Penyagolosa comença a definir el seu projecte de comunitat patrimonial, amb el suport del PEU-UJI, després de les jornades «Les persones i els patrimonis»

La celebració de la trobada ha sigut el punt de partida d’un projecte que té com a objectiu la creació d’una comunitat viva al voltant dels patrimonis de Penyagolosa i se centra en les relacions del patrimoni com a recurs per al desenvolupament de vincles i interaccions entre les persones que fan possible el manteniment i socialització d’aquests patrimonis. El projecte té una perspectiva territorial clara i sorgeix després de les converses i de l’anàlisi dels diferents models d’organització comunitària que s’han exposat a Vistabella i que estan basats en la participació. La iniciativa comptarà amb el suport del Programa d’Extensió Universitària (PEU-UJI) i en ell tindrà un paper fonamental el Centre d’Estudis del Penyagolosa.

Les jornades han servit als col·lectius i ciutadans de Penyagolosa per a conèixer quatre models diferents d’organització ciutadana al voltant de la cultura i el patrimoni. Un ha sigut el que ha presentat Ángel Astorqui, arqueòleg i gestor cultural de La Ortiga Colectiva, de Cantabria que ha explicat la forma de treballar del col·lectiu i que ha assegurat que «hi ha moltes maneres de veure el territori i el mapa no és el territori», al mateix temps que ha assenyalat qu.e «ens agrada molt treballar amb les persones i analitzar el territori amb elles ja que identifiquen millor les seues problemàtiques, les seues realitats i elles són les que aporten les solucions, i açò és comú a tots els territoris».

D’altra banda, Marcos García, gestor cultural i especialista en laboratoris ciutadans i participació comunitària, ha aprofundit en el tema dels laboratoris ciutadans i ha explicat que «la manera d’organitzar-se és essencial per tal de dissenyar el projecte que es vol portar a terme, i al mateix temps s’ha d’establir el grau i nivell de participació i col·laboració i les distribucions de tasques i responsabilitats». García ha assenyalat que s’ha de tindre en compte que «parlem de treball comunitari i en ells són claus els conceptes com solidaritat, generositat o confiança per tal d’establir llaços, aliances i xarxes». El gestor cultural ha considerat molt positiu el fet «d’integrar persones de diferents edats al projecte per aconseguir eixa cooperació intergenacional».

Per la seua banda, Alicia Sellés, diplomada en documentació i biblioteconomia, ha parlat sobre les biblioteques comunitàries. L’experta ha explicat que «les biblioteques han evolucionat com a espais culturals fonamentals per als nostres pobles i ciutats», i en eixe punt ha assenyalat que de projectar noves biblioteques poden «eixir nous models comunitaris que treballen directament amb les persones i les seues col·leccions bibliogràfiques particulars amb l’objectiu de definir un fons compartit de llibres i un projecte cultural de caràcter integral».

Per últim, Óscar Navajas, assessor de La Ponte Ecomuseu, ha parlat del projecte asturià i ha incidit en què aquesta iniciativa «és un lloc en el qual es parla de persones i de les seues necessitats, i està present la idea de participació». En aquest sentit, ha assenyalat que «les parets del museu són el mateix territori i les històries de les persones i les peces exposades són els patrimonis». En este sentit, l’expert ha explicat que «aquest punt de partida planteja una veritable innovació social patrimonial respecte al paper i legitimitat de la ciutadania per organitzar-se i plantejar accions en el seu territori».

Una vegada exposades les diferents experiències comunitàries, els col·lectius i la ciutadania de Penyagolosa ha iniciat unes taules de treball amb l’objectiu de trobar un projecte al voltant del seu patrimoni. En aquest sentit, la iniciativa parteix de la definició de comunitat patrimonial de la Convenció de Faro del Consell d’Europa. D’acord amb aquesta, les comunitats patrimonials «les composen persones que valoren aspectes específics d’un patrimoni cultural que desitgen conservar i transmetre a futures generacions, en el marc de l’actuació dels poders públics», segons diu l’article 2 del Consell d’Europa.

Les jornades s’emmarquen en el Pla de Formació «Cultura per a la recuperació» de la Generalitat Valenciana en col·laboració amb la Universitat Jaume I de Castelló i han estat organitzades pel PEU-UJI en col·laboració amb la Mancomunitat de Penyagolosa, els ajuntaments de Vistabella del Maestrat, Xodos, Benafigos i Atzeneta del Maestrat i el Centre d’Estudis de Penyagolosa.

Informació i Foto: UJI

noticiesdigitals

One thought on “Penyagolosa comença a definir el seu projecte de comunitat patrimonial, amb el suport del PEU-UJI, després de les jornades «Les persones i els patrimonis»

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

A %d bloguers els agrada això: