Oltra destaca la “solidaritat” del poble valencià que ha ofert més de 3.400 places per acollir les persones refugiades d’Ucraïna

La vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha destacat la “solidaritat” del poble valencià que ha ofert 3.406 places per acollir les persones refugiades que fugen de la guerra a Ucraïna.

La vicepresidenta s’ha referit a les persones, institucions i entitats que, a través del web que la Generalitat ha habilitat per fer-ho i “en temps rècord”, han ofert la seva solidaritat amb la posada a disposició d’habitatges i acolliments. Una vegada més, ha destacat Oltra, la societat valenciana demostra que és un poble “obert, solidari i acollidor i un refugi per a les persones que fugen de la guerra”.

Oltra ha explicat que, per aquesta via, s’han realitzat 890 oferiments que posen a disposició de les persones refugiades 3.406 places, algunes a habitatges, concretament 2.189 places, o 932 a través d’acolliments familiars.

Així mateix, la vicepresidenta ha assenyalat que, en aquests moments, 332 persones refugiades es troben a albergs de la Generalitat, i ha assegurat que s’estan habilitant més places per continuar acollint les persones que continuen arribant “en gran nombre ia una velocitat molt ràpida “.

Per canalitzar les gestions i organitzar i coordinar el flux de persones refugiades, la vicepresidenta ha mantingut una reunió amb la delegada del Govern a la Comunitat Valenciana, Gloria Calero, i representants de la Guàrdia Civil, Policia Nacional i Creu Roja.

L’objectiu, ha indicat, és que des de totes les institucions i associacions “es tinguin clar els passos a seguir”, ja que l’arribada de les persones refugiades està sent a través de diferents vies i fa necessària una coordinació “ben organitzada” entre el Govern d’Espanya, que és el competent en l’atenció de les persones refugiades, les entitats i la Generalitat i els ajuntaments que actuen com a suport a la xarxa estatal.

Com ja es va informar la setmana passada després de la reunió amb la comissió Mixta d’Atenció i Acollida a Persones Refugiades i Desplaçades, des de la Generalitat s’estan habilitant més places en altres recursos, com els centres d’acolliment temporal que ja es van habilitar durant el confinament per a latenció de les persones sense llar.

Oltra ha explicat que es tracta de “primera acollida”, que és una competència del Govern d’Espanya, i on la Generalitat fa de suport i s’encarrega de les competències autonòmiques, com les relacionades amb educació, sanitat o serveis socials, a més d’informar assessorar i acompanyar en el procés de sol·licitud de l’estatus de persona refugiada, que també tramita l’Executiu central.

Xarxa de la Generalitat

Les persones que arriben als albergs són derivades des dels municipis, a través dels serveis socials datenció primària, als quals des dIgualtat ja sha enviat un protocol per coordinar lassistència a les persones refugiades, així com una instrucció específica relativa a l’actuació a infància i adolescència.

La vicepresidenta ha indicat que des de la Generalitat s´està intentant donar una atenció integral a les persones que estan arribant i així, a més de l´atenció en l´àmbit social, també se´ls està oferint l´atenció sanitària que puguin necessitar i s´està facilitant l´escolarització dels nens, nenes i adolescents que estan arribant.

Per això, la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública ha enviat una nota informativa als centres de salut amb indicacions relatives a l’expedició d’una targeta SIP provisional a les persones procedents d’Ucraïna, i en coordinació amb Igualtat s’està tramitant el document a les persones que es troben als albergs.

Protocols d’escolarització

Per part seua, la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport compta amb un protocol d’acollida d’alumnat nouvingut, especialment el desplaçat, als centres educatius de la Comunitat Valenciana, que és el que s’està posant en marxa ara mateix.

Així mateix, s’ha activat un dispositiu de coordinació amb els consells escolars municipals per a l’escolarització sobrevinguda i necessària de menors que arriben amb les seves famílies a poblacions específiques. En aquells llocs on cal s’hi estan habilitat més unitats educatives.

També s’han reforçat les places a les Escoles d’Adults per a l’aprenentatge de castellà i valencià, i s’ha creat una guia ràpida de vocabulari bàsic i expressions habituals en castellà, valencià, ucraïnès, rus i anglès perquè tant les persones que arriben com les famílies que les acullen o les persones que les atenen puguin entendre’s i comunicar-se.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: