Oltra advoca per un “gran acord” que posi la vida, les cures i el respecte pel planeta “al centre de l’agenda política i personal”

La vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha defensat “un gran acord que posi la vida, les cures i el respecte pel planeta en el centre de l’agenda política i personal”, de manera que es garanteixi un sistema de cures “fort i igualitari”.

La vicepresidenta ha participat en el debat ‘Cap a una reconstrucció amb mirada d’infància’, dins de l’cicle on line organitzat per Save The Children, on s’ha abordat la realitat posada en evidència per la crisi de la COVID-19, on el pes de la conciliació i les cures ha recaigut majoritàriament en les dones.

En la seva intervenció, Oltra ha recordat que la “societat de les cures” ha estat sempre una prioritat en les accions impulsades des de la Vicepresidència, especialment en un moment com l’actual, en què la crisi sanitària ocasionada per la COVID-19 “ha afectat també a l’estructura de les cures “.

En aquest sentit, la vicepresidenta ha assenyalat que la proposta de el Govern valencià per a una efectiva igualtat d’oportunitats i suport a les famílies gira al voltant de tres grans eixos: la redistribució de la riquesa, la redistribució de el temps i la universalitat dels serveis públics .

Pel que fa a el primer eix, Oltra s’ha referit a la renda valenciana d’inclusió com una mesura que lluita “contra la desigualtat i la pobresa” i que té unes cobertures que l’informe ‘Infància en reconstrucció’ de Save the Children ‘contempla com propostes per la reconfiguració de les rendes autonòmiques.

La vicepresidenta ha defensat, un cop més, un repartiment just i constitucional de finançament per a les comunitats autònomes, i s’ha referit a les prestacions per fill o filla a càrrec com una competència de l’Estat que hauria d’assumir “com han fet la resta de països del seu entorn “.

En relació a aquest tipus de prestacions, Oltra s’ha referit a la prestació econòmica per al sosteniment de la criança per a famílies extenses i acollidores que el Govern de l’Botànic ha incrementat de 135 euros als 450 euros mensuals que s’abonen actualment, i que en els casos de famílies monoparentals s’estableix en 480 euros.

Redistribució de el temps

Pel que fa a el segon eix, la redistribució de el temps, la vicepresidenta ha defensat un acord social basat en el “equilibri de l’esfera productiva i reproductiva” amb una jornada laboral de 35 hores, promovent el teletreball, reduint l’edat de jubilació i, per descomptat , facilitant el temps de criança.

En aquest sentit, ha assenyalat el “gran avanç” que suposen els permisos iguals i intransferibles per naixement, adopció i acolliment permanent de 16 setmanes per al 2021, destacant la necessitat de garantir que siguin “irrenunciables”.

Per a Oltra, cal trencar amb la visió “trabajocentrista” dominant i situar la vida al centre, “amb garanties per a la gent més vulnerable i amb perspectiva de gènere per evitar que les dones tornin a l’àmbit domèstic”.

Universalitat dels serveis públics

Finalment, la vicepresidenta s’ha referit a el tercer i últim eix: l’accés universal als serveis públics ia les polítiques de cures, destacant en matèria d’educació la reducció en 5 punts de l’abandonament escolar primerenc a la Comunitat Valenciana, “passant de l’21 , 4% el 2015 a un 16,4% el 2019 “.

Així mateix, ha fet referència a algunes actuacions implantades pel Consell en el sistema educatiu, com les 16.314 places gratuïtes per a 2 anys aquest curs, el bo infantil amb un pressupost de 55 milions, el doble que el 2015, o les beques menjador que arriben a el doble de persones beneficiàries.

Pel que fa als serveis socials, Oltra ha explicat l’aposta que s’ha fet des del seu departament per enfortir l’atenció primària específica en intervenció en infància i adolescència, passant de 2,4 milions el 2015 als 7,4 milions que s’han destinat aquest any per fomentar la parentalitat positiva, bons tractes i la criança, així com els centres de dia que compten amb 746 places per a nenes, nens i adolescents, fet que suposa un increment de l’26,8%.

La vicepresidenta també ha enumerat algunes de les propostes en matèria de sanitat com la inclusió de l’oftalmologia, odontologia i podologia en la sanitat pública universal, el transport públic gratuït per a persones menors d’edat i l’accés a la cultura oberta i foment de l’oci educatiu .

Al costat de la vicepresidenta també han participat en el debat «Cap a una reconstrucció amb mirada d’infància», el delegat de l’Àrea de Govern de Famílies, Igualtat i Benestar Social de l’Ajuntament de Madrid, José Aniorte Roda; la docent i investigadora Heike Freire; i la presidenta de Women ‘s Link Worldwide, Bibiana Waisman.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: