Oltra: “El Botànic vol reconèixer a qui s’està deixant la pell en la lluita contra la COVID i ajudar a qui la pandèmia ha deixat sense recursos”

La vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha manifestat que una de “les prioritats de Consell de l’Botànic en la lluita contra la COVID-19 és reconèixer el lliurament i el treball que estan lluitant contra el virus”, però sense perdre de vista l’obligació d’ajudar a aquells que la pandèmia ha deixat sense recursos.

La vicepresidenta ha ofert una roda de premsa en què ha desglossat totes les accions desenvolupades pel seu departament des que es va declarar la pandèmia i les que té previstes adoptar pròximament per seguir treballant contra la COVID amb els mecanismes necessaris per afrontar les conseqüències socials i assistencials de la mateixa.

Oltra ha destacat la importància que en aquest procés té el nou model social valencià, que es va començar a construir durant la passada legislatura, i que ha permès a la Comunitat Valenciana afrontar en millors condicions les circumstàncies derivades d’una pandèmia que ha paralitzat el país i que està derivant en situacions de major vulnerabilitat.

En aquest sentit, ha recordat que la Comunitat Valenciana, juntament amb les Canàries i Astúries, va ser l’única autonomia que va aconseguir continuar incrementant les persones beneficiàries en sistema d’atenció a la dependència fins a les 99.429 actuals, i ha afegit que també es va incrementar en 10.000 persones els i les destinatàries de la renda valenciana d’inclusió.

Aquest augment de persones beneficiàries ha anat acompanyat d’un increment en el pressupost que en el cas de el sistema de dependència ja ha crescut 38 milions d’euros, i que per a la renda ha augmentat en 72,3 milions d’euros.

La vicepresidenta ha anunciat que el Consell de l’Botànic seguirà invertint en aquestes partides que van dirigides a les persones més vulnerables, i ha assenyalat que amb això objectiu es van a injectar 41 milions d’euros més per al sistema de dependència i altres 47 milions d’euros per a la renda valenciana d’inclusió.

Reconeixement als i les professionals

Oltra ha assenyalat que el treball pels més vulnerables s’està fent de forma paral·lela a el suport a aquells sectors que han patit de forma més crua la força de la pandèmia, i que estan en primera línia en la lluita contra la COVID, com és el cas de el sector residencial, a què el Consell va concedir ajudes per valor de prop de 11 milions d’euros.

Aquests fons, tant per a residències de gent gran com de diversitat funcional i exclusió social, aniran destinats en un 50% a sufragar la despesa que s’ha tingut en el reforç de personal i també a el pagament de gratificacions als i les professionals que “es han deixat la pell lluitant contra el virus “.

Aquestes gratificacions s’afegiran a les que s’aplicaran a tot el personal sociosanitari dels centres públics, i que en el cas de la Conselleria d’Igualtat també es faran extensibles a tots els i les professionals de l’Institut Valencià d’Atenció Social i Sanitària, dependent de aquest departament i que treballen amb el col·lectiu de persones amb diversitat funcional.

En aquesta línia, la vicepresidenta també ha manifestat la voluntat de la seua Conselleria que els Pressupostos de la Generalitat per al 2020 recullin una equiparació salarial per al personal sociosanitari dels centres públics per igualar-los amb professionals de Sanitat, i que beneficiarà 56 metges, metgesses i 184 infermeres i reduirà el problema per trobar personal per treballar en els centres sociosanitaris.

D’altra banda, el decret d’ajudes a el sector també anirà encaminat a premiar aquelles adquisicions que s’han fet de material que faciliti “l’alleujament i suport a les persones residents, ja que els pot facilitar suportar l’aïllament, mantenir la seva autonomia i facilitar la seva comunicació i contacte amb els seus familiars “.

Segona onada de la COVID-19

La vicepresidenta també ha anunciat que es va a reforçar la gestió amb la posada en marxa d’un pla de xoc que inclourà la contractació de 29 professionals que agilitzaran aquelles qüestions de gestió relacionades amb la COVID-19, i ha afegit que també es va a procedir a crear 12 nous llocs en el servei d’inspecció de la Conselleria per complir la ràtio establerta per la Llei de serveis socials Inclusius.

Pel que fa a el futur, s’ha referit a dos aspectes “fonamentals” per als que es va a sol·licitar la implicació de la Unió Europea. D’una banda, el Pla d’Infraestructures amb un pressupost de més de 500 milions d’euros i que aplicarà els nous models residencials basats en la proximitat i en el foment de l’equitat territorial i, de l’altra, la creació d’una història social única, equivalent a la targeta SIP de Sanitat, “com un projecte pioner” a Espanya que tindrà un pressupost de 10 milions d’euros.

El nou model social valencià

La vicepresidenta ha destacat que la pandèmia ha evidenciat les “debilitats” de el sistema sanitari i de el sistema de serveis socials “ocasionades per les contínues retallades aplicades per l’antic govern i que van convertir els serveis socials en un sistema de beneficència”.

Aquesta situació que s’ha patit a tot Espanya, ha afegit, a la Comunitat Valenciana ha tingut una “incidència menor gràcies als cincs anys de govern de l’Botànic i l’aplicació de mesures que han permès la recuperació de drets sanitaris i la construcció de drets i d’una estructura social “que és la base de el nou model social valencià.

En aquest sentit, la vicepresidenta ha assenyalat la Llei de Serveis Socials Inclusius de el Consell, que “dota d’estructura normativa a el sistema”, i el reforç de les plantilles dels serveis socials municipals que, amb prop de 2.000 professionals, ofereix una estructura de atenció “sòlida i estable” a la ciutadania i especialment als col·lectius de persones més vulnerables.

Atenció i ajudes

La vicepresidenta s’ha referit també a les diferents mesures implantades i als canvis normatius i de gestió que han permès “fer front a la pandèmia en unes condicions millors i evitar un major patiment a les ciutadanes i ciutadans de la Comunitat Valenciana”.

Oltra també ha recordat els 6 centres d’atenció temporal d’emergència (CATE) amb 200 places i 3’5 milions de pressupost, i altres mesures com la pròrroga dels carnets de famílies nombroses i monoparentals i dels certificats de discapacitat.

L’objectiu ha estat crear una “estructura normativa específica” per a cada recurs, garantir el benestar i la seguretat de les persones i guiar els centres “davant d’una situació nova per a tots”.

Així, s’ha constituït “una xarxa pròpia de distribució de material” amb més de 105.488 ampolles d’hidrogel, 124.600 guants o prop de 3 milions de màscares que s’han posat a disposició dels centres i recursos dependents de la Conselleria.

La vicepresidenta ha destacat també el suport a al sector “amb el pagament de més de 76 milions d’euros a centre concertats”, incloses les places no ocupades, o els decrets de concessió directa de subvencions per valor de més de 9 milions d’euros a les entitats de diversitat funcional, majors, poble gitano, igualtat en la diversitat o joventut.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: