Oltra destaca que l’Estratègia de el Poble Gitano té executades la meitat de les seves accions en l’equador del seu desenvolupament

La vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha destacat que el 45,5% de les actuacions incloses en Estratègia Valenciana per a la Igualtat i la Inclusió de el Poble Gitano 2018-2023 “han estat executades o aconseguides, amb un avanç molt important en els dos últims anys “, tot i les circumstàncies de la pandèmia de la COVID-19 que han impedit el 2020 algunes de les seves execucions.

Oltra ha presidit la comissió mixta per al desenvolupament de l’Estratègia Valenciana per a la Igualtat i la Inclusió de el Poble Gitano, en què s’ha fet una valoració de la implementació i el grau de compliment de les 226 accions que contempla en les seves sis línies de estratègies. A la reunió també hi ha assistit el director general d’Igualtat en la Diversitat, José De Lamo.

La vicepresidenta ha assenyalat que al “equador” de l’Estratègia, el balanç global del seu desenvolupament confirma l’execució de 103 actuacions, quedant pendents per realitzar 123, i ha assegurat que de cara a 2022 es preveu “una millora important, impulsada també per la constitució de Consell Valencià del Poble Gitano que millorarà els grups de treball i les dinàmiques de coordinació i col·laboració “.

Així mateix, ha posat èmfasi que, tot i les circumstàncies de la pandèmia, “hem aconseguit avançar en l’Estratègia a el mateix temps que s’ha donat resposta a una crisi que està colpejant especialment a la població gitana”.

En aquest sentit, la vicepresidenta ha assegurat que s’ha continuat amb l’atenció a les vulnerabilitats de el poble gitano, amb una “interlocució contínua amb totes les entitats i associacions de el sector”, a més de l’aprovació d’ajudes “per un import de 450.000 euros “per al desenvolupament de programes d’intervenció comunitària, o el lliurament de 274 tablets als i les estudiants de el programa Kumpania, a més de les facilitades per la Conselleria d’Educació.

Grau de compliment

L’Estratègia Valenciana per a la Igualtat i la Inclusió de el Poble Gitano 2018-2023, ha explicat la consellera, compta amb sis eixos que contenen diverses accions per lluitar contra el antigitanisme o gitanofobia, com la promoció de la llengua, història i cultura gitana, la sensibilització sobre la realitat de la població gitana, el suport a les víctimes de discriminació i d’impuls de polítiques municipals de suport a el poble gitano.

Es tracta, segons ha ressaltat, d’un document “àmpliament participat”, elaborat “entre tots i totes” i des d’un enfocament transversal de gènere, d’igualtat en la diversitat, des del punt de vista educatiu, de la salut, laboral, ocupacional , econòmic, cultural i juvenil.

Pel que fa a el grau de compliment, a hores d’ara en la línia estratègica d’Educació i Cultura s’ha avançat de manera notòria amb l’execució de prop de l’50% de les actuacions, destacant la presentació d’unitats didàctiques d’història i cultura de el poble gitano, el desenvolupament de el nou model d’educació inclusiva, l’increment d’unitats d’infantil de dos anys i l’inici d’estudis per implementar polítiques encaminades a evitar la segregació.

Una altra de les línies que la vicepresidenta ha destacat ha estat la d’Ocupació i Comerç, on s’ha arribat a l’52,78% d’actuacions executades, especialment la implantació de programes com ‘Te Formem’ o el foment de l’economia social cooperativa.

L’àrea de la Salut s’ha mantingut en les xifres, amb un 44,44% d’actuacions en execució i aconseguides, tot i que sí s’ha avançat en algunes actuacions ja iniciades, com la formació d’agents de salut, “entre les que destaquen especialment dones gitanes “ha indicat Oltra.

A la resta de línies, la vicepresidenta ha assenyalat que durant 2020 s’ha continuat avançat, tot i que “lleugerament” a causa de la pandèmia, però està prevista la implantació de les actuacions pendents en els propers mesos.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: