Política

Oltra demana que l’Estat equipari les indemnitzacions per violència masclista a les del terrorisme, com passa a la Comunitat Valenciana

La vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha reivindicat al Senat que en els pròxims pressupostos generals de l’Estat “s’equiparin les indemnitzacions per mort, gran invalidesa o incapacitat permanent absoluta de les víctimes de la violència de gènere a les que es concedeixen a les víctimes de l’terrorisme “, com ja passa a la Comunitat Valenciana; l’única comunitat en la qual s’estableix aquesta equiparació.

Oltra ha assenyalat que la Comunitat va reconèixer aquesta mesura el 2019 a través de la Llei d’Acompanyament dels Pressupostos de la Generalitat, “el que suposa una política de reparació i reconeixement de el dany causat per part de l’Administració, amb quanties que van des dels 54.000 euros a 150.000 euros “.

En aquest sentit, la vicepresidenta ha destacat que aquesta “és la manera de reconèixer col·lectivament que aquest tipus de violència és un assassinat o una agressió amb conseqüències molt greus per a les dones o els seus fills i filles que havíem d’haver evitat col·lectivament i, especialment, el conjunt de les Administracions Públiques “.

D’altra banda, ha assenyalat que, “com Consell, volem destacar a més, haver legislat per no poder subvencionar aquells mitjans de comunicació que incloïen anuncis de prostitució. Una mesura senzilla i efectiva que ha

supòsit que no hagi diaris que els segueixin mantenint, i que convido a què es faci efectiva a la resta de l’Estat “, ha indicat.

Mónica Oltra ha intervingut davant la comissió especial de seguiment i avaluació dels acords de l’informe de l’Senat sobre les estratègies contra la violència de gènere, aprovades en el marc de l’pacte d’Estat per analitzar la situació actual de violència de gènere des d’una perspectiva territorial.

En la seva intervenció, ha exposat el contingut de l’Pacte Valencià contra la Violència Masclista i de Gènere i les polítiques que està desenvolupant el Consell a la Comunitat Valenciana, dirigides a “l’atenció integral a les dones víctimes de violència de gènere i els seus fills i filles , així com a la promoció d’una societat feminista per acabar amb les violències “.

La vicepresidenta ha explicat que és el primer pacte a Espanya que compta amb la participació de la societat civil. Va ser aprovat fa tres anys i és, segons ha declarat, “un exemple feminista de com construir consensos i avançar col·lectivament en causes comunes, un valor fonamental en aquests temps on el dogmatisme s’obre pas amb massa freqüència i la confrontació tanca el camí de l’debat i els matisos “.

En aquest sentit, ha destacat que el 2020 el pressupost destinat per la Generalitat per complir els objectius de l’Pacte és de “19,5 milions d’euros, fet que suposa un 157% més que el 2015 i un 39% més del compromès amb el moviment feminista “, que era incloure anualment 12 milions d’euros.

Es tracta d ‘ “una aposta per la transversalitat, la formació, la coordinació i la proximitat de les polítiques públiques per combatre la violència masclista”, ha afirmat.

“Els ajuts no es pagaven si tenien deutes”

La vicepresidenta ha explicat les polítiques públiques que s’estan duent a terme contra la violència de gènere i masclista, que s’agrupen en tres blocs; prestacions públiques, alternativa residencial per a les dones i els seus fills i filles que ho necessitin; i les mesures per a la inserció sociolaboral de les víctimes.

Pel que fa a les prestacions, ha recordat que “amb el primer pressupost Botànic el 2016, les ajudes a les dones víctimes de la violència de gènere van passar a ser considerades” drets subjectius i crèdits ampliables “.

“Perquè es facin una idea, quan vam arribar a el govern les ajudes a dones víctimes de violència de gènere no s’abonaven si la víctima tenia deutes amb la seguretat social i s’acabaven quan s’esgotava el crèdit pressupostat”, ha recordat.

A més, el pressupost en ajudes directes passa de 498.420 euros a 2.015-1.200.453 euros el 2019; així mateix, es recupera la gestió directa de el fons d’emergència, que passa de 100.00 euros el 2015 a 900.000 euros el 2019 i es vincula a l’SMI.

D’altra banda, ha destacat que la Renda Valenciana d’Inclusió (XHI) compta amb un “complement per a les dones que cobren la Renda Activa d’Inserció (RAI) o per als períodes que deixen de percebre-“, de manera que “a la Comunitat Valenciana una dona cobra 900 euros de forma ininterrompuda mentre que a la resta d’Espanya la són 430 euros mensuals “.

Així mateix, es reconeix a les dones víctimes de violència com famílies en context de monoparentalitat amb mesures de suport econòmic i s’ha incrementat el pressupost per garantir el dret a l’habitatge per a les víctimes en els casos necessaris o els ajuts al lloguer social.

 

 

 

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Descobriu-ne més des de Notícies Dígitals

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continua llegint