Nou impuls de la Diputació de Castelló i l’UJI a Camins del Penyagolosa

Informació i Foto: http://www.dipcas.es

La Diputació de Castelló i la Universitat Jaume I han tornat a sumar esforços per donar un nou impuls a la candidatura a Patrimoni Mundial de la UNESCO Camins del Penyagolosa amb la presentació del llibre ‘Paisatge, Etnografia i rituals’, del director de la Càtedra Diputació de Centres Històrics i Itineraris Culturals, Juan Antonio García Esparza.

El vicepresident de la Diputació i diputat de Cultura, Vicent Sales, ha posat en valor en la presentació d’avui “la feina que estem realitzant per estudiar el nostre patrimoni, de la mà d’ajuntaments, veïns, ia la part científica amb la Universitat Jaume i, per difondre-ho, posar-ho en valor i que repercuteixi en noves oportunitats per als pobles. Aquest llibre, de la col·lecció La Biblioteca de Les Aules que realitzem en col·laboració amb l’UJI, és una bona mostra d’això. Aporta la visió més científica a tot el patrimoni que envolta a les ancestrals rutes de camins a Sant Joan de Penyagolosa i que constitueix l’expedient a Candidatura UNESCO “.

En aquest sentit, cal tenir en compte que aquest llibre recopila les diferents perspectives sobre els itineraris culturals com a patrimoni mundial UNESCO dutes a terme per experts en patrimoni i en paisatges culturals, que van servir com a arguments de l’expedient per a la declaració de Patrimoni Mundial ‘Camins del Penyagolosa ‘.

El seu autor, Juan Antonio García Esparza, ha posat de manifest en la presentació que “aquestes visions dels professors i catedràtics que es recopilen en el llibre, visibilitzen des de múltiples punts de vista les diferents perspectives dels camins a Penyagolosa. Aquesta iniciativa ajuda a visibilitzar el patrimoni comú, i posa de manifest una vegada més la necessitat de la relació entre les administracions i el món acadèmic. Els itineraris que hem realitzat en els pobles han tingut una gran acollida, amb 700 persones inscrites, el que demostra que la societat té ganes de conèixer més sobre la nostra història “.

Per part de la Universitat Jaume I, el vicerector Wences Rambla, ha assenyalat que “aquests estudis pretenen aprofundir en el passat per projectar-lo en el futur. Aquest llibre, com a part de la Biblioteca de Les Aules, estudia el passat a través d’uns ítems com el paisatge, el posa en valor i el projecta a un futur. És una mostra més del bon resultat que està tenint l’estreta col·laboració de la Diputació Provincial amb la Universitat Jaume I “.

Cal assenyalar que el llibre, sota la coordinació i aportacions de Juan A. García Esparza, compta amb les perspectives sobre els itineraris com a patrimoni mundial UNESCO de més d’una desena d’experts d’Espanya i d’altres països entre els quals hi ha José María García de Miquel, Mauro Varotto, Maria Pia Timó Tremolo, Rocío Silva Pérez, Víctor Fernández Salinas, Consuelo Matamoros de Villa, Francisco Javier Martín Noguera, Àlvar Monferrer, Enric Roncero i Joan F. Mateu.

Visibilitzar el patrimoni com a element dinamitzador del territori

Com a part del treball que la Diputació de Castelló està realitzant amb Camins del Penyagolosa, aquest nou llibre se suma a l’objectiu del Govern Provincial de visibilitzar el patrimoni històric de la província per posar-lo al servei dels municipis com a element dinamitzador del territori.

Com a objectiu estratègic de la Diputació Provincial, aquesta recuperació patrimonial no només s’està duent a terme des de Camins, sinó també a través de la recuperació d’edificis emblemàtics dels municipis (Vila Elisa de Benicàssim, Vila Purificació de Montanejos, Palau Comtes d’Ariza de Betxí), restauració patrimonial d’art sacre (exposició Llum de la Memòria) i altres assistències als ajuntaments en la recuperació d’elements patrimonials de valor.

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: