Pérez Garijo ret homenatge a 18 persones de la comarca de la Vall d’Albaida víctimes de l’Holocaust

La consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, acompanyada de l’alcalde d’Ontinyent, Jorge Rodríguez, ha homenatjat 18 persones de la comarca de la Vall d’Albaida, víctimes de l’Holocaust per defensar la llibertat i els valors democràtics.

Pérez Garijo ha lliurat a representants dels ajuntaments de diferents localitats de la Vall d’Albaida els ‘Taulells de la Memòria’ corresponents al projecte ‘Construint Memòria’, que se situaran a llocs visibles dels municipis de la comarca. La cerimònia també ha comptat amb la presència del director general de Qualitat Democràtica, Iñaki Pérez Rico, alcaldes i alcaldesses de les diferents localitats comarcals, familiars de les víctimes i entitats memorialistes.

La consellera ha parlat de la importància de “reparar el dany causat” i que la injustícia “no s’estenguera en forma d’oblit”, per això ha subratllat que la memòria en forma de testimoni, investigació històrica, reconeixement i aprenentatge “se’n va anar configurant com l’instrument imprescindible perquè els botxins no obtingueren la victòria final: la d’esborrar-ho tot, com si no haguera passat res”.

En aquest sentit, Pérez Garijo ha assegurat que sempre “hi haurà qui demane girar full, mirar al futur i deixar de remoure el passat però nosaltres no estem disposats que això passe”.

Reconeixement a les víctimes

En la seua intervenció, la consellera Pérez Garijo ha assenyalat que amb l’acte de hui “aconseguim les 429 rajoles lliurades als ajuntaments amb els noms i cognoms dels valencians i les valencianes que patiren aquell horror; i ho fem 77 anys després de l’alliberament d’uns camps d’on la majoria no va poder eixir mai”.

La consellera de Qualitat Democràtica ha lamentat “haver d’esperar tota una vida perquè reben aquest reconeixement, un acte en què cap de les víctimes ha pogut ser present”.

La consellera ha parlat del cas de la xiqueta Madrid Berliner Luftig, nascuda a Ontinyent el 2 d’agost de 1938, filla de jueus belgues i la mare de la qual, Golda Luftig va treballar a l’Hospital Militar Internacional d’Ontinyent durant la Guerra Civil, mentre que el seu pare Szmul Berliner va lluitar a les Brigades Internacionals.

“Amb només quatre anys Madrid va morir assassinada en una cambra de gas a Auscwhitz”, ha lamentat la consellera.

Aquest dijous s’ha retut homenatge a Miguel Belda Belda, d’Aielo de Malferit; José Moll Monparler, d’Aielo de Rugat; Vicente Casanova Payà, nascut a Agullent, però que va fer vida a Bocairent; Bautista Navarro Gimeno i Salvador Bataller Anduig, de Castelló de Rugat; Virgili Torró Calatayud, de Fontanars dels Alforins; Madrid Berliner Luftig, Rafael Donat Vidal, Vicent Gandía Reig, José María Martí Belda, Vicent Sáiz Micó, Francesc Santamaría Tortosa, Rafael Torro Garrigos i Gonzalo Ureña Doval, d’Ontinyent; Juan Bataller, Salvador Fayos Gomar i Eusebio Pimentel Perelló, de la Pobla del Duc; i Bruno Cloquell Pallas, de Ràfol de Salem.

La consellera ha explicat que onze d’ells “van morir en aquell infern i només 7 van poder tornar a viure en llibertat”.

La consellera de Qualitat Democràtica ha afirmat que “hui fem justícia” a la seua memòria i fem nostres biografies que són “autèntiques lliçons de vida”. En aquest sentit, ha manifestat que gràcies a la seua lluita per la llibertat “hui podem ser lliures i no ho hem d’oblidar mai”.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: