Patim ha presentat la seua memòria de 2020

Patim ha presentat aquest divendres la memòria de 2020, en què destaca que el consum de cocaïna és el motiu principal pel qual es demana assistència, a què li segueixen les addiccions no tòxiques, l’alcohol i el cànnabis.

En total, van ser ateses 1.256 persones, de les quals 332 corresponen a l’àmbit assistencial, 206 a assessorament, 465 a prevenció i 253 a integració laboral.

Els resultats recollits en la Memòria 2020 confirmen que s’estan trencant algunes barreres en l’accés de les dones a l’tractament, ja que una de cada quatre persones ateses és dona (26%), fet que suposa un increment de l’4,81% respecte a l’ registre de l’any anterior.

No obstant això, s’aprecien dos canvis “significatius” en tant a l’edat. D’una banda, a l’analitzar amb detall l’edat d’inici a el consum, se situa abans dels 18 anys en tots els recursos -comunitat terapèutica, habitatges de suport a l’tractament i habitatges de suport a la inserció- però les dones que acudeixen a centre de dia reconeixen que els seus primers passos en el consum van ser amb una edat més avançada, al voltant dels 25 anys.

En segon lloc, l’edat mitjana de les pacients segueix avançant en els Habitatges de Suport a la Inserció Social (ANEU) -fins als 50 anys- i el centre de dia -per sobre dels 42 anys-. En el cas dels homes es manté estable, al voltant dels 38 anys.

“Des de fa algun temps hem posat en marxa recursos dirigits a dones perquè considerem que tenen unes necessitats específiques que no s’atenien de forma tradicional per la masculinització sobrevinguda dels programes i serveis en addiccions, a l’comptar amb una població majoritàriament masculina”, segons ha explicat la coordinadora de Programes, Inma Galmés.
PERFIL

A l’revisar el perfil de les persones ateses durant l’etapa Covid, es constata que la cocaïna -bé com a substància única o associada a altres substàncies com alcohol, heroïna o fins i tot el joc- representa un terç dels casos. Les addiccions no tòxiques mantenen el seu protagonisme com en anys previs (26%), amenaçant amb incrementar el seu impacte a curt termini.

“Aquest any ha existit un equilibri entre les persones ateses per joc en línia, principalment per apostes esportives, i les que juguen de forma presencial, en la majoria dels casos a màquines escurabutxaques”, segons ha detallat juliol Abad, psicòleg de centre de dia de Patim. “Les limitacions imposades sobre la publicitat en el joc i la nova legislació, tant autonòmica com estatal, han tenint un efecte preventiu notable”, ha afegit.

D’altra banda, segons la memòria de Patim, reapareixen les persones que acudeixen a tractament per consum d’heroïna, tant com a substància única que genera la seva addicció com associada a la cocaïna. “Fa tres anys la seva presència en un recurs ambulatori era gairebé testimonial -ha remarcat Ariel de Lucas, responsable de centre de dia de Patim a Castelló- però aquest any suposen un 8% de l’total d’atencions”. L’alcohol (13%) i el cànnabis (11%) completen aquest retrat de Patim sobre el consum en temps de Covid.

Patim ha atès 1.256 persones i 155 famílies a través de 28 programes diferents durant l’any passat. Un 40% d’aquests programes no han rebut cap tipus de finançament per al seu desenvolupament, aconseguint una població de 485 persones, el que suposa un 38,61% de l’total d’atencions.

“Empesos per la pandèmia, a l’ésser un servei essencial, hem hagut de fer un pas endavant molt important en el tractament en línia, que en molts casos ha suposat una nova eina que ha vingut per quedar-se”, ha subratllat Galmés.

Finalment, ha indicat que Patim va obtenir el 2020 un total de 608.866,22 euros d’ingressos, fet que suposa un augment de l’2,13% respecte a l’any anterior.

El delegat de Govern per al Pla Nacional sobre drogues, Joan Villalbí, que ha participat de forma ‘online’ en aquest acte, ha destacat la “voluntat d’excel·lència en la gestió extraordinària de Patim”.

Per la seva banda, la subdelegada de Govern a Castelló, Soledad Ten, ha assenyalat a Patim com “un grup de referència no només en l’àmbit de la Comunitat Valenciana, sinó també estatal, un exemple a seguir en justícia social, capaç d’arribar on moltes vegades l’administració no arriba i les dades permeten descobrir camins a seguir per prendre decisions importants a nivell polític “.

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: