Oltra: “Disseny significa avançar en una eina de transformació social capaç de canviar els nostres entorns urbans i les nostres pròpies vides”

La vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha destacat que avançar en el disseny significa “avançar en una eina estratègica d’innovació, de sostenibilitat mediambiental i de millora de la qualitat de vida de les persones, en una eina de transformació social capaç de canviar els nostres entorns urbans i les nostres pròpies vides “.

Per això, ha ressaltat la contribució dels dissenyadors i dissenyadores de prestigi “a la transformació de la societat valenciana, a fer de la nostra una terra més oberta, inclusiva i acollidora amb projectes pensats per atendre i donar veu a les persones més vulnerables, aquelles que més ho necessiten i que massa vegada també quedaven exclosos i excloses dels grans esdeveniments “.

En aquest sentit, ha esmentat alguns projectes desenvolupats a la Comunitat Valenciana, com ‘El per venir’, que uneix l’experiència de professionals de el disseny i art-terapeutes per millorar la vida de les persones en risc d’exclusió social i ajudar a la seva integració ; o ‘Impreses’, una revista on les dones recloses al centre penitenciari de Picassent tenen la possibilitat de fer arribar els seus relats a el món.

Oltra ha participat en la presentació de el programa i línies mestres de ‘València Capital Mundial de l’Disseny 2022’, en un acte en què també han estat presents els consellers d’Economia Sostenible, sectors productius, Comerç i Treball, Rafa Climent; i d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, Carolina Pascual; a més de l’alcalde de València, Joan Ribó, el director general de ‘València Capital Mundial de l’Disseny 2022’, Xavi Calvo i la seva presidenta, Marisa Gallén.

En la seva intervenció, ha ressaltat que el programa d’activitats presentat avui “impulsa la transformació i la justícia social, la protecció del territori i la conservació de l’entorn, l’atracció d’innovació i talent i de noves inversions, la captació de turisme d’alt nivell i, alhora, posa unes bases sòlides per a la celebració de ‘València Capital Mundial de l’Disseny’ el 2022 “.

Trencar el sostre de vidre

Durant el seu discurs ha fet especial menció a la necessitat de “trencar el sostre de vidre” en l’àmbit del disseny, “perquè és imprescindible una mirada femenina, la de les dones dissenyadores”.

Com a mostra d’aquesta invisibilització, ha apuntat que el 63% de les persones que formen la indústria de el disseny són dones, però no obstant això, només un 29% lideren la indústria. Així mateix, ha recordat que des de l’any 1987 -any de creació dels Premis Nacionals de Disseny-, només dues dones han rebut aquest guardó, una d’elles Marisa Gallén.

Per això, ha felicitat a l’organització de ‘València Capital Mundial de l’Disseny 2022’ per la posada en marxa de la iniciativa ‘Dissenyar en femení’ de la mà de la dissenyadora gràfica Sara Antolín, autora de ‘This was made by a woman’ , l’objectiu és “abordar aquesta situació de discriminació de les dissenyadores, rescatar referents femenins com Susan Kare, Margaret Calvert o Betty Willis i ajudar a crear de nous”.

Internacionalització de el disseny valencià

Per la seva banda, el conseller d’Economia Sostenible, sectors productius, Comerç i Treball ha destacat la importància de donar suport a la internacionalització de les empreses de disseny de la Comunitat “a través d’actuacions que permetin als nostres creadors arribar a acords de cooperació i acords comercials a l’exterior i d’impulsar la difusió internacional de la capitalitat “.

“Aquest és l’objectiu de l’acord de col·laboració signat amb el Ivace, amb un import que va ascendir a mig milió d’euros l’any passat i que ascendeix en aquest any tan important per a la difusió de les activitats a 750.000 euros”, ha explicat.

Un exemple d’aquestes actuacions és la participació d’aquí a pocs dies a la Berlin Design Week, la primera de les 8 ‘design weeks’ en què estarà representada la Capitalitat i que serà la marca paraigua d’una iniciativa en què participaran 12 empreses valencianes.

Disseny com a valor estratègic

La consellera d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital ha afirmat que “el disseny és una de les clares avantatges competitius de la Comunitat Valenciana, que se situa entre les regions innovadores moderades en el context europeu”.

Per això, ha ressaltat que la Generalitat “defensa el disseny com a valor estratègic i fortalesa del nostre territori, ja que és un sector productor amb una important contribució a les magnituds econòmiques de les empreses que fan un ús professional de el disseny”.

A més, també ha cridat l’atenció sobre “la trajectòria ascendent de l’oferta formativa, i de l’interès entre els estudiants, amb més d’un 5 per cent dels alumnes d’estudis superiors matriculats en títols vinculats a el disseny”.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: