Pérez Garijo: “Aquest pressupost fa possible una Generalitat més transparent, més participativa, més democràtica i més solidària”

La consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, ha presentat davant la Comissió d’Economia, Pressupostos i Hisenda de les Corts els comptes del seu departament per a 2023, que superen els 105 milions d’euros i experimenten un creixement del 10,1% en relació a l’exercici anterior.

La consellera ha ressaltat que es tracta d’uns pressupostos “de consolidació” d’unes polítiques públiques que han anat progressant en aquests tres anys i que han fet possible una Generalitat “més transparent, més participativa, més democràtica i més solidària”.

Pérez Garijo ha afirmat que els comptes per a 2023 “aspiren a aconseguir que la participació ciutadana, la transparència, la solidaritat i l’aprofundiment democràtic siguen els senyals d’identitat d’un govern compromés amb la ciutadania”.

Durant la seua intervenció, la consellera ha afirmat que aquests pressupostos “són un magnífic instrument” per a enfrontar-nos a un context tan difícil com el que estem travessant, uns comptes que “continuen defensant els nostres serveis públics i donen una resposta contundent per a superar totes les crisis internacionals de les quals el poble valencià no és alié”.

Cooperació valenciana

La Direcció General de Cooperació i l’Agenda 2030 compten amb un pressupost de 74,97 milions per a 2023, la qual cosa suposa un creixement del 7,84% respecte a l’any anterior.

Pérez Garijo ha subratllat que la cooperació internacional al desenvolupament referma el ritme de creixement en els comptes de 2023, que dediquen 72 milions, un 0,25% del pressupost total de la Generalitat, a avançar cap a un món “més solidari, pacífic, just i sostenible”, a més de mantindre el compromís de destinar el 0,7% del pressupost a polítiques de cooperació abans que s’acabe 2030”.

Segons ha explicat la consellera, el pressupost de Cooperació Internacional al Desenvolupament “creix un 7,3% respecte al pressupost de l’exercici anterior”, una àrea que ha augmentat un 131% en els quatre últims anys “amb l’objectiu de consolidar la política valenciana de cooperació al desenvolupament com a una política pública social que expressa la solidaritat entre la societat valenciana i altres pobles”, ha assegurat.

El V Pla Director de la Cooperació Valenciana al Desenvolupament és el full de ruta per a fer front als nous reptes i objectius que “consolidarà les polítiques públiques de cooperació i la defensa dels drets humans”.

En el marc de Cooperació Internacional al Desenvolupament es destinen 49 milions d’euros a les diferents convocatòries d’ajudes a ONGD per al desenvolupament de projectes orientats a promoure el desenvolupament humà i econòmic sostenible. Pel que fa als projectes d’Acció Humanitària, compten amb 13 milions d’euros en 2023, una quantia que permetrà atendre desastres causats per fenòmens naturals o catàstrofes humanitàries. D’altra banda, les accions d’Educació per a la ciutadania global estan dotades amb més de 5 milions d’euros i un increment del 6,5% respecte a l’any anterior; mentre que les accions d’investigació, formació, sensibilització i coordinació compten amb quasi 1,7 milions d’euros.

Al seu torn, els pressupostos per a 2023 contemplen una nova línia d’ajudes per a col·laborar amb centres d’investigació, dotada amb 400.000 euros, a més de dues noves línies per al foment de la pau i els drets humans que compten amb 200.000 euros.

La consellera s’ha referit també a la importància de continuar treballant per a implementar els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l’Agenda 2030 que representa un esforç col·lectiu del Consell, dels municipis i de la societat civil. Pérez Garijo ha detallat que aquest programa compta amb un pressupost de 3,1 milions d’euros l’any vinent, amb un increment del 17,3% “per a coordinar i fer el seguiment de les polítiques públiques alineades amb els ODS i el grau de compliment”.

Governança participativa

En l’àmbit de la Participació Ciutadana, el volum total de recursos ascendeix a prop de 4,5 milions d’euros i experimenta una pujada del 8,4% respecte a l’exercici anterior. L’objectiu és continuar treballant “per a promoure i consolidar una societat més democràtica a través d’una governança participativa”, ha apuntat la consellera.

“Per a aconseguir-ho -ha continuat- les subvencions destinades a projectes de participació i foment de l’associacionisme desenvolupats per entitats ciutadanes s’incrementen en un 97,7% fins a aconseguir 1,7 milions d’euros.

Pel que fa a les relacions amb els valencians i valencianes a l’exterior, la consellera ha explicat que s’ha constituït el Consell per al Retorn i s’està elaborant una estratègia de retorn per als valencians i valencianes migrades.

Gratuïtat del 012

Les actuacions en matèria de transparència i atenció a la ciutadania compten amb 9,3 milions d’euros per a 2023, una quantitat que representa un augment del 18,4%, “increment que va destinat, sobretot, a l’atenció a la ciutadania en el nostre territori”, ha afirmat la consellera.

En aquest sentit, Pérez Garijo ha anunciat que el telèfon 012 d’atenció a la ciutadania de la Generalitat “serà gratuït”, la qual cosa permetrà “avançar en inclusió i igualtat en el contacte entre l’Administració de la Generalitat i la ciutadania, atés que no tindrà cost”.

Al seu torn, la consellera ha destacat que s’ampliarà l’horari d’obertura de les oficines PROP, “una mesura que facilitarà una millor atenció a aquelles persones que no estan familiaritzades amb l’administració electrònica i que no poden acudir en l’horari d’atenció actual”.

Així mateix, Pérez Garijo ha desgranat les principals actuacions en matèria de transparència per a 2023 com l’Estratègia de Dades Obertes, la Plataforma de Transparència de les Entitats Privades, mecanismes de publicitat activa i de comunicació i difusió del govern obert, entre altres.

En aquest sentit, la consellera ha afirmat que aprofundir en la transparència de les institucions públiques “és una garantia per a fiscalitzar l’activitat política i lluitar contra el frau i la corrupció”.

El Consell de Transparència i Bon Govern de la Comunitat Valenciana compta amb 432 mil euros destinats per a la promoció d’activitats de formació i sensibilització en matèria de transparència, així com a les noves funcions d’avaluació i seguiment de l’emplene.

Territori lliure de fosses

La Direcció General de Qualitat Democràtica, Responsabilitat Social i Foment de l’Autogovern compta amb un pressupost de 8,5 milions d’euros, amb un increment del 18,71%.

En concret, l’àrea de Qualitat Democràtica s’incrementa un 20% en 2023 i supera els 6 milions d’euros per a l’any vinent “adreçats a aconseguir un territori lliure de fosses i de vestigis de la dictadura”.

La consellera ha manifestat que la justícia “és l’eix vertebrador de la memòria democràtica, veritat i justícia per als qui van ser víctimes de la violència, la repressió i el terror, també per als seus familiars; veritat, justícia, reparació i garantia de no repetició per a les generacions futures, que es mereixen un país on passat, present i futur no estiguen dislocats, sinó units i en pau, reconciliats en la veritat del qual va succeir i no en l’oblit ominós”.

Per a Pérez Garijo, “perquè el dret a la veritat siga efectiu, és necessari continuar amb els treballs de localització, exhumació i identificació de les víctimes que encara no han pogut tindre una sepultura digna”, al que ha afegit que “continuarem col·laborant amb ajuntaments, mancomunitats, entitats i associacions sense ànim de lucre per a aconseguir-ho”.

La consellera ha parlat de la importància de les tasques d’identificació de les víctimes de la Guerra Civil i el franquisme, uns treballs que ha qualificat de “essencials” a través de la realització d’anàlisi d’ADN i l’aplicació de noves tècniques. Els pressupostos per a 2023 “destinaran 600 mil euros a millorar les taxes d’identificació”, ha explicat la consellera.

La consellera ha parlat de les principals novetats d’aquest programa pressupostari que destina més de 1,5 milions d’euros a la posada en marxa de l’Institut Valencià de la Memòria Democràtica. L’edifici serà destinat a l’ús administratiu d’aquest organisme, i també comptarà amb un espai de dedicat a exposicions per a l’impuls i difusió del coneixement i divulgació de la memòria democràtica, així com amb un centre de documentació per a la realització de jornades i altres trobades de tipus científic i divulgatiu.

Pérez Garijo ha explicat que la Conselleria participa en el programa PIREP finançat amb fons europeus “per a rehabilitar i millorar l’eficiència energètica de l’antic edifici de sanitat exterior d’Alacant per a albergar la futura seu”.

Quant a les àrees de responsabilitat social i foment de l’autogovern, compten amb una dotació de 1,8 milions d’euros i un increment del 6,7% en 2023 per a l’impuls de la Xarxa Valenciana de Territoris Socialment Responsables, la col·laboració amb els tribunals consuetudinaris tradicionals o l’elaboració del Pla Valencià de Responsabilitat Social, entre altres accions.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: