Pérez Garijo: “L’Administració local és fonamental per a la implicació ciutadana en els primers pressupostos participatius de la Generalitat”

La consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, ha destacat que “l’administració local és fonamental en el foment de la participació ciutadana perquè és la més propera a la ciutadania”, al que ha afegit que “ens trobem en la legislatura “d’avançar en participació” i els pressupostos participatius “són ara un gran repte per al govern de l’Botànic”.

La consellera, acompanyada de l’secretari autonòmic de Participació Ciutadana i Transparència, Antoni Llorente, s’ha reunit amb l’alcalde de Xiva, Emilio Morales, per a tractar assumptes relacionats amb participació, transparència i qualitat democràtica. Posteriorment, la consellera s’ha desplaçat a Xest per mantenir una trobada amb l’alcalde de la localitat, José Morell, i l’equip de govern.

En aquest procés ha estat essencial la posada en marxa del Portal de Participació ‘GVA Participa’, una nova finestra a la participació de la ciutadania que obre diferents possibilitats per a la implicació dels ciutadans i els ciutadanes en els assumptes públics, “eina amb la que a més desenvoluparem el projecte pilot de pressupostos participatius “, ha indicat la consellera.

“Amb aquesta iniciativa -ha continuat Pérez Garijo- el Govern valencià és pioner a tot l’Estat espanyol. Es tracta d’una nova forma de participació que permetrà que la ciutadania decideixi on es dirigeix ​​una part de el pressupost de la Generalitat, en concret gener 1 , 25% de les partides II, IV i VI “.

A partir d’l’11 de maig l’administració posarà en marxa els mecanismes perquè qualsevol persona o associació pugui presentar la proposta que consideri per formar part dels primers pressupostos participatius de la Generalitat de 2022.

La consellera ha posat èmfasi en la importància de la participació en aquesta proposta i, per això, “farem un treball de dinamització a través del Consell Valencià de la Joventut i de la Xarxa Municipalista Participativa per arribar a tots els municipis”.

En aquest sentit, l’alcalde de Xiva, Emilio Morales, ha anunciat que la localitat “se sumarà a la Xarxa Autonòmica de Governança Participativa Municipal de la Generalitat”.

Per la seva banda, l’alcalde de Xest, José Morell, ha compartit amb la consellera Pérez Garijo l’experiència de pressupostos participatius de la localitat, una iniciativa que l’ajuntament porta desenvolupant tres anys a través de ‘Xest Decideix’.

Pérez Garijo ha destacat que el procediment participatiu de la Generalitat serà molt senzill i ha explicat que es realitzarà a través d’un formulari a la plataforma ‘GVA Participa’, on qualsevol ciutadà, ciutadana o associació disposarà d’un termini de 15 dies per realitzar qualsevol proposta d’àmbit autonòmic que consideri. Posteriorment, els projectes passaran a una avaluació tècnica i recollida d’avals a través d’una votació pública, procés que conclourà a l’octubre, quan s’incorporaran als pressupostos de la Generalitat per al pròxim exercici.

Mecanismes de transparència

Durant la seva intervenció, la consellera de Participació ha assenyalat també que “hem passat de l’opacitat dels governs d’el Partit Popular a aconseguir un important avenç en matèria de transparència en el primer govern de l’Botànic amb la posada en marxa de mecanismes com el Portal de transparència, el Consell de transparència o l’Agència Antifrau “.

“Volem mantenir una actitud activa en aquest sentit, que la gent vulgui saber i sàpiga el que fan els seus administracions públiques com a clar antídot davant la desafecció de la ciutadania cap a la política, a més de fomentar la participació de la ciutadania en les decisions polítiques que es prenen des de les institucions “, ha afirmat la consellera.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: