Prop de 1.800 escolars de Borriana han participat a la campanya d’educació ambiental de l’Ajuntament i la Fundació Limne

L’Ajuntament de Borriana i la Fundació Limne han realitzat durant aquest curs escolar 2021-2022 un total de 77 tallers, als quals han assistit un total de 1.758 alumnes de 3 a 18 anys dins de la campanya educativa mediambiental, en què hi han participat tots els centres escolars de Borriana.

A més d’aquestes activitats, es va realitzar una plantació de vegetació de ribera amb 25 alumnes de l’IES Llombai el 17 de maig, per la qual cosa el total de participants a la campanya educativa 21-22 s’ha elevat a 1.783 persones.

Segons ha explicat el regidor de Sostenibilitat Mediambiental, Bruno Arnandis, amb la campanya d’educació ambiental, l’Ajuntament i Limne pretenen “forjar un projecte de ciència que fomenti noves vocacions científiques/naturalistes mostrant la fauna i la flora del riu Anna a l’alumnat i fent reflexionar sobre les problemàtiques que l’afecten, com ara residus, espècies invasora, etc, amb ànim d’establir relacions entre els problemes ambientals i les seves causes per prevenir les conseqüències i plantejar solucions personals o col·lectives als problemes observats”.

Es tracta, ha manifestat Arnandis de posar en relleu la importància de la seva conservació i, per això, “tractem d’apropar a l’alumnat de Borriana la recollida de dades mediambientals i extreure’n informació interpretable, planificar tasques i organitzar-se en equip i realitzar de manera eficaç tasques i projectes de caire científic, integrant el mètode científic.

A la campanya han participat els 12 centres educatius del municipi, concretament els sis CEIP, Cardenal Tarancón, Josep Iturbi, Novenes de Calatrava, Pare Vilallonga, Penyagolosa i Francesc Roca i Alcaide; a més dels 4 col·legis concertats, la Consolació, Illes Columbretes, Salesians Sant Joan Baptista i Vila Fàtima; així com els dos IES, Jaume I i Llombai.

Des de Limne han valorat la participació de l’alumnat de tots els nivells en totes les activitats com a “òptima, involucrant-se de forma activa i apostant per les dinàmiques participatives”, igualment han manifestat que “durant les explicacions teòriques els i les alumnes van formular preguntes i dubtes i en tot moment es va observar plena atenció a les paraules de la monitora”.

Així mateix, l’avaluació in situ dels coneixements anteriors i posteriors dels nens i nenes assistents mostren una bona adquisició dels conceptes gràcies a la intervenció, obtenint resultats similars als grups de diferent edat.

Diferents tallers

A la campanya, l’alumnat ha realitzat set tipus de tallers diferents, com l’anomenat “Qui viu aquí?”, on l’alumnat recorda que hi ha animals que van al riu a beure i que deixen empremtes que podem reconèixer, o el de “ la fauna amagada” on es reflexiona els diferents tipus de rastre que deixa la fauna i que gràcies al seu estudi es poden identificar les espècies de la zona.

Un altre taller és el de “tortugues invasores”, on els i les escolars entenen l’impacte de l’abandonament de mascotes sobre la fauna autòctona, així com les mesures necessàries per controlar-lo, o el de l’educació per l’aigua per prendre consciència de la biodiversitat present al Clot i les seves amenaces, i on proposen accions per a la seva conservació.

Al taller de “Píndoles de biodiversitat” es recorda que l’ecosistema fluvial és delicat i complex, que està format per multitud d’espècies de flora i fauna i que és de vital importància no abandonar espècies exòtiques i invasores. Mentre que a la Gimcana de biodiversitat l’alumnat adquireix nous coneixements sobre les metodologies de seguiment de diferents espècies d’animals, així com les seves característiques i peculiaritats.

Finalment, al taller d’inspecció de riu més taller de ciència s’aprèn el concepte de bioindicador i la utilitat d’aquests en l’avaluació de l’estat ecològic d’un tram de riu, així com la importància del bosc de ribera dins de l’ecosistema fluvial.

Informació i Foto: Ajuntament de Borriana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: