Obres Públiques inicia un estudi per definir les actuacions de la Generalitat per impulsar el transport ferroviari de mercaderies

La Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat ha iniciat la realització d’un estudi per identificar i definir les actuacions que pot desenvolupar la Generalitat Valenciana amb l’objectiu d’impulsar el transport ferroviari de mercaderies i establir els procediments necessaris per al seu desenvolupament i les seves vies de finançament.

Segons ha explicat el conseller Arcadi Espanya, “el transport ferroviari de mercaderies és una línia estratègica prioritària de la Generalitat Valenciana ja que juga un paper fonamental en el desenvolupament d’un sistema logístic sostenible i eficient”.

Així ha recordat que el 25% de les emissions de gasos d’efecte hivernacle a la Unió Europea es produeixen pel transport i dins el transport, el menys contaminant és el ferroviari i, especialment, en el cas de les mercaderies, on Espanya està encara molt lluny de la mitjana comunitària “. a Espanya – ha continuat el conseller -” només el 4% de les mercaderies es transporta per tren, mentre que la mitjana de la Unió Europea se situa en el 18% “.

Per tant, Arcadi Espanya ha insistit que “hem de donar un impuls molt fort a Espanya ia la Comunitat Valenciana per a poder arribar a aquesta mitjana comunitària de transport per ferrocarril, només així aconseguirem complir els objectius que s’ha traçat la Unió Europea en el Pacte verd Europeu de reduir a l’90% el CO2 de l’transport l’any 2050 ”

En aquest sentit ha afegit que “l’actual context derivat de la transició cap a una nova normalitat fa que sigui de major rellevància encara incrementar la utilització de l’transport ferroviari de mercaderies al més aviat possible”.

Pel conseller, “és molt important estudiar bé aquest tema, impulsar juntament amb el sector privat totes les accions necessàries per fomentar el transport de mercaderies per ferrocarril en el conjunt de la Comunitat Valenciana, aprofitant també infraestructures com el corredor mediterrani”

De la mateixa manera, ha ressaltat Arcadi Espanya, “s’ha de escometre immediatament un pla integral de foment i promoció d’aquest mitjà de transport”. Pel que aquest estudi per concretar les accions a dur a terme des de la Generalitat que donin un veritable impuls a el transport ferroviari de mercaderies cobra gran importància “ha indicat el conseller.

Estudi per a l’impuls de l’transport de mercaderies a la Comunitat

Els treballs a desenvolupar determinaran les possibilitats reals d’utilització de les autopistes ferroviàries en el transport de mercaderies i identificarà fórmules de participació de la Generalitat Valenciana en la gestió de càrregues. També inclou un estudi complet i detallat de totes les vies i fórmules de finançament de les actuacions d’impuls de l’transport ferroviari de mercaderies.

A més, s’establirà un catàleg d’actuacions concretes que permetin el desenvolupament de l’transport ferroviari de mercaderies a la Comunitat Valenciana i s’elaborarà un estudi de la demanda i de la viabilitat econòmica de la Terminal Intermodal de mercaderies de Sagunt.

D’acord amb els objectius, l’estudi quedarà estructurat en cinc blocs, precedits d’una anàlisi prèvia dels aspectes més rellevants de la xarxa, com són la seva capacitat, els possibles colls d’ampolla, les característiques de la seva explotació, els actuals operadors, i l’estructura i composició de la demanda (frescos-refrigerats, càrrega general, càrrega intermodal, granels líquids / sòlids, …)

En un primer bloc s’analitzaran i avaluaran els mecanismes de finançament de les actuacions logístiques adreçades a impulsar el transport ferroviari de mercaderies. En el segon es centrarà en les actuacions per estimular l’ús de les autopistes ferroviàries.

El tercer bloc es destinarà a analitzar la gestió de càrregues, amb especial èmfasi en la manera en què la Generalitat pot participar per fomentar el transport ferroviari de mercaderies. El quart contindrà els apartats de l’estudi dedicats a establir i descriure propostes d’actuacions concretes per impulsar el transport de mercaderies.

En el cinquè i últim bloc es realitzarà un estudi de viabilitat econòmica de la Terminal Intermodal de Sagunt basat en l’anàlisi prèvia de la demanda d’el transport de mercaderies en el radi d’acció de l’esmentada terminal.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: