Oltra: “El nou reglament de justícia gratuïta fa una mica més fàcil l’accés universal de les persones més vulnerables a aquest dret”

La vicepresidenta i portaveu del Consell, Mónica Oltra, ha informat que el Ple ha aprovat el Reglament d’Assistència Jurídica Gratuïta, amb l’objectiu de “millorar la prestació del servei d’aquest tipus de justícia, aconseguir més eficàcia i eficiència en la seva gestió i fer una mica més fàcil l’accés universal a la justícia de les persones més vulnerables”.

Oltra ha explicat que el reglament “impulsa i reforça els mecanismes de protecció per a col·lectius en una situació especialment vulnerable, com són les víctimes de violència de gènere, persones menors d’edat, amb diversitat funcional o persones migrants”.

Així mateix, s'”incorpora les reformes legislatives introduïdes, per exemple, a la Llei de drets i garanties de la infància i l’adolescència, que preveu que la Generalitat adoptarà les actuacions necessàries perquè els nens, nenes i adolescents que hagin estat víctima de delictes violents, violència de gènere o tràfic d’éssers humans puguin fer efectius els drets derivats de la seva condició de víctimes del delicte, entre els quals hi ha la justícia gratuïta”.

En aquest sentit, ha destacat la creació d’“assistències o guàrdies especialitzades per a nens, nenes i adolescents víctimes de violència, que comptaran amb advocats amb coneixements específics”.

D’altra banda, es potencia la cobertura del dret d’accés a la justícia i “es millora l’atenció especialitzada a les persones més necessitades de suport públic quan es vegin obligades a defensar els seus drets i interessos”, ha assenyalat Oltra.

Així mateix, s’estableix un procediment “més àgil i eficaç per al reconeixement del dret a la justícia gratuïta, amb noves mesures per simplificar la gestió i la tramitació de les sol·licituds i la resolució dels expedients de reconeixement del dret” i s'”adapta la norma” amb un llenguatge inclusiu i no sexista”.

“Finalment, -ha afegit- es dóna resposta a les demandes dels consells i col·legis professionals d’advocats i procuradors” que rebran una compensació econòmica adequada per la seva feina.

En concret, l’increment mitjà dels mòduls compensatoris de l’Advocacia és d’un 10,6% i un 7% per a la Procura, cosa que situa la Comunitat Valenciana com una de les comunitats que retribueix millor els seus professionals jurídics.

Novetats

Tal com ha ressaltat la vicepresidenta, una de les novetats principals és la creació de nous torns d’ofici especialitzats per a persones menors d’edat víctimes de violència, de manera que els advocats que prestin assistència jurídica a aquestes persones menors tinguin coneixements específics sobre la matèria.

Aquest nou torn especialitzat se suma als de víctimes de violència de gènere, persones amb discapacitat i migrants, la creació dels quals ja estava contemplada amb anterioritat a l’aprovació del nou Decret.

Al nou reglament es preveu oferir a les víctimes de violència de gènere informació i orientació prèvia sobre els drets i serveis que li corresponen, així com la possibilitat de fer-se acompanyar per un procurador o procuradora que designi en tots els seus tràmits, inclosa la representació inicial i prèvia als processos judicials.

D’altra banda, es contempla la creació d’un Servei d’Orientació Jurídica (SOJ) a tots els partits judicials, que tindrà caràcter gratuït i que se sumarà als ja existents a València, Sueca, Alacant, Elx, Alcoi, Castelló de la Plana , Alzira i Oriola.

A més, es preveu la creació d’un servei d’orientació jurídica especialitzada per als casos de migrants que romanen als centres d’internament d’estrangers (CIE) dependents del Ministeri de l’Interior.

Finalment, al document s’introdueixen una sèrie de millores per a les notificacions de les resolucions de les comissions d’assistència jurídica gratuïta que es destinen a les persones amb diversitat funcional i s’opta per simplificar la gestió i tramitació de les sol·licituds i resolucions dels expedients que reconeixen el dret a la justícia gratuïta.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: