Pérez Garijo ret homenatge a 9 persones de la comarca de la Foia de Bunyol víctimes de l’Holocaust

La Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica contínua amb el projecte ‘Construint Memòria’, amb l’homenatge a 9 persones de la comarca de la Foia de Bunyol, víctimes de l’Holocaust per defensar la llibertat i els valors democràtics. Un acte en el qual han participat la consellera Rosa Pérez Garijo i l’alcaldessa de Bunyol, Jonquera Carrascosa.

La cerimònia, també ha comptat amb la presència de la secretària autonòmica de Qualitat Democràtica, Toñi Serna, i el director general de la matèria, Iñaki Pérez Rico, a més de representants de familiars de les víctimes i de les corporacions municipals de Chiva i Macastre.

Durant l’acte, la consellera ha lliurat a representants dels diferents ajuntaments de les localitats de procedència dels 9 homenatjats els ‘taulells de la Memòria’, corresponents a el projecte ‘Construint Memòria’ perquè es col·loquin en un lloc visible d’aquests municipis.

Pérez Garijo ha assenyalat que a través dels ‘taulells de la Memòria’, amb els noms dels ajusticiats en els camps de concentració i extermini nazis, “volem homenatjar no és només a nou víctimes, sinó a nou persones que van lluitar per la llibertat “.

La consellera de Qualitat Democràtica ha assenyalat que “es tracta de persones que eren antifeixistes i moltes d’elles van pagar amb la seva vida el compromís assumit anys abans de no permetre que la tirania, l’explotació i el terror es fessin els amos de l’món”

Pérez Garijo ha afirmat que “tenim un deute amb ells; el deute de el reconeixement al seu sacrifici i, sobretot, l’obligació de continuar la lluita que ells van sostenir”; perquè “som conscients que les amenaces contra la llibertat estan sempre a l’aguait”.

“Els homenatges com el d’avui -ha continuat la consellera- no són exercicis de nostàlgia, sinó la posada en valor d’uns testimonis de coherència, fins i tot amb cost de la pròpia vida, que es projecta des del passat fins al present i des del present cap al futur “.

Per la seva banda, l’alcaldessa de Bunyol, Jonquera Carrascosa, ha recollit un dels ‘taulells de la Memòria’, moment en què ha recordat la seva visita a camp de Mauthausen-Gusen acompanyada d’alumnat de la localitat, una data que “ens marcar i va conscienciar en la necessitat de restaurar la memòria de les víctimes “.

Les persones homenatjades, víctimes de l’horror al camp de concentració de Mauthausen-Gusen, són Jaume Boldo Zanón, Vicente Carrascosa Carrascosa, Rafael Gálvez Benlliure i Virgili Vallès Mas, veïns de Bunyol; Joan Celda Lahuerta, Joaquín Espinós Broch, José García Fonts i Vicente Cubedo Casares, veïns de Xiva; i Joaquín Blesa Muñoz, natural de Macastre. Tres d’ells van aconseguir la llibertat després d’anys de calvari, però els altres sis van morir en el camp d’extermini.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: