Oltra destaca l’assistent personal com la millor aposta per “fomentar la independència i autonomia a les persones amb diversitat funcional”

La vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha destacat “l’aposta de Consell de l’Botànic per la promoció de l’autonomia personal entre les persones amb diversitat funcional” i en aquest sentit ha ressaltat la figura d’l’assistent personal com el recurs que ofereix “una atenció personalitzada, més autonomia i independència a aquestes persones”.

Coincidint amb la celebració del Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat, la vicepresidenta ha presentat el vídeo informatiu ‘No hi ha límits’, per donar a conèixer la figura de l’assistent personal com un recurs a què poden accedir les persones amb diversitat funcional i en situació de dependència.

Tal com ha explicat Oltra, es tracta d’un recurs àmpliament demandat per les entitats de el sector que la Conselleria ha volgut impulsar i donar a conèixer a través d’un vídeo explicatiu. L’objectiu, ha assenyalat, és que cada vegada “siguin més les persones en situació de dependència que es beneficiïn d’aquesta prestació que, sens dubte, contribueix a una major autonomia”.

Amb aquest plantejament s’ha pactat amb les principals entitats de el sector un “model únic” d’aquesta figura i així, la vicepresidenta ha agraït a l’Cermi, Vicoval i Codifiva la seva implicació en aquest projecte. Prèviament a la presentació de el vídeo, la vicepresidenta ha mantingut una reunió amb els representants d’aquestes entitats.

requisits

Aquesta figura és una prestació econòmica inclosa en el catàleg de serveis i prestacions de la Llei de Promoció de l’Autonomia Personal i Atenció a la Dependència que permet la contractació d’una o un assistent personal, durant un nombre d’hores, per facilitar a la persona beneficiària l’accés a l’educació o al la feina, o bé possibilita una major autonomia en l’exercici de les activitats bàsiques de la vida diària, la seva inclusió i participació en la comunitat.

El recurs d’assistent personal el poden sol·licitar les persones amb diversitat funcional que tinguin reconegut un grau de dependència i no superin els 64 anys, o majors de 65 que justifiquin un projecte de vida independent. Les persones beneficiàries hauran llibertat de contractació però hauran de comptar amb un informe social que determini l’adequació d’aquest recurs.

D’altra banda, els requisits per a ser assistent personal estableixen la majoria d’edat, estar empadronat a la Comunitat Valenciana, llevat cònjuge o persona amb relació anàloga a la conjugal ni tampoc persona acollidora ni parent fins al quart grau de la persona beneficiària.

Respecte a la formació requerida per a poder ser assistent personal, la vicepresidenta ha assenyalat que s’ha volgut apostar, amb el consens de el sector, “per un model d’atenció que tingui una mirada intermèdia entre la professionalitat i el vessant inclusiva d’aquest servei”.

En aquest sentit la formació requerida que s’ha establert és estar en possessió d’alguna de les següents titulacions: Tècnic d’Atenció a persones en situació de dependència, Tècnic superior en Integració Social, certificat de professionalitat d’atenció sociosanitària a persones dependents o Grau o diplomatura universitària en Teràpia Ocupacional.

Així mateix, s’haurà d’acreditar un curs de formació específica de al menys 50 hores impartit per la Conselleria d’Igualtat i per les entitats col·laboradores.

Funcions i compatibilitats

Entre les funcions de la persona assistent personal s’inclou l’atenció a les tasques personals o domèstiques de la persona dependent, no pot superar el 30% de l’servei.

Així mateix, inclou l’acompanyament i ajuda en la realització de gestions personals fora de la llar, suport en la planificació del dia i dia i tasques de comunicació.

Pel que fa a les compatibilitats, la persona en situació de dependència que tingui la figura de l’assistent personal podrà també ser beneficiària de el servei de teleassistència i dels serveis o prestacions de promoció de l’autonomia, excepte el dels habitatges tutelats.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: