Rebeca Torró destaca la mobilitat sostenible com a factor d’atracció de població i de riquesa

La consellera de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Rebeca Torró, ha destacat, al lliurament de Premis de la Setmana Europea de la Mobilitat, l’increment de les iniciatives presentades aquest any que espera que segueixin augmentant en properes edicions “ja que el desplegament efectiu dels fons europeus permetrà que el nombre de candidatures i d’accions batin rècords de participació”.

Segons la consellera, en un futur, “un dels factors d’atracció de població i de riquesa al territori serà la mobilitat, que haurà de ser sostenible o simplement no serà”. Així, amb aquests premis, la Generalitat, ha afegit, “vol agrair als ajuntaments, empreses, institucions, associacions sense ànim de lucre i estudiants universitaris, l’esforç que han desenvolupat el darrer any per promoure la mobilitat sostenible a la Comunitat Valenciana ”.

En aquest sentit, Rebeca Torró ha apuntat que, “tot i dificultats com els darrers cops de cua de la pandèmia i l’escalada de preus derivada de la guerra d’Ucraïna, la societat valenciana no ha donat l’esquena a la mobilitat sostenible i les candidatures a els premis no han disminuït, sinó que han crescut respecte dels anys precedents”.

El 2022 s’han presentat als premis 44 entitats en total, la xifra més alta registrada a totes les edicions; encara que com cada entitat pot presentar fins a tres accions, el 2022 s’han rebut 56 accions, davant de les 65 accions rebudes l’any del confinament covid (2020).

Pel que fa a distribució territorial de les accions, s’han presentat ajuntaments de les tres províncies, “del litoral i de l’interior, de ciutats grans, mitjanes, però també petites”, ha explicat Torró que ha ressaltat el cas de la província de Castelló, “ja que malgrat la petita grandària dels seus municipis i del seu menor pes poblacional al total de la Comunitat, onze accions d’un total de 39 han estat seves”.

Per a la responsable de Mobilitat del Consell, “això, que ha estat un problema en anteriors convocatòries a l’hora d’universalitzar els premis de llarg a llarg de tota la geografia, demostra que la mobilitat sostenible no és només una qüestió de grans capitals sinó de compromís amb la salut, el medi ambient i la qualitat de vida dels ciutadans”.

A la 7a edició d’aquests premis, el jurat ha reconegut com a millors accions experiències relacionades amb la recuperació de l’espai urbà per al vianant. Concretament, gairebé la meitat de les accions premiades es relacionaven amb aquesta temàtica, cosa que demostra l’especial preocupació de les administracions i institucions per la marxa a peu i l’accessibilitat universal.

També s’han guardonat diverses accions de foment del transport públic i de desplegament d’infraestructures ciclistes. Per acabar, han tancat aquesta llista de reconeixements: una acció de seguretat viària; una altra, de pacificació del trànsit urbà i una darrera, de planificació de la mobilitat sostenible.

Així, s’han premiat les iniciatives presentades pels ajuntaments de Castelló de la Plana, Alcoi, València, Ibi, Almassora, Almoradí, Mislata, L’Alcúdia, Artana i Yátova.

També a l’EMT València, la Universitat Jaume I i la Federació Horta Sud, així com els treballs de Christian Arnal, Álvaro Ibáñez i María Bárcena, i s’ha atorgat un reconeixement especial a STOP Accidentes, Ajuntament de Vitòria-Gasteiz i Isabel Domingo García .

L’acte de lliurament dels premis s’ha celebrat al Museu de Belles Arts Sant Pius V de València i hi han assistit també la secretària autonòmica de Política Territorial, Transports i Mobilitat Sostenible, María Pérez, i el director del museu, Carlos González.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: