2017: Formalització d’un segon contracte menor, és a dir, A DIT, amb l’objecte de substituir les Cambres ANALÒGIQUES DEL INTERIOR DE L’AJUNTAMENT I DE L’EXTERIOR PER ALTRES MÉS MODERNES I, SOBRETOT, QUE EN TEORIA funcionessin.

– 28 d’novembre de 2017: formalització d’un segon contracte amb aquest mateix objecte.

– 4 de desembre de 2020: El govern municipal treu el plec de condicions tècniques que han de regir la contractació de l’servei d’instal·lació i manteniment dels SISTEMES DE SEGURETAT DE ROBATORI I CÀMERES i connexió a central receptora d’alarmes municipal dels centres dependents de l’ Ajuntament de Castelló.

– 23 de febrer de 2021: El govern municipal està invertint 600.000 euros en un segon contracte de programari que se sumen als 900.000 euros inicials pels quals es va licitar la renovació de la Sala d’Emergències de la Policia Local de Castelló.

Informació i Foto: PP Castelló

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: