Oltra: “La Llei Valenciana d’Accessibilitat Universal farà de la Comunitat Valenciana un territori plenament inclusiu”

La vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha destacat la futura Llei Valenciana d’Accessibilitat Universal i Inclusiva “com una de les grans iniciatives legislatives i un repte social que farà de la Comunitat Valenciana un territori plenament inclusiu”.

Així ho ha assenyalat durant la inauguració de les jornades de treball per al desenvolupament de la futura llei, que han comptat amb l’assistència de professionals, entitats més representatives de el sector, sindicats i universitats, i on ha estat acompanyada pel secretari autonòmic d’Igualtat i Diversitat, Alberto Ibáñez, i per la directora de Diversitat Funcional i Salut Mental, Elena Albert.

La vicepresidenta ha subratllat que la llei que prepara el seu departament “promocionarà i garantirà” els drets de la ciutadania per accedir “en condicions d’igualtat” als béns, serveis i coneixements d’ús públic.

Per a Oltra, el desenvolupament d’aquesta llei transversal es “complementarà” amb la conscienciació social, la formació de les i els professionals i la coordinació entre les administracions.

En la seva intervenció, la vicepresidenta ha assenyalat que augmentar el nivell d’accessibilitat física, sensorial o cognitiva dels espais, productes i serveis “no es deriva d’una sola causa principal, sinó que respon a raons ètiques, legals, demogràfiques i d’economia” , i ha destacat especialment aquesta última “per la rendibilitat, riquesa i ocupació” que genera, i perquè constitueix un motor de “innovació i recerca”.

Compromís de l’Botànic

La titular d’Igualtat i Polítiques Inclusives ha recordat que aquesta llei és “un compromís de l’Botànic” per garantir l’accessibilitat universal d’acord amb la convenció de l’ONU i els drets de les persones en el seu accés a tots els espais públics i privats, entorns naturals, sistemes de transport, mitjans de comunicació i serveis d’atenció a la ciutadania.

Oltra ha insistit, en la importància d’acompanyar aquesta iniciativa legislativa “amb l’eliminació de les barreres mentals, prejudicis, estereotips i ideologies que ens divideixen i confronten” i que al seu judici “són les més difícils d’esborrar”.

Així mateix, ha mostrat la seva satisfacció perquè la tramitació administrativa de la llei “comptarà amb un procés participatiu d’entitats, col·lectius i organitzacions amb una llarga trajectòria en defensa dels drets de les persones amb diversitat funcional i de les persones més vulnerables i que millor coneixen els problemes d’accessibilitat “.

En aquest sentit ha indicat que aquest assessorament és fonamental per eliminar obstacles, obrir un camí sense traves i aconseguir “una administració pública i una societat valenciana plenament accessible per a totes i tots”, i ha reiterat el compromís de l’tot l’equip de la Conselleria ” a treballar sense descans per aconseguir l’aprovació de la millor llei que donarà resposta a les necessitats i reivindicacions de totes les persones “.

Grups de treball

El treball per a l’elaboració de la llei partirà de set grups que s’agruparan al voltant dels set eixos que ha de desenvolupar la llei: Serveis o accés inclusiu a l’Estat de Benestar; habitatge i mobilitat; espais públics; oci, cultura i esports; administració pública i justícia; mitjans de comunicació i telecomunicacions i béns de consum.

Al costat dels grups de treball, a la pàgina web de la Conselleria s’habilitarà un enllaç on es podrà accedir a la consulta popular en la qual la ciutadania, les entitats, federacions i sindicats, entre d’altres, podran fer les seves aportacions dins d’aquests set eixos entorn als quals girarà la futura llei.

Aquestes aportacions, juntament amb les que es recolliran i es discutiran en els diferents grups de treball, estaran coordinades i supervisades per la Direcció General de Diversitat Funcional i Salut Mental, com direcció competent en la matèria.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: