Onze municipis de València competiran per la ‘Bandera verda’ de la sostenibilitat hostalera d’Ecovidrio

La Diputació de València i Ecovidrio, l’entitat sense ànim de lucre encarregada de la gestió del reciclatge dels residus d’envasos de vidre a España, han posat en marxa hui la tercera edició del Moviment Banderes verdes.

La iniciativa s’ha presentat este matí a Cullera, en un acte que ha comptat amb la participació del diputat de Turisme de la Diputació de València i alcalde de Cullera, Jordi Mayor, i del gerent de zona d’Ecovidrio, Roberto Fuentes.

Jordi Mayor ha agraït a Ecovidrio la col·laboració amb la Diputació en esta campanya “perquè tots puguem tindre un millor planeta a partir d’un xicotet gest, com és depositar un envàs de vidre al contenidor verd”.

“El mal al medi ambient podem reduir-lo amb esta mena de polítiques que aglutinen tots els sectors necessaris, com en este cas les administracions, el sector econòmic i el turístic, i tambéa la ciutadania, la qual és part de la solució, no el problema”.

Per això, “hui la província de València se suma al repte del reciclatge i es compromet novament amb la sostenibilitat del turisme i la seua contribució a l’economia circular en el seu territori”, ha manifestat el diputat.

Moviment Banderes verdes

El moviment Banderes verdes té com a objectiu guardonar l’esforç dels més de 1.016 establiments hostalers de la província de València i l’activisme d’onze dels seus municipis adherits a la campanya per la sostenibilitat durant l’estiu, especialment pel que fa a la gestió correcta dels seus residus.

Les localitats participants de la província són Alboraia, Cullera, Gandia, Miramar, Oliva, la Pobla de Farnals, Puçol, Sagunt, Sueca, València i Xeraco, que tractaran d’arrabassar les Banderes verdes a Calp i al Campello, guardonades en l’última edició de Banderes verdes a la Comunitat Valenciana.

La campanya contempla accions per a donar resposta al notable increment de la generació de residus d’envasos de vidre en zones costaneres ocasionat pel turisme estival. A l’estiu es consumixen un terç dels envasos de vidre que es posen en circulació, i un 50% d’ells es genera directament al sector hostaler, per la qual cosa la seua implicació és clau per a generar una transició real cap a un model més circular i descarbonitzat.

La competició per la Bandera verda: sistema de puntuació

La competició per les banderes verdes d’Ecovidrio compta amb un sistema de puntuació que valora aspectes com l’augment del volum en la recollida selectiva d’envasos de vidre del municipi, el percentatge d’hostaleria local participant i la seua col·laboració per a aconseguir els objectius, i el compromís adquirit pels consistoris locals per a fomentar la campanya entre l’hostaleria i donar-li difusió davant ciutadania i visitants.

Amb la finalitat de facilitar a tots els hostalers la seua labor, Ecovidrio reforçarà el nombre contenidors i entregarà mitjans de manera gratuïta per al transport dels residus. Amb un equip sobre el terreny format per quasi 100 persones, l’entitat recorrerà un a un els establiments per a oferir formació ambiental i fomentar mesures d’economia circular entre els participants. A més, realitzarà un control dels volums d’ompliment per a reforçar les rutes de recollida si és necessari.

‘I Baròmetre sobre la sostenibilitat hostalera’a les nostres costes

Ecovidrio ha posat en marxa el primer estudi de camp per a conéixer el nivell d’implantació de les mesures de sostenibilitat que apliquen els bars i restaurants costaners en tota la Comunitat Valenciana.

Les enquestes les realitzaran educadors ambientals de manera presencial durant el mes de juliol, i aconseguiran un univers de 1.016 establiments entre bars, quiosquets i restaurants de València.

Alguns dels àmbits que s’analitzaran seran la gestió eficient dels residus, l’eficiència energètica o el consum responsable. En un context d’emergència climàtica, serà possible comptar amb una fotografia del sector en este àmbit i compartir casos d’èxit i bones pràctiques escalables.

En finalitzar la temporada, Ecovidrio premiarà els dos establiments de la Comunitat Valenciana més madurs en la gestió ambiental de la seua activitat.

El reciclatge d’envasos de vidre a València

Segons les últimes dades disponibles corresponents a 2021, els ciutadans de la província de València van reciclar un total de 38.105.320 quilograms d’envasos de vidre. Això suposa que cada ciutadà va reciclar una mitjana de 14,7 quilograms.

Respecte la taxa de contenidors, València se situa amb una mitjana de 217 habitants per contenidor, comptant en l’actualitat amb un total d’11.885 iglús per als residus d’envasos de vidre instal·lats al municipi.

Banderes verdes: es consolida el moviment a favor de la sostenibilitat en les nostres costes

Banderes verdeses consolida com una de les iniciatives clau de l’aliança d’Ecovidrio amb l’hostaleria. De fet, a nivell nacional, esta campanya es desenvolupa en 144 municipis costaners, de cinc comunitats autònomes diferents, i compta amb la participació de quasi 15.000 establiments. En total, al tancament de cada edició, s’entregaran huit Banderes verdes en tot l’Estat.

Almeria, Mojácar, Castelldefels, Torroella de Montgrí – l’Estartit, El Campello, Calp, Cartagena i Sant Antoni de Portmany van ser els huit reconeguts pel seu activisme en favor de l’economia circular i la recuperació verda l’any passat i competiran per revalidar el reconeixement.

Gràcies al moviment Banderes verdes, en 2021 es van recollir 31.045 tones d’envasos de vidre en les 127 localitats costaneres participants, el posterior reciclatge de les quals va aconseguir evitar l’emissió de 17.700 tones de CO₂: l’equivalent a retirar 8.000 cotxes de la circulació durant un any.

Informació i Foto: Diputació de Valencia

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: