Pérez Garijo assisteix a l’inici de la primera exhumació de víctimes del franquisme al cementiri d’Alacant

La consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, acompanyada ha realitzat una visita als treballs d’exhumació de víctimes de la repressió franquista a la fossa X de l’Cementiri Municipal d’Alacant, que han començat aquest dilluns, al costat de la secretària autonòmica de Cooperació i Qualitat Democràtica, Toñi Serna, el director general de Qualitat Democràtica, Iñaki Pérez Rico, i representants de les famílies i les associacions memorialistes.

La consellera de Qualitat Democràtica ha agraït als familiars de les víctimes “tota la feina i l’esforç realitzat perquè el que avui estem fent aquí sigui per fi una realitat”, en un dia que ha qualificat de “molt emotiu” perquè és la primera vegada que exhumem a Alacant.

La consellera ha afirmat que “avui fem d’Alacant una ciutat més digna perquè recuperem la dignitat de la ciutat i del nostre país”, al que ha afegit que “un país que encara té a persones assassinades en fosses comunes encara ha de recuperar la dignitat per avançar en democràcia “.

En aquest sentit, Pérez Garijo ha destacat la importància d’arribar fins aquí “perquè això era un deute històric amb les famílies i estem intentant complir amb la nostra obligació, obrir les fosses de la vergonya i recuperar la dignitat d’aquest país”.

La consellera s’ha referit també a el mapa de fosses de la Comunitat Valenciana, “que evidencia l’existència de més 400 en el nostre territori” i ha explicat que “encara queda molta feina per fer però seguim avançant en les exhumacions en diferents punts de la nostra geografia per aconseguir l’objectiu que ens vam marcar a l’inici de legislatura, un territori lliure de fosses “.

Inici de treballs a la Fossa X

Els treballs a la Fossa X, que acaben d’iniciar-després d’obtenir els permisos pertinents, són els primers que s’escometen en el cementiri municipal d’Alacant i es desenvoluparan durant un termini de tres mesos. Està previst recuperar les restes de 11 víctimes republicanes afusellades en 1940, a instàncies de la petició realitzada per tres famílies, que es troben enterrades a la fossa comuna.

Els afusellaments, d’acord amb els mapes de localització de fosses de la província d’Alacant, es van produir entre els dies 16 de maig, 21 de maig, 25 de maig, 29 de maig i 3 de juny de 1940. Després de la caiguda de la República, es va assassinar a unes 400 persones a Alacant, procedents de diferents localitats alacantines (Alacant, Callosa de Segura, Alcoi, Elx, Novelda, Oriola, Castalla, Asp o Elda), però també de Madrid, Albacete, Múrcia o Almeria. A les víctimes se’ls va realitzar un judici sumaríssim i van ser sentenciades a mort.

L’objectiu és exhumar de forma científica les restes de les persones assassinades a la dictadura franquista per a, en una fase posterior, poder identificar-les i lliurar-les als familiars.

Aquest projecte ha estat adjudicat per la Conselleria de Qualitat Democràtica a l’empresa especialitzada en treballs d’excavació arqueològica ArqueoAntro amb un pressupost de 13.037,75 euros, per a la indagació i investigació, localització, delimitació, exhumació i estudi antropològic de víctimes de la repressió franquista al cementiri municipal d’Alacant.

Les exhumacions d’Alacant formen part d’un lot de quatre contractes adjudicats per la Conselleria de Qualitat Democràtica que ascendeixen a 74.653,37 euros per localitzar les restes de persones represaliades pel franquisme en fosses situades a Castelló, Sogorb i Oriola.

Els treballs al cementiri municipal d’Alacant se sumen als que ja s’han realitzat a Monòver, Oriola, Benissa i Castelló. Així mateix, la Conselleria de Qualitat Democràtica ha dut a terme una prospecció al terme de Sant Isidre per concretar els límits del camp de concentració documentat entre aquest municipi i el d’Albatera.

properes actuacions

La Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica realitzarà exhumacions directament en 2021, en concret en el cementiri municipal de Paterna, on està previst actuar a les fosses 21 i 126.

Aquesta última és la fossa més nombrosa de les que s’han documentat en el territori valencià i en ella està previst recuperar les restes de 238 persones procedents de 5 treus de víctimes d’afusellaments entre el 27 d’agost i el 14 de setembre de 1940. Mentre tant, a la fossa 21 es buscarà a 78 víctimes.

Així mateix, la Conselleria de Qualitat Democràtica va publicar el passat mes de desembre la convocatòria de subvencions per a l’exhumació de víctimes de la Guerra Civil i la dictadura el 2021 i 2022 per un import de 700.000 euros, una convocatòria que es troba oberta fins al proper 15 de març ia la qual poden optar associacions, ajuntaments i mancomunitats sense limitació en la quantia dels projectes presentats.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: